Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Insider Plus - Fördjupande nyheter och analys. Inget tjafs.

Det har blivit farligare att flyga

Malaysia airlines boeing 777-200er.

Det har blivit oändligt mycket farligare att flyga på senaste tiden. En nedskjutning var väntad, om än inte i Ukraina. Det finns fler och nya faror för terrorister i luften. I detta fall pekar mycket på statsterrorism.

Läs mer>>>

Borde vi vara flygrädda?

Jan Ohlsson om flygrädsla.

Otäcka bilder av flygkrasch skrämmer tittare. Diskussion på Aftonbladet TV med Insider Plus egen Jan Ohlsson och Dan Katz, psykolog.

Läs mer>>>

Affärsresande med flyt

Elegant lounge ingår i Commodorekonceptet.

Trots det i övrigt unga tonnaget har Tallink Group satsat stora summor på att renovera och uppdatera Helsingforslinjens två fartyg, Silja Symphony och Silja Serenade från 1991 0ch 1990. 

Läs mer>>>

Viking Line gör första helt vegetariska menyn


Den vegetariska maten är på väg in I finrummen. Efterfrågan växer och möts med smakrikare fantasi från kockarna. Viking Line blir nu först ut med en kött-fisk och fågelfri meny. Var kan det vara bättre att testa än på Vikingbåtarna mot en vårlik skärgårdsfond.

Läs mer>>>

Kinesisk köpare hade varit bra för SAS


Jan Ohlsson analyserar SAS för EFN. Se hela inslaget >>

Läs mer>>>

Flygolyckan i Kirgizistan


Jan Ohlsson diskutera flygolyckan i Kirgizistan. Se klippet här: tv.aftonbladet.se

Läs mer>>>

Flygkaoset analyseras i DN av Jan Ohlsson

Svensk flygtrafik stod still i flera timmar.

Läs Jan Ohlssons analys av flygkaoset i Dagens Nyheter.

Läs mer>>>

Fler Nyheter

Alla nyheter>>>Verkligheten är en thriller

Fritt fall

Jan Ohlsson, som ofta kommenterar flygolyckor i TV och press, har skrivit en bok i ämnet.

-Dagens flygolyckor är färre, men dödligare än förr. Olycksorsakerna är ofta helt nya och utvecklingen har inte hunnit med, menar Ohlsson. Därför heter boken "Fritt fall". Idag sker nämligen de flesta flygolyckor inte vid start och landning, utan under färd på marschhöjd. Orsakerna är svårare att komma åt än tidigare.

Köp boken enklast och billigast direkt från Travel Insider >>

Boken finns även hos Adlibris och Bokus. 

Travel Insider läggs ned

Senast ändrad 10 Januari 2018

Jan Ohlsson ombord på Norwegians Dreamliner.

Jan Ohlsson ombord på Norwegians Dreamliner.   Foto: Privat

Travel Insider i sin nuvarande form läggs ned.

 ”Efter drygt 40 år som proffessionell journalist känns det inte så bra att jobba utan vettiga intäkter, bara för det är kul i sig, säger chefredaktör Jan Ohlsson. Men jag är inte riktigt i pensionsåldern än, särskilt inte om man ser till vissa partier som tycker vi nu gärna ska få jobba till 75, gärna för mig ett drygt decennium till, men vem betalar? Jag är sugen på att fortsätta med fristående jobb och uppdrag. Kanske kommer några spännande förfrågningar, annars blir det väl till att uppfinna utmaningarna själv, analysförmågan minskar ju inte med erfarenheten och skriva är fortsatt det man längtar efter varje ny dag. Men det är också ett jobb, inte en hobby.

Jan Ohlsson vill tacka en trogen läsarskara för uppskattning och företrädesvis uppskattande kommentarer genom åren som nyhetsbevakare av resebranschen. Det kan bli ett och annat inhopp på Travel Insiders facebook, vår webb ligger kvar och konsumentsajten resetips.se. ska vidareutvercklas, inte minst av min kollega Bo Sjösten. Det går att väcka till liv även Travel Insider, vid behov eller om någon vill investera.

Annars blir det en och annan rad i FlygIdag, Luftens årsbok samt Flygrevyn och om du inte läst den än, köp Fritt fall, boken om varför det kommer att bli farligare att flyga, finns på Adlibris och Bokus. Förhoppningsvis blir det också fortsatta kommenterar som flygexpert i tidningar, radio och TV då och då. Och något helt annat i skrivväg, också förhoppningsvis.


Kategorier: Nyckelord:
Saab 2000 oväntat trögsåld

Senast ändrad 08 Januari 2018

Saab 2000 har för få spekulanter

Saab 2000 har för få spekulanter   Foto: Jan Ohlsson

Ett antal oförutsägbara händelser har gjort att BRA:s f d Saab 2000 blivit svårare än väntat att avyttra.

Det var i juni i fjol BRA slutade flyga Saab 2000 och de tio planen gick åter till leasingägarna, främst inom Sverige och BRA närstående. Idag står sex utan flygande jobb, medan kön på arbetslösa Saab 2000 ute i världen också växer. I princip hade man nog hoppats bli av med dem mycket fortare. Men Tus airways, en nystart på Cypern lämnar snart åter sina två, då trafiken tas över av Fokker 70. Schweiziska Darwin Airlines har lagt ut sina åerstående sex för försäljning. Pen-Air i USA, som tänkt sig fler, har själva råkat i ekonomiska svårigheter. Dessutom har två återkommit efter att suttit fast i en långvarig konkurshärva i Ryssland och finns nu hos Saab, medan ytterligare en f d Polet Aviation står hos danska leasingföretaget NAC. Skywork i Schweiz tar in en ny, medan Loganair i Skottöland ska skära ned antyalet flygplanstyper, vilket kan lerda till fler, eller färre Saab 2000. Möjligen finns fler tänkbara militära användare för några.

Jan Ohlsson


Kategorier: Nyckelord:
NextJet ändrar sig i sista stund

Senast ändrad 04 Januari 2018

Astras BaE 146 som inledde sin flygande karriär i Thai Airways.

Astras BaE 146 som inledde sin flygande karriär i Thai Airways.   Foto: Jan Ohlsson

NextJet sätter in jet på Arlanda-Örnsköldsvik-Gällivare.

Redan måndag 8 januari skulle NextJet sätta in en Boeing 737-300 från Litauiska GetJet på linjen Arlanda-Örnsköldsvik-Gällivare, en 20 år gammal maskin på två rundturer per dag. Även SAS går in på Ö-vik med ATR-72 och NextJet/Höga Kusten Flyg hamnade i en trixig situation med den ATR-72 från DAT man tidigare flög. Nu blir det jet, utom på en rotation per dag på Ö-vik som flygs via Kramfors med Saab 340.

Av någon anledning har NextJet dragit sig ur kontraktet med GetJet, fem dagar innan det skulle börja gälla. Nu har man istället tagit in en BaE 146-300 från grekiska Astra för de två dagliga turerna. Den har sannolikt en mer lämpad lite mindre storlek, men är 26 år och kommer utan back-up, eftersom Astra bara har denna maskin i Thessaloniki.

Version -300 är drygt två meter längre än den version Malmö Aviation tidigare använde. Samma tidtabell ska gälla. GetJet hade sex Boeing 737-300/400 i stallet, de flesta arbetsbefriade över vintern. Något märklligt med en sådan rockad i sista sekund utan förvarning, men maskinen är något mindre än 737-300.

Astra grundades 2008 och flyger en del inrikes med tre ATR 42/72 från Thessaloniki, samt har tidigare haft A 320 och två BaE 146 för lite längre regionala flygningar. Det nu aktuella planet, med namnet "Maja" har varit med Astra sedan starten och flög tidigare bl a för FlyBe.

Astra får godkänt för sin inrikestrafik hos TripAdvisor, utan större anmärkningar.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Passagerarrekord på flera linjer

Senast ändrad 06 Januari 2018

Passagerarantalet är i medvind, men det ekonomiska resultatet i motvind.

Passagerarantalet är i medvind, men det ekonomiska resultatet i motvind.   Foto: Jan Ohlsson

För första gånger visar Tallink mer än en miljon passagerare mellan Tallinn och Stockholm 2017.Men också Viking Line växer kraftigt med all time high.

Viking Line ökade totalt med sex procent passagerare 2017 och med all time high på 6 881 449 passagerare är det snart dags bryta sju miljoners vallen. Årets ökning blev 300 000. Även vad gäller personbilar blev det all time high med 762 000!Helsingfors-Tallinn växte även här kraftigast med 15.7 procent och har 12 dagliga avgångar sommartid, tack vare inhyrda Viking FSTR, en katamaranfärje som är känd för svenskar som Gotlandsbåten. På vintern är det två dagliga turer. Åbolinjerna visade i stort plus minus noll, medan Kapellskär växte med 3,1 procent och Helsingfors-Mariehamn med 4,1 procent.

Om än glädjande trafikutveckling, framförallt ett bevis att finsk ekonomi eller exotisk turism från Asien växer kraftigare, är det glädjande för bägge rederierna.

December 2017 blev dessutom en rekordmånad med fyra procent fler passagerare än fjolåret totalt på Tallinkgruppens fartyg och 14,1 procent fler fraktenheter.

Totalt reste drygt 9,7 miljoner passagerare med rederiets fartyg under året, upp 3,2 procent.

Sedan återstår att se om intäkterna följer med. Viking line har redan varnat för sämre resultat än 2016.

Jan Ohlsson


Kategorier: Kryssning  Nyckelord:
Embraer och Boeing blir ett par?

Senast ändrad 03 Januari 2018

Embraer 195

Embraer 195   Foto: Jan Ohlsson

Boeing måste göra ett motdrag.

Ett samgående mellan Bombardier och Airbus låg egentligen i luften. Men det var Donald Trumps hot om straffbeskattning av Deltas stororder på Bombardier CS-plan som satte fart på närmandet.

CS-serien fyller en lucka i Airbussortimentet och byggs i ett land som har franskan som gemensam nämnare. Det här leder till att Delta sannolikt fått ett horn i sidan till Boeing, som gick Trumps ärenden och det kan leda till en kedjereaktion.

Just nu arbetar Boeing och Embraer i Brasilien hårt på att nå en motsvarande uppgörelse och även för Boeing hägrar en möjlighet att täppa till en tom lucka i sortimentet med hjälp av Embraer 190-E2, som fått norska Wideröe som första kund. Nackdelen för konsument och flygbolag kan bli att ökad koncentration och färre tillverkare leder till högre priser, även om en viss utmaning kommer från ryska och kinesiska tillverkare, särskilt om de lyckas samarbeta och produktsupport.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Wideröe allt mer konkurrent till SAS

Senast ändrad 03 Januari 2018

Wideröe blir först i världen med nya E 190 E2.

Wideröe blir först i världen med nya E 190 E2.   Foto: Embraer

Dotterbolaget som var komplement blir konkurrent.

Som första kund i världen till Embraer 190-E2, ett nytt och grönare regionalflygplan baserat på E 90 men med väsentligt bättre prestanda, kan norska Wideröe fr o m 24 april 2018 komma att konkurrera med såväl SAS som Norwegian.

Wideröe är redan Nordens med råge största regionalflygbolag, med drygt 40 flygplan på 47 rutter och med 3000 anställda. Från bildandet 1934 och till nu har trots allt fokus legat på Nordnorge. Från 1980 var man en intim och delägd, sedemera helägt dotterbolag.

Men i SAS-krisens spår sålde SAS innehavet 2013 för två miljarder kronor. Det kan man få anledning att ångra. Idag är största flygplan i Wideröe det snabba, men ändå relativt räckviddsbegränsande Bombardier Q-400. Med E 190E2 kan man flyga till Kanarieöarna om man så vill.

Men redan 2018 blir det linjer från Bergen till München, Hamburg, London, Billund och Göteborg. Men det blir också ny trafik i samarbete med Finnair från Helsingfors till bl a Tromsö. Det här blir stort för norsk turism och för Hurtigruten. Men också trafikläckage, pyspunka, i SAS och Norwegians linjenät via Oslo, om inte nya samarbetsformer dyker upp.

Wideröe blir å sin sida av med sin nya utmanare FlyViking, startat av en f d Wideröepilot och med tre Bombardiermaskiner i flottan. De kastar in handduken efter knappt nio månader den 12 januari, efter förlust på 100 miljoner NOK.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Niki återföds som Vueling

Senast ändrad 30 December 2017

F d Lauda Air, Niki, har slutat flyga.

F d Lauda Air, Niki, har slutat flyga.   Foto: Wikimedia Commons

Det tredje större flygbolaget på några månader kastar in handduken.Men nu ser det ut att få en mindre handduk tillbaks.

Den danska EU-kommissionären Marghrete Vestagers beslut att inte godkänna Lufthansas övertagande av Österrikiska Niki och dess 34 flygplan från Air Berlin dikteras av att Lufthansa skulle få en för stark ställning. Det betyder å andra hand också att drygt 800-1000 anställda förlorar jobbet, eller planerade jobb, från 14 december och 60 000 resenärer lämnas utan hemresor, eller förlorar pengar på uteblivna utresor.

Den senaste månaden har Niki flugit på Lufthansas lånepengar, som nu också går förlorade, liksom möjligheten att utöka Nikis flotta med ytterligare en handfull A 320 från Air Berlin.

Beslutet är inte oväntat, men klumpigt genomfört. Med ett tidigare agerande från EU kunde bud lagda från andra flygbolag och från Nikis forne grundare Niki Lauda ha kunnat värderas bättre. Nu blev det en föga konsumentvänlig sorti. Klumpigt EU. Men redan efter tre veckor ser det ut att tyas nya tag. När Lufthansa drog in stödet, efter EU:s nej, tog Air Berlins konkursförvaltare och satte ut bolaget till salu igen.

Det ser nämligen ut som om Niki åter kommer i luften, med 15 Airbus A 320/321 under spanska Vuelings paraply och som nytt dotterbolag till IAG, British Airways moderbolag. IAG garanterar nytt kapital. Köpesumman lär ligga runt 20 miljoner euro och därmed kan 740 räkna med fortsatt jobb. För IAG kan glädjen vara dubbel. IAG behöver både för Britrish Airways del och Vuelings öka sin närvaro i EU efter brexit och hotet från Katalonien att bryta sig ur Spanien. Barcelona är ju Vuelings hittillsvarande hem. Nu har man ett nytt operativt tillstånd i EU.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Strejker och brexit ger Ryanair växtvärk

Senast ändrad 18 December 2017

Ryanair är i kris

Ryanair är i kris   Foto: Jan Ohlsson

Lönsammast och stöddigast. Men nu är Ryanair i rejält blåsväder.

Sannolikhet för den första strejken någonsin mot Ryanair har ökat. Den 20 december kan Ryanairs piloter i Irland, Italien och Tyskland gå ut i strejk. I sista sekund slänger Ryanair in ett motbud; okey ni får bilda fackklubbar om ni INTE strejkar nu.

Pilotbrist och djupt missnöje med arbetsledningen har gjort att 100 000-tals passagerare bokats om i höst och vinter. Det har gjort Ryanair lamslaget vad gäller att öka marknadsandelar i Tyskland och att ta över Alitalia. I det senare fallet ser det nu ut som Easyjet istället får fler slots på italienska marknaden, där ryanair idag är största flygbolag, före Alitalia.

Problemen kommer att bli fler. Även om Ryanair är ett irländskt flygbolag och därför inte direkt drabbas av brexit, så är man mer beroende av sin UK-trafik än ärkerivalen Easyyjet som redan håller på att flytta över sin flygverksamhet från UK till Österrike inför brexit. Brexit har lett till fallande kurs på pundet och minskad ekonomisk möjlighet för britter att ha råd med utlandsresor och med minskad arbetskraftstrafik efter brexit blir det ännu ett slag för Ryanair.

Charterflygbolaget TUI har redan signalerat att man för sin del kommer att söka öka brittiska charterresor t ex till Bulgarien, för att fler ska ha råd resa på semester till oförändrat pris.

Hur transportvillkoren ska se ut mellan UK och EU-länder är fortsatt oklart och flygbolag, inklusive British Airways, har all anledning vrida sina händer.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
SAS gör ett starkt lyft

Senast ändrad 12 December 2017

SAS lyfter i turbulenta tider.

SAS lyfter i turbulenta tider.   Foto: Jan Ohlsson

SAS har gjort en remarkabel återhämtning, men är den hållbar?

SAS gör en vinst som passerar miljardstrecket. Framförallt glädjande är att det är en operativ vinst, utan större engångsposter. Dessutom har man förhoppningsvis stabila avtal med flygande besättningar till 120 av 160 flygplan.

Men även CEO Rickard Gustafson betonar att en del hinder ligger framför SAS. Ett han nämner är den i Sverige planerade flygskatten, ett annat ökad konkurrens på inte minst långdistans samt bränslepriser i uppgående. Ändå har SAS troligen ett par goda år framför sig.

Vad som oroar på längre sikt är bristen på flygande partner med stark förmåga dra in trafik även till SAS. Men utgångsläget för SAS är nu bättre att hitta denna. än för några år sedan. Om den finns inom Star Alliance eller inom Lufthansagruppen, är mer tveksamt om man ser till nytta för SAS kunder och aktieägare. Fortsatt är flygplanflottan lite för spretig, det är dags att säga adjö till Boeing.

Med kostnadssparande baser i London och Malaga följer SAS en nödvändig trend, som dock fortsatt kan ge facklig baksmälla. Pilotbrist och fackliga konflikter kan också fortsatt drabba SAS för de 40 flygplan som flyger närlinjer åt SAS av underleverantörer, där också pilotfacket flaggar för att pilotbrist kan ge säkerhetspropblem. Prispressen över Atlanten lär fortsätta och SAS har gjort ett klokt drag i en ny lågprisklass med bara handbagage. Det är ett gott proaktivt drag.

Ofta jämförs SAS och Norwegian, men de jobbar på helt olika marknader, en mer relevant jämförelse är SAS och Finnair. Men även om inte vinsten var över den förväntan aktieanalytikerna hade är det ändå ett imponerande arbete som ligger bakom SAS nuvarande framgångar, för generellt sätt väntas priskonkurrensen öka på långlinjer, men mer oklart. möjligen minska något, inom Europa.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Ny gourmetmat på långdistans

Senast ändrad 12 December 2017

Mumin gör entré på Finnair.

Mumin gör entré på Finnair.   Foto: Jan Ohlsson

Finnair satsar på nordiskt på tallriken, även i ekonomiklass.

Säsongsprimörer är en nyckel för mig. Det säger svenske kocken Tommy Myllymäki, som från 7 februari kommer att sätta sin signatur på affärsklassmaten på Finnair.

Myllymäki, svensk med finska föräldrar, är kreativ chef för flera toppkrogar i Stockholm och har representerat Sverige i flera prestigefyllda kocktävlingar i världen. På så vis spiller Finnairs initiativ över en hel del värdefull turist-PR även för Sverige ut i världen. Därför finns det mycket grönsaker och inte minst de finska skogarnas rikedom av svamp i hans menyer. När de får sina inslag av jordärtskocka, gravad lax, sikrom, oxkind, äpplen, päron, svartvinbär, så är det klart att signaturen bär en klart nordisk prägel. Givetvis fördelad på olika och genomgående lätta, men ändå smakrika och med ren och aptitretande presentation.

I ekonomiklass på Finnairs långdistans blir det Finska kocklandslaget som sätter sin signatur. Deras utmaning är förstås svårare p g a de enorma volymerna och den mer begränsande budgeten. Därför är förrätten närmast genial, om än den låter lite konstig. Förrätt: Marinerad potatissallad. Den kommer i grönt kan sägas och är verkligen en smakfylld härlighet, som dessutom bara retar smaklökarna än mer, fast jag hade gärna tagit om och om igen. Efter det kommer lammrullader med majrova och lök för att dämpa ned sig till en liten cheesecake med curd. Om detta kan man säga att den nog kunde passerat i en affärsklass också.

Den som reser i affärsklass kan förstås unna sig Finnairs klassiska signaturdrink, Finnair Blue Sky, blåbärslikör med sparkling wine.  Men blåbärsjuicen som basdryck är också populär på Finnair. Så populär att det går åt en miljon liter per år på flygen. Givetvis kryddas maten ombord så mycket det behövs för att kompensera den smakförlust höjden ger passagerarna; till en del även ljudet. Med nya Airbus A 350 som har mer jordnära lufttryck och är mycket tystare i kabin, kan det snart bli dags att måhända justera kryddningarna i flygvärlden. Det femte av smaksinnets variationer, umami har alltid varit opåverkat av höjd och gett natursmaker med mycket umami extra skjuts och förmodligen är anledningen till att tomat juice är så populärt ombord, i synnerhet i Bloody Mary.

Finnair introducerar nu även ett mål mellan målen i business klass och slår därmed mynt av den svenska fikan. Finnar dricker dessutom mer kaffe än svenskar, de två folk som toppar världsstatistiken. Till detta Finnairs ”blåvita” blir det sju sorters bröd, ävenledes en svenskfinsk tradition. Karelisk paj, kanelbulle och kaffekaka kan nämnas bland godsakerna.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:


KommentarerNordisk känsla med kanelbullar

Senast ändrad 12 December 2017

Nu ska Finnair slå mynt av fikastunden.

Nu ska Finnair slå mynt av fikastunden.   Foto: Jan Ohlsson

Det är detaljerna som gör det. Finnair lyckas bra med att fylla sina flyg i Asien.

Finnair graderar också upp sina kabiner, samtidigt som samtliga åtta Airbus A 330 får helt nya. Airbus A 350 maskinerna är ju bara knappt 1,5 år i snitt och får bara en förstärkning, eller ännu ett stänk nordisk hemtrevlighet, med kuddar, filtar, nackstöd och porslin och glas i nordisk naturstil, som en led i det fortsatta samarbetet med Marimekko och Ittala. Inspirationen söker sina rötter i nordisk interiör och nordiska landskap, som omhuldas med sådan hype i Asien att de där talar om den som finsk design, i sin renaste form, även om Finnair inte förnekar att den är just nordisk. Även sådana här små detaljer kan få människor att välja sitt flyg och är såväl turistmagnet som statusmarkör, samtidigt som nordbor finner sig extra hemma.

Dessutom inleder nu Finnair, äntligen får man väl säga, ett mer omfattande samarbete med en figur redan väl känd i Asien och i Japan i synnerhet; Mumin.  Det blir speciell Mumin-incheckning för barn och Mumin-säkerhetskontroll. Det blir Muminbiljetter och give-aways till barn. Mumin finns översatt till 50 språk.

Enligt Piia Karhu, Senior Vice President Customer Experience, satsar man på att, givet den hårda konkurrensen, ge sina passagerare en vänlig och hjälpsam resa med sikte på att den ska bli ihågkommen just för det. Det handlar förstås om det personliga bemötandet ombord. Men också om att ligga före IT-mässigt. Så var t ex Finnair första flygbolag utanför Kina att acceptera AliPay. Undan för undan har också Finnair fått rykte som en innovativ spelare.

Med nyrekryteringar och expansion kan man också troligen räkna med en relativt nöjd pilot- och kabinkår. De flesta kan flyga mixat Europa och långdistans med en modern och arbetsmiljövänlig enhetsflotta av Airbus. Konflikterna kring underleverantörer har varit mindre än hos andra på senare tid. Finnair har 65 egna flygplan, varav 12 Embraer 190 flygs av Nordic Regional Airlines, NORRA och det ut över hela Europa. Förutom de 65 sysselsätts 12 ATR-72-500 för Finnair i NORRA:s närtrafik och det ger även NORRA:s besättningar en mer varierad arbetsmiljö och avancemangsmöjligheter, en god grund även där för ett bättre bemötande.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Ökad Asienefterfrågan ger fler Europalinjer

Senast ändrad 12 December 2017

Finnair behåller åtta Airbus A-330 när efterfrågan på Asienresor ökar.

Finnair behåller åtta Airbus A-330 när efterfrågan på Asienresor ökar.   Foto: Wikimedia Commons

Trafik föder trafik heter det ju. Det gäller just nu i hög grad Finnair.

Inflödet av asiatiska passagerare och attraktivt många destinationer, 19 i Asien, gör att Finnair nu även kan utöka utbudet i Europa. Budapest kommer t ex att få tre dagliga under sommaren 2018, inte minst för att locka ungrare att flyga till USA via Finland. Krakow får två nya i veckan, inte minst för att locka polacker att flyga till Asien. Allt med Helsingfors geografiska fördel av kortare och miljövänligare flygväg, liksom för svenskar att flyga till allt väster om Alperna. Men man öppnar också tätare trafik , till Europas kanske trendigaste destination, Reykjavik och efter stark efterfrågan i Asien.

Samtidigt inleder Finnair ett samarbete med Deutsche Bahn, så att järnvägsbiljetter i Tyskland kan bokas samtidigt med flyget.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Lufthansa möter mothugg i EU

Senast ändrad 08 December 2017

Blir det Lufthansa eller hem till husse, Niki Lauda?

Blir det Lufthansa eller hem till husse, Niki Lauda?   Foto: Wikicommons

Den stora och invecklade Air Berlin affären går inte helt smärtfritt hem hos EU:s konkurrensmyndighet.

EU:s konkurrens-kommissionär, danska Margarethe Vestager har höjt varningsflagg för Lufthansa köp av österrikiska Niki, f d Lauda Air, i efterdyningarna av Air Berlin-affären. Hon köper inte heller utan vidare övertagandet av LGW, Luftfartsgeschellschaft Walter, som övertagit Air Berlins regionallinjer och Bombardier Q-400 trafik. I väntan på att affärerna ska bli klara håller Lufthansa förlustbringande Niki under armarna, utan att formellt ännu vara ägare. 800 arbertstillfällen står på spel.

EU anser att affären skulle ge Lufthansa-gruppen en alltför stark dominans på Wiens flygplats. Niki har idag 32 flygplan, hälften A 321, de övriga A 320 och Boeing 737-700. Skulle Lufthansa få nobben ligger grundaren Niki Laudas bud närmast. Även IAG har uttryckt intresse.

I svallvågorna efter Air berlin har nu även f d Etihad Regional, Darwin Airline i Lugano fått ansöka om schweiziskt chapter 11. De hade bl a nästan tio Saab 2000 i sin trafik och just nu står fler än någonsin av dessa svenskbyggda Saab 2000 utan sysselsättning världen över, vilket sänker andrahandspriset.

På linjen Arlanda-Berlin där Eurowings ska flyga en daglig, kommer nu från 1 mars även Easyjet att storsatsa med två dagliga.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
SJ med årets sämsta undersökning

Senast ändrad 30 November 2017

Blir inga pengar över till att också reparera det som redan nu inte fungerar.

Blir inga pengar över till att också reparera det som redan nu inte fungerar.   Foto: Jan Ohlsson

I snuttifierings tidevarv tar SJ ändå citronpriset.

SJ går ut med ett pressmeddelande. Det säger "SJ och svenska folket tycker - bygg höghastighetsjärnvägar nu".

SJ säger sig ha gjort undersökningen ihop med en gång respekterade Sifo. Först går man till motattack mot Trafikverket som vill bygga ut för 250 km/tim till 2095. Men SJ och Svenska folket vill minsann att det ska köras 320 km/tim med byggstart helst igår. Klart de gör. Vad skulle du svara på frågor som; "Vill du inte ha en dubbel löneförhöjning redan till jul?" eller fråga barn om "Vill du inte ha lördagsgodis även på fredagar?".

På den nivån är vi. Skam över SJ och Sifo. Sverige får inte ens med framtida 12 miljoner invånare ett ekonomiskt hållbart underlag för att bygga flera nya höghastighetsjärnvägar för 320 km/tim. Enbart för den lägre hastigheten 250 km/tim beräknas kostnaden bli 233 miljarder SEK och då finns inte ett öre över till upprustning av befintliga banor, som onekligen måste prioriteras.Vi är för helt enkelt  för glesbefolkade och har för långa avstånd. Det blir oerhört dyrt.

Vad vi har är en redan utbyggd flygplatsstruktur som cirka 2025-2030 kan beflygas med elflygplan för minst 100 passagerare. Airbus har första provplanet klart 2020. SJ vill ha nya snabbtågsbanor klara 2035, i en teknik som även med 320 km/tim, vilket är det de borde ha om något alls, ändå är förlegad. Men huvudskälet är att det inte är ekonomiskt hållbart. "Vill du ha en gratis semesterresa på två veckor av staten varje år?. Jag tror svaret skulle bli högre än de 72 procent som ville ha höghastighetsbanor.

Dra in den här undersökningen.

Jan Ohlsson


Kategorier: Tåg  Nyckelord:
Ny flyglinje till St Petersburg

Senast ändrad 08 December 2017

Grön konkurrent på St Petersburg.

Grön konkurrent på St Petersburg.   Foto: S7

Ett flygplan som syns kommer till Arlanda.

Ryska S7, egentligen Siberian Airlines, öppnar för första gången trafik från Arlanda till St Petersburg. Det blir två turer i veckan 3 juni till 30 september med Embraer 170. SAS flyger redan sträckan, sommartid dagligen.

S7 är en välrenommerat ryskt flygbolag och oneworlds samarbetspartner.


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Elflygplanet i luften om tre år

Senast ändrad 28 November 2017

Provflygplanet för eldrift

Provflygplanet för eldrift   Foto: Airbus

Elflygplan för mer än 100 passagerare lär slå tåget i den gröna kampen.

Airbus ser ut att leverera vad man lovade, i något som bara för några år sedan lät som en avlägsen dröm - det elektriska flygplanet.

Airbus tillsammans med Rolls-Royce och Siemens räknar med att ha ett testflygplan i luften redan 2020, först med en av fyra motorer utbytt mot en E Fan X, hybridmotor, något senare ska två av fyra vara eldrivna. Testflygplanet är en äldre BAe 146, som normalt tar 85-100 passagerare. Väl utprovad kommer E Fan X att flyga på någon ny typ av tvåmotorflygplan.

Nu börjar vi tala klimatneutrala flygplan som ska kunna visa bättre siffror för totala utsläpp än t ex snabbtåg. Och ja, om någon tycker provolanet ser bekant ut så är dert riktigt. Malmö Aviation flög tidigare med tio BAe 146 och nu 12 snarlika RJ-100 i BRA. Än så länge utan eldrift dock. Däremot skulle de nuvarande kunna flygas på träspill omvandlat till flygbränsle, något som fortsatt kunde bli en industri i Sverige. Men miljöpartiet tror inte på positiva forskningsframsteg, bara på "tagelskjortan på".

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Kan bli flygsäkraste året någonsin?

Senast ändrad 13 December 2017

Än så länge ett enastående år.

Än så länge ett enastående år.   Foto: Jan Ohlsson

Men säkrast är nog att behålla frågetecknet lite till.

Elva månader in på 2017 har det inträffat tolv flygplansolyckor i världen med civilflygplan över 14 säten, som sammanlagt krävt 46 dödsoffer. Genomsnittet de fem senaste åren är 19 olyckor med 466 döda vid denna tid, och lägstarekordet hittills på tolv månader är 253 dödsoffer. Så 2017 kan bli det bästa året för flygsäkerrheten någonsin, med råge.

Men med så förhållandevis få olyckor per år behövs inte mycket för att ändra det statistiska utfallet. Så undgick, hittills, 2017 att bli året med världens hittills värsta flygolycka när en Air Canada Airbus A-320 tog fel på landningsbana och taxibana och var några meter från att sätta ned planet rakt ovanpå tre flulltankade och närapå fullsatta flygplan som väntade på att få starta. I sista stund upptäckte Air Canadapiloterna situationen och lyckades få upp sitt flygplan. En smäll hade inneburit mellan 400-500 dödsoffer. Det hade också varit en mycket sällsynt typ av olycka. Under senhösten har en Emirates A 380 också legat mycket för lågt under inflygning till New York, något som också kunde slutat illa. 

Nära har det också varit med drönarkollisioner, en ny olyckstyp som bara väntar på att hända, liksom flera bränder ombord med litiumbatterier.

Så frågetecknet får stå kvar och var det än slutar så säger det inget om den närmaste framtiden.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Ethiopian förtätar linjenätet

Senast ändrad 28 November 2017

Ethiopian flyger Dreamliner Addis Abbeba-Arlanda-Oslo.

Ethiopian flyger Dreamliner Addis Abbeba-Arlanda-Oslo.   Foto: Wikimedia

Det här är Afrikas största och mest framgångsrika flygbolag.

Det statsägda Ethiopian Airlines går från klarhet till klarhet och flyger ju också från Arlanda upp till fyra gånger i veckan till Addis Abbeba och till Oslo med Boeing 787 Dreamliner. Med snart 100 flygplan i flottan är man Ethiopian med råge Afrikas största och mest expansiva flygbolag.

Långlinjerflottan innehåler 21 Boeing 787 Dreamliner samt 16 Boeing 777, men nu även Airbus A 350-900 XWB, sex till antalet och med dessa kommer ett antal 777 och 767 att försvinna. Intra-Afrikaloinjer flygs med Boeing 737-800, där man också har 30 Boeing 737MAX8 beställda.

Inom den närmaste tiden kommer man också att lägga en beställning på cirka 100 regionalflygplan som ersättning för 21 Bombardier Q-400, en rejäl förstärkning alltså. Huvudkandidater är Bombardier CS-serie, samt Embrarer 190E2 och även de större Boeing 737-700MAX, för att i så fall få så enhetlig flotta som möjligt. En kombination av 737-700MAX och CS-serien är sannolikast. Men Ethiopian är bra på smarta flygplansaffärer.

Stora problem hos såväl Kenya Airways samt South African Airways gör idag Ethiopian till Afrikas absolut största och mest expansiva flygbolag. 

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Chockhöjda avgifter hotar färjetrafiken

Senast ändrad 22 November 2017

Mariella går Helsingfors-Stockholm.

Mariella går Helsingfors-Stockholm.   Foto: Jan Ohlsson

Svenska sjöfartsverket chockhöjer farledsavgifterna, utan samråd och utan motiv av förbättring. Detta sker med sex veckors varsel.

Finska riksdagsledamöter har kraftigt protesterat, liksom rederierna.

Vikinglinjens CEO Jan Hanses berättar för Ålandstidningen att man redan idag betalar två miljoner euro om året och nu skulle få en höjning med ytterligare en miljon euro. Utan förvarning.

Inte heller utlovas några förbättringar.

Svenska Sjöfartsverkets motivering är ytterligt svag och låter närmast som ett diktat från den sista Sovjetstaten.

”för att säkerställa genomförandet och utvecklingen av de tjänster som Sjöfartsverket tillhandahåller nu och i framtiden”

Försök med den nästa gång du vill ha löneförhöjning- ungefär; för att säkerställa att jag arbetar som vanligt och tänker bli bättre på det jag brukar göra varje arbetsdag nu och i framtiden.” Och så kläm till med nio procent, från nyår, för att jobba extra, men 75 procent för att jobba varje dag.

Diktat och inget samråd. Dessutom upplagt så att ju mer passagerare och gods färjan kommer med och ju oftare den anlöper, desto högre blir avgiften. Daglig trafik innebär 76,8 procent högre avgift.

En allvarlig försämring av förbindelserna mellan Finland och Sverige, säger de finska riksdagsledamöterna.

Avgiften drabbar Rederi AB Eckerö, Viking Line och flera ro/paxrederier hårt, samt Tallink-Silja. Möjligheten att ta ut avgiften av kunderna är minimal och Viking Line har redan vinstvarnat. Marginalerna är tunna som nyisen.

Sjöfartsverket är tondövt för kritiken och vägrar backa eller specificera varför man behöver höja så kraftigt. Generaldirektören hävdar på ett generalslikt sätt att detta är på prov och ska utvärderas efter första kvartalet, men ligger helt i linje med den svenska finansministern som ju i allt anser att ett ökat skatte-och avgiftsuttag alltid är av godo och aldrig behöver motiveras. Nästa steg blir väl att särbeskatta nöjeskryssningar. Folk ska inte ha för kul i Sverige.

Minskad trafik skulle leda till minskade skatteintäkter om passagerar-och godsvolymer föll. Men det har Sjöfartsverkets politrukledning inte kompetens att räkna ut, eftersom det går utanför verkets egen budget.

Trots den ökade vikten av näringen och de allt smalare marginalerna, visar sig ånyo briosten i det svenska systemet att inte ha en transport-och turistminister, men gärna gödsla med övriga ministerposter.

Jan Ohlsson


Kategorier: Nyckelord:
BRA tvingades till oväntat flygplansbyte

Senast ändrad 20 November 2017

En krock med SAS ledde till utfasning.

En krock med SAS ledde till utfasning.   Foto: Jan Ohlsson

BRA:s flotta av RJ-100 har föryngrats med en ny oväntad medlem.

BRA har fortsatt tolv RJ-100/85 i väntan på nya Bombardier CS-serien. Men SE-DST, på bilden i Malmö Aviationdekor, har lite oväntat skrotats. Den råkade bli påkörd av en SAS Airbus A-330 under ett besök i Köpenhamn 26 december 2016, då SAS-planets ena vinge skar genom DST:s stjärtparti och ägarna, Falko Leasing, har i samförstånd med försäkringsbolaget inte ansett det vara värt att reparera skadan på den snart 24 år gamla DST, som nu ersatts med SE-DSX, en ny medlem i BRA-flottan också ägd av Falko, men bara 17 år gammal och närmast kommen frän drygt tio år hos Swiss.

BRA har i övrigt nio ATR-72 och två Fokker 50 inhyrda från Amapola i daglig tjänst.


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Tyska biljettpriser rekordhöga

Senast ändrad 20 November 2017

Höll tyska flygpriser nere.

Höll tyska flygpriser nere.   Foto: wikicommons

Air Berlins snabba hädanfärd har gjort att tyska biljettpriser skjutit i höjden.

Främst är det inrikesflyget i Tyskland som drabbats, men det gäller även utrikesflyg och då främst från Berlin. Air Berlins trafik ska till 80 procent tas över av Lufthansas Eurowings och till 20 procent av Easyjet. Men i väntan på EU:s granskning står de flersta flyg på marken.

Efterfrågan är större än utbudet och biljettpriserna har gått upp från 32 procent till 280 procent på vissa sträckor och det blir inte bättre om du vill boka julresan. Lufthansa försäkrar att priserna kommer att sjunka så fort EU sagt sitt. Men till konkurrensens glada dagar kommer de inte tillbaks på länge än.


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Tveksamt långdistansflygbolag i USA

Senast ändrad 20 November 2017

Upp som en sol och ned som en...

Upp som en sol och ned som en...   Foto: Jan Ohlsson

Det här sättet att starta flygbolag har inte fungerat tidigare.

World Airways, en välkänt varumärke för flyg i USA, gick i konkurs 2014. Nu har varumärket World Airways köpts av ett riskkapitalbolag som ligger i förhandlingar med Boeing om tio nya Boeing 787 Dreamliners. Med dem skulle man starta lågprisflyg på långdistans från bl a Miami till Sydamerika och Asien.

Marknadsdirektör är Freddie Laker jr, son till legendariske sir Freddie Laker som flög Skytrain, Lakers tidiga lågprisbolag över Atlanten på 80-talet med DC-10. Det höll några år och hade kunnat bestå om internet funnits.

Det nya World är både rätt tänkt och fel. Tidigare försök i USA att väcka liv i gamla varumärken, Pan Am och Braniff, har inte gått så bra. Det nya bolaget söker nu partners bland USA:s lågprisflygbolag för transfertrafik. Men har de ställt sig frågan varför dessa aldrig startat långdistansflyg själva, t ex Southwest? Nya World resonerar som så att kan Norwegian kan vi. Men det nya World saknar all bas och framhåller istället Freddie Lakers berömda namn, men vad kan junior? Tveksamt.


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Måndagsexemplaren du inte vill flyga med

Senast ändrad 20 November 2017

En flygplanstyp flera länder förbjudit är MA-60.

En flygplanstyp flera länder förbjudit är MA-60.   Foto: Wikimedia commons

Finns det måndagsexemplar även inom trafikflyget?

Ibland kan de lappas ihop och bli som alla andra. Ibland har flygbolaget tappat allt förtroende.

Transportministern i Burma försöker just nu skrapa ihop 30 miljoner US-dollar från någon statlig fond för att lösa ut Myanmar National Airlines från skulden till den kinesiska flygplanstillverkare som levererade tre fabriksnya regionalplan MA-60 år 2010 för 60 miljoner US Dollar. Efter bara två år och ett otal tillbud ville varken piloter, flygbolag eller turistministern ha dem i trafik längre. Det tredje flög till 2013 och då hade halva köpesumman betalts. Kineserna förnekar att det är något fel på planen. Men Myanmar/Burma har gett dem flygförbud. Det finns fler länder som klagat på just detta flygplan.

Biman Bangladesh Airlines har hyrt två begagnade Boeing 777-200 från Egypt Air på fem år. Det är ett av de plan som har världens bästa säkerhetsstatistik. Men just de här två är mer trasiga än de flygs. Nu vill Biman lämna tillbaks dem två år tidigare.

Aeroflot har idag snart 34 Sukhoi Superjet 100 och fler lär vara på gång. Det är ett tvåmotorigt jetflygplan som börjat säljas även i Europa, efter en skakig inledning med flera barnsjukdomar. Men Aeroflot borde haft 44 vid det här laget. De tio första lämnades tillbaks, flera efter bara 1-2 år i luften. Fem av de tio har senare sålts vidare, inom Ryssland, men fem har förblivit på backen. Troligen är dessa tidiga serieexemplar i någon form av dåligt skick. Här är det dock ett ryskt lock på informationen.

Sedan 1969 har Tjeckien byggt det lilla robusta regionalflygplanet Let-410 för 19 passagerare, som sedan dess byggts i åtminstone 1200 exemplar. Men är det så robust? I själva verket störtar ungefär 100 flygplan om året av typen Let-410. Måhända används de också mycket i Afrika och Ryssland, Nepal och fattiga länder, där man ute i regionerna har usla flygplatser, med grus- och gräsbanor, träd och höga berg nära banan, samt problem både med kompetens och alkohol. Det är även känsligt i sidvind, branta svängar och har svaga landningsställ. Det är också känsligt för överlast och just därför är det underligt att i fem av olyckorna där alla ombord iomkom hade man fler än 19 passagerare. Ändå används det  också såväl i Norden som övriga Europa fortsatt. Men det är billigt.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Det blir mer konkurrens från Berlin

Senast ändrad 08 November 2017

Konkurrensen på Berlin är en god nyhet för resenärerna

Konkurrensen på Berlin är en god nyhet för resenärerna   Foto: Wikimedia commons

Samma dag som Air Berlin gjorde sin sista flygning såg det ut som konkurrensen består.

Bokstavligt talat fem i tolv såg det ut att bli klart att easyjet tar över 25 av Air Berlins Airbus A 320, samt runt 1000 anställlda för att flyga dem från Berlin-Tegel- en välbehövlig prispress mot Lufthansa-Germanwings, vars dominans ändå blir väldig. Inget är ännu sagt om easyjets linjenät från Berlin och några detaljer återstår. Men de har jobbat på snabbt med att anställa och fått landningstillstånd. Easjet räknar med att inleda viss trafik redan i vinter, men vara i full sving från våren/sommaren 2018. Om Easyjet tänker trafikera Berlin-Sverige, en viktig marknad för Air Berlin är osäkert, men inte uteslutet. Eurowings är dock redan igång. Norwegian ökar också sina flygningar, bl a från 0 till 2 dagliga från Köpenhamn, liksom Stockholm-Schönefeld. Frågan är om det finns plats för fler aktörer.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
SAS gamla MD-80 lämnar Allegiant

Senast ändrad 08 November 2017

Tidigare Isulv Viking i SAS har varit l luften i snart 32 år.

Tidigare Isulv Viking i SAS har varit l luften i snart 32 år.   Foto: Allegiant

Utan dessa gamla flygplan hade Allegiant inte blivit så framgångsrika.

Utrangerade från SAS och till ett lågt inköpspris tog amerikanska Allegiant över 25 av SAS MD-82/83 och med dessa flygplan har man byggt upp ett lönsamt lågprisflygbolag framförallt med bas i Las Vegas. Snacka om kvalitet, för nu har de varit i trafik i 7-8 år, efter att ha lämnat SAS. Med ett litet antal redan skrotade blir dock 2018 sista året i trafik, som för f d Isulv Viking på bilden som hösten 2017 har 31,7 år i luften.

Några MD-80 i Allegiant har också sin bakgrund i Transwede, Finnair och FlyNordic. Allegiant flyger dem med relativt gles timtid per dygn. Allegiant i sig har ofta fått kritik för inställda flyg och dålig passagerarservice, det vi brukar kalla förnedringsflyget. Senaste året har inneburit en del tekniska problem, bl a med motorer och nu byts MD-80 ut tidigare än tänkt mot, först rätt gamla Airbus A 320, men nu även fabriksnya.

De 13 sista i trafik för SAS kom till Delta Airlines som reservdelsförråd och har aldrig flugits i USA. SAS MD-87 flotta mötte plåtsaxarna snabbast, med två undantag, som ännu flyger i Afghanistan, efter ett par år i amerikanska öknen.

MD-80 är inne på sista versen lite varstans. American Airlines har 45 i trafik, de tre äldsta med över 30 år i luften och ska ta de 26 sista ur trafik 2019. Som mest hade American Airlines 2001 hela 362 MD-80 i trafik. Delta har 111 MD-88 och 61 MD-90 i luften hösten 2017.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Första flygbolaget att lämna Katalonien

Senast ändrad 07 November 2017

 Volotea ska snart unföra en ren Airbusflotta och ta bort 17 Boeing 717.

Volotea ska snart unföra en ren Airbusflotta och ta bort 17 Boeing 717.   Foto: Wikicommons

Ett självständigt Katalonien lockar inte många företag.

Katlonien vill ha självständighet. Men vad de menar med det är okänt för de flesta. EU, euro, Nato, flyktingar, gränser, försvar, ingenting förefaller klart eller förhandlat. Straxt efter att Barcelona haft stora demonstrationer mot för många turister, talar man om att turismen ska rädda regionen om företag flyttar. Men populismen är uppenbart illa underbyggd med fakta.

Volotea, lågprisflygbolag med 28 flygplan, är det första som sagt att man flyttar sitt huivudkontor från Barcelona, om självständigheten utropas. Det blir Asturien som får nöjet istället.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Ännu ett nordiskt långdistansbolag

Senast ändrad 25 Oktober 2017

Atlantlinjer från Storbritannien från nästa år.

Atlantlinjer från Storbritannien från nästa år.   Foto: Jan Ohlsson

Airbus A321Neo ser ut att öka konkurrensen över Nordatlanten.

Nu är det danska (nåja) Primera Air, ägt av en islänning och med huvudkontoret i Riga, som ska ge sig in i Atlantkonkurrensen. Med hjälp av nya Airbus A321Neo startar man nästa år tre Atlantlinjer från Stansted-London, dels på Newark, men också Boston och senast Toronto, i snitt tre gånger i veckan. Planen ska flygas med full-service premium och ekonomiklass. Primera flyger idag med Boeing 737-800 främst som charterbolag åt Solresor, men också med egna lågprislinjer. De sex fabriksnya A321Neo samt ytterligare två A321NeoLR, som främst tar sig an långdistanstrafiken, registreras i Danmark och levereras under 2018.


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Höstkaos när Air Berlin kastar handduken

Senast ändrad 24 Oktober 2017

Så här ska det se ut, såsmåningom...

Så här ska det se ut, såsmåningom...   Foto: Eurowings

Nu sätts tysk organisationsförmåga på ett tufft test.

Dagens vinnare är ACMI-flygbolagen. Det är de som hyr ut flygplan med besättning för längre eller kortare uppdrag. Aldrig har de haft så mycket att göra. Och fått så bra betalt kan man ana.

När Air Berlin kastar in handduken 28 oktober tar Eurowings över det mesta. Men pappersarbete och leasinkontrakt, personaltransfereringar m m tar tid. Så Eurowings får improvisera. Hör här bara; två Boeing 340-300 ska flygas av Brussels airlines för Eurowings på långlinjer från Düsseldorf. Planen tas ur Lufthansas avvecklingsreserv. Därtill flyger Eurowings andra sex Air Berlin långlinjer, men inte med Air Berlins A-330, varav hälften istället går till Malaysian Airlines, utan med sex, snart sju A-330 målade Eurowings och flugna av Sun Express Deutschland, ägt av Turkish Airlines och Lufthansa.

Eurowings tar också in plan från TIU och lågprisbolaget behöver även lyxbolaget PrivatAirs Boeing 767-300 från Schweiz. Luftfartsgeschellschaft Walter tar över tio av Air Berlins tjugo Bombardier Q-400 för kortare linjer, medan de övriga tio ersätts t v med alla möjliga flygplan. 28 oktober går sista Air Berlinflygningen, medan dotterbolaget Niki fortsätter flyga kontrakterade charterflygningar, innan Niki tas över av, ja just nu har jag tillfälligt glömt det. Eurowings högsta chef medger att det blir "väldigt många dekorer på flygplan och olika uniformer fram till i vår." Frågor på det? inte. Bra. Verkställ.

Europas mest invecklade flygbolagsaffär någonsin har bara inletts.


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Aegean framgångsrikt mot alla odds

Senast ändrad 24 Oktober 2017

Framgångsrik CEO i peronalpopulärt flygbolag

Framgångsrik CEO i peronalpopulärt flygbolag   Foto: Jan Ohlsson

Där många flygbolag bara sparar och skär ned servicen satsar grekiska Aegean Airlines offensivt i en extremt tuff omgivning.

Aegean Airlines är ett av få, närmast det enda och definitivt mest högtflygande, grekiska företaget. Efter decennier av olönsamhet, facklig terror och arrogant ledning, tvingades till sist Olympic Airlines i konkurs 2001 och ersattes från med ett minde privat flygbolag uppbyggt från grunden. Under hela den grekiska krisen har det de flesta år visat en högre vinst än fjolårets och expanderat genom snabba omflyttningar.

Idag har man hög serviceprofil i ett tvåklassystem med sina 37 Airbus A320, en A319 samt åtta A321. Till detta kommer helägda Olympic Air med 11 Bombardier Q-400 och två ATR-42. De närmaste åren planerar man öka trafiken med 50 procent. Och det efter ett par lite tuffare år för ekonomin, dock oerhört fjärran den grekiska krisen. Bara att man inte dragits ned i denna kris är ju värt extra pluspoäng. Nu kommer många bevis på detta.

IATA prisar Aegean för att mycket snabbt ha implementerat IATA:s program för Fast Travel, med åtgärder gällande check-in, ombordcatering, bagage m m resenären själv kan knappa in för att resan ska bli effektivare. De fick för tredje gången World Travel Awards utnämning som de World´s Leading Regional Airline samt som ett kvitto på detta utsågs till världens nionde bästa flygbolag av Condé Nest Traveler, baserat på sin resa från litet regionalbolag till ett av dem med bäst service i Europa, särskild för sin vänliga och proffsiga personal.

Första halvåret 2017 gav ett nettoresultat efter skatt på minus 20 miljoner euro, en förbättring med fyra miljoner sedan det likaledes tuffa 2016. Ser man på omgivningen och konkurrensen är det bra. CEO Dimitris Georgannis kommentar från år 2015 då man i en recessiv ekonomisk omgivning lyckades flyga 40 procent fler inrikespassagerare pekar på hur man ändå lyckas växa i en omgivning dessutom otroligt säsongsbunden. 

Till sommaren 2018 expanderar man med 18 nya destinationer och börjar flyga mer väst-öst kring Medelhavet, samt från grekiska öar till andra länder utan att passera Aten. Från Stockholm flyger man på Aten och på Kalamata non-stop. En av sommarnyheterna blir Vilnius-Aten.

Aegean är medlem av Staralliansen och har ett tätt samarbete med Lufthansa och med ett serviceprogram ombord som påminner om deras, men förstås med grekiska råvaror och viner, i bägge klasserna.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:


KommentarerSkaldjursplateau med gott samvete

Senast ändrad 24 Oktober 2017

Siljas skaldjursplatau.

Siljas skaldjursplatau.   Foto: Jan Ohlsson

Är allt som är rött rödlistat?

Nej fiskbranschen är svårgenomskådad. Men Tallink-Silja har som första rederi i världen infört MSC:s sårbarhetsstandard, vilket gör att alla räkor och fisk i ett första steg på fem av fartygen nu är "hållbarhetsfiskade". Om man tittar en enda räka i ögonen är det kanske inte så imponerande. Men Tallink-Silja förbrukar 160 000 kilo räkor om året, liksom 22 000 kilo sill.

Jan Ohlsson


Kategorier: Kryssning  Nyckelord:
Nytt avtal öppnar för Bombardier i USA

Trump går på pump

Senast ändrad 18 Oktober 2017

Delta står fast vid Bombardier

Delta står fast vid Bombardier   Foto: Bombardier

Vi står fast vid vår order på 75 Bombardier CS säger Deltas CEO. Det blir inte tal om att betala 300 procent i importskatt. Nu vet vi varför.

Den instabile president Trump tycks inte heller kunna sätta "America first" under sin föreslagna importskatt på Bombardier CS-serien flygplan, där Delta Airlines hårt står fast vid sin order på 75 och hävdar att det inte blir tal om någon importtull.

Nu vet vi varför. Airbus har gått med på att köpa en kontrollpost av aktier i CS-Serien av Bombardier i Kanada och de 75 planen kommer nu att byggas på Airbus fabrik i USA. Vi får se om Trump ger sig eller tänker anklaga Airbus också för statsstöd. I alla händelser bygger Boeing f n inget plan i samma storlek som Bombardier CS-serie och nu har avtalet Bombardier-Airbus öppnat USA marknaden på allvar för Bombardier.

Så kan det gå när man kastar sten i glashus.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Rekordmånga kryssningsturister hur länge?

Senast ändrad 18 Oktober 2017

Många tar båten från båten.

Många tar båten från båten.   Foto: Jan Ohlsson

Kryssningsindustrin i Stockholm blomstrar, men alla blundar för hoten.

Stockholms Hamnar gjorde en rekordsäsong vad gäller kryssningspassagerare och drog en halv miljard SEK till Stockholm genom 600 000 passagerare från 263 fartyg. Det är en ökning med hela 22 procent. 22 av fartygen, ofta de största som av storleks-eller vindskäl inte kan gå ända in i Stockholms trånga passager, lade till i Nynäshamn, där en utfällbar 260 meter lång flytbrygga gjort av-och påstigning betydligt lättare.

Rekordet med 264 fartyg från 2014 återstår att slå, men då talade vi mindre fartyg med totalt endast 467 000 passagerare. Ökningen av turn-arounds, där kryssningen börjar och slutar i Stockholm, ökade från 57 till 73 och ger resenärerna minst en natt extra i Stockholm och mer klirr i kassan.

Det största hotet mot den soliga kryssningsindustrin i Stockholm har dock sopats under mattan. Den ökade kriminaliteten, rån, våldtäkter och mord kommer förr eller senare på utländsk medias radar och terrorhotet finns som alltid i bakgrunden. De oerhört konstiga värdegrunder som aningslöst råder i Sverige är ett hot mot turistindustrin när de väl sipprar runt lika aningslösa bloggare och krogtestare. Den dagen kommer, är industrin beredd eller agerar, nej här är det strutstaktiken som gäller. Stockholms nattliga säkerhet är inte den bästa.

Jan Ohlsson


Kategorier: Kryssning  Nyckelord:
Franska flygledare i särklass

Kostbara lyxstrejker

Senast ändrad 18 Oktober 2017

Flamingoflyget.

Flamingoflyget.   Foto: Jan Ohlsson

Franska flygledare kostar resenärerna miljarder.

Franska flygledare är bland de bäst betalda i Europa och då är flygledare generellt en väldigt välbetald yrkesgrupp. Men i 15 EU-länder strejkade de heller inte en enda dag mellan 2005 och 2017. I Frankrike strejkade flygledarna däremot 252 dagar sedan 2005 och nu i oktober var det alltså dags igen.

Mer än 1000 flygningar avlystes den 10 oktober 2017, enligt oranisationen Airlines for Europe. Flygledarstrejkerna kostar 1,4 miljarder euro per år sedan 2005 och sju av tio var franska, men drabbar alla flygplan som skulle korsa franskt luftrum också. Bilden föreställer trafikledartornet i Larnaca, med flygplatsens vintergrannar tusentals flamingos.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Lufthansas monopolställning oroar

Air Berlin tar snabbt adjö

Senast ändrad 17 Oktober 2017

Tyskland blir monopol. Hur länge?

Tyskland blir monopol. Hur länge?   Foto: Wikimedia Commons

Air Berlin slutar flyga redan före 28 oktober. För gott.

Den tänkta lösningen med två övertagande flygbolag blir inte av. Tyska statens brygglån räcker heller inte längre. Upp till 5500 kan bli arbetslösa, främst markpersonal.

Det ser inte ut att bli något övertagande från Easyjet, utan Lufthansa-Germanwings tar över allt utom Niki, och LG Walter, som fortsätter flyga på egen hand. Så såg det i alla fall ut fram till 13 oktober, när ledningen för Air Berlin meddelade att LGW och Niki, med sina 20 flygplan, separat nu också sålts till Lufthansa. Detta trots att Nikis ursprunglige grundare, Niki Lauda, uppgav sig intresserad av att ta över igen.Eurowings tar över Stockholm-Berlin, kanske även Göteborg-Berlin och möjligen med Q-400. Lufthansa signerade på torsdagen en överenskommelse som gör att deras Eurowings tar över merparten av air Berlin för 210 miljoner euro, inklusive 71-81 av 112 flygplan samt 1700 anställda direkt och lika många till kan söka. Det lämnar ändå 5500 anställda i kylan. Resenärer som under torsdagen intervjuades av Deutsche Welle i Berlin var påtagligt missnöjda. 

Easyjet synes ha dragit sig ur huvudkampen om linjenätet, efter att ha fått korn på Monarch i konkurs. Däremot kommer de sannolikt att ta över en del flygplan och en del personal från Air Berlin, men siktet tycks primärt inställt på att fylla luckorna efter Monarchs frånfälle. Fredagen den 13 oktober merdgav Easyjet att de förhandlar om lionjer från Berlin-Tegel för ungefär 25 flygplan från Air Berlin, med personal. Det här betyder med stor sannolikhet högre biljettpriser på Air Berlins forna nät  och en skrämmande brist på konkurrens i flyg till och via Tyskland. Ryanair borde i detta läge slå till på ökad konkurrens, men är lamslaget av egna bekymmer. Istället väljer de att skrika högst om att dra hela avtalet med Lufthansa inför EU-rätten. Easyjet kan allttså tänkas gå in mer på Tyskland, men det verkar bli i mindre skala än möjligen tänkt innan Monarch gick bankrutt. Dessutom ska hela avtalet genom EU:s nålsöga för konkurrensanalys. Att easyjet då lyckats med sitt avtal kring Berlin kan bli avgörande för utfallet i EU:s dom.

En dark horse kan Wizzair bli i detta läge. Men tysk trafik kräver volym och muskler. Men det tar tid att ladda om från ett, trots allt oväntat avslut på Air Berlins historia. Så ett stalltips är högre priser ett till två år och förstås en svensk möjlighet; SAS eller BRA. SAS har gått ut och sagt att man ökar vintertidtabellen med 25 000 nya stolar,  på Berlin, men också ökar på Düsseldorf från sommaren.. Också Icelandair och Finnair kommer försöka plocka russin från Berlin.

Säga vad man vill om affären. Men EU:s konkurrensmyndighet borde syna den med lupp, i synnerhet om det skulle visa sig att easyjet inte i någon del går in, utan detta enbatt hållits upp för att dölja de monopoltendenser som utan tvekan finns i övertagandet. Det gäller inte bara Tyskland, utan även Österrike, som dock i sig snart får en easyjet kontingent, eftersom det är just här easyjet lägger sitt nya flygbolag inom EU inför brexit. Men affären Air Berlin är särskilt oroande p g a Lufthansas i botten liggande höga kostnader, inte minst för personal. Så länge konkurrens finns och LH-gruppen går med stora vinster går det vägen, men i vilken sits sitter konsumenten när vinden vänder?

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Skulder som ständigt avskrivs

Senast ändrad 10 Oktober 2017

En av tre ej flygdugliga.

En av tre ej flygdugliga.   Foto: Wikimedia commons

Visst är det viktigt att ett land har ett flygbolag. Men var går gränsen?

Montenegro Airlines har återigen problem med den montenegrinska centralbanken, som nu blockerar deras konton på drygt 20 miljoner SEK för trafikledningsavgifter. Dessutom toppar flygbolaget landets lista av skattskyldiga företag, med 16 miljoner euro i skuld. Montenegro är ännu inte medlem i EU, men där skulle det betyda adjö till Montenegro Airlines flygtillstånd.

Detta är tredje gången i år Centralbanken, statlig, blockerar Montenegro Airlines konton, men tidigare har de åter släppts efter förhandlingar med regeringen. Anledningen är förstås att regeringen äger flygbolaget, även om de gärna vill sälja det. Men för landet är det viktigt med ett flygbolag, tycker regeringen.

De flygbolag som visat intresse hittills har dock dragit sig tillbaks efter studium av kassaböckerna. På pappret har Montenegro Airlines fem Fokker 100, varav tre avställda i Podgornica samt tre moderna, leasade, EMB-195, varav endast en rapporteras flygduglig. Två Fokker 100 är dock i luften, lustigt nog är bägge dessa ex-Transwede maskiner. De kommer nog inte in i EU med det flygbolaget, eller rättare sagt Montenegro Airlines överlever inte EU i det här skicket.

Jan Ohlsson


Kategorier: Nyckelord:
Världens femte äldsta flygbolag upphör

CSA:s dagar är räknade

Senast ändrad 10 Oktober 2017

CSA 1923-2017

CSA 1923-2017   Foto: Wikimedia

CSA tas över av rivalen Travel Service och de bägge blir en del av Smart Wings som i praktiken kontrolleras från Kina.

Czech Airlines kommer att försvinna som varumärke. Detta sedan rivalen Travel Service, som Loftleidir en gång i tiden var med och grundade, köpt de 44 procent av CSA som några år ägts av Korean Air Lines, samt de 19,7 procent som kontrolleras av tjeckiska staten. Det ger Travel Service 98 procent av CSA:s aktier.

Den globala transportmarknaden har bara plats för ett tjeckiskt flygbolag, säger Jiri Simane, Travel Service chef och delägare. Men även namnet Travel Service ska försvinna. Det samordnas under namnet SmartWings, ett mindre lågprisflygbolag i Travel Servicegruppen.

SmartWings sett genom konsumentsajters ögon är dock ett flygbolag med fläckar och anklagas för plötsliga förseningar och dålig service. Smart Wings kan idag sägas spela i klassen "förnedringsflyget"- vi får se om detta ändras.  Travel Serice är redan idag dubbelt så stort som CSA och vad som händer med CSA:s varumärke är ännu likte oklart.

Travel Service/Smart Wings har 35 Boeing 737-700/800 medan CSA har 18 flygplan, av typerna Airbus A-319/320 och ATR-72/42 samt en Airbus A-330 som flyger Prag-Seoul, en linje vars framtid nu är osäker. CSA grundades redan 1923 och är det femte äldsta flygbolaget, samt medlem av SkyTeam. Tjeckiska Travel Service ägs idag till 49,9 procent av CEFC-ett kinesiskt företag.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Ryanair hotas med vilda strejker

Senast ändrad 09 Oktober 2017

Ryanair tappar både passagerare och anställda samt marknadsandelar.

Ryanair tappar både passagerare och anställda samt marknadsandelar.   Foto: Jan Ohlsson

Nu vill även kabinpersonalen lämna Ryanair.

Ryanair hoppas slippa fler inställda flyg p g a pilotbristen. Piloterna lämnar inte bolaget för bättre betalning, utan av missnöje med arbetsledningen i vad Travel Insider kallar "förnedringsflygets främsta representant".

Enligt rapporter till brittiska Independence överväger nu även kabinpersonalen i allt högre grad ta nya jobb, som erbjuds dem både från Norwegian och Easyjet. Trots Ryanairs försäkran om att de har bra betalt, kommer allt surare kommentarer från kabinpersonal som inte heller får ha fackföreningar. I luften är betalningen likvärdig, medger de. Men vi har bara betalt för flygande tid, inte för de många markstoppen. Om vi är schemalagda 100 timmar i månaden i luften, betyder det en arbetstid på 120-150 timmar. Dessutom tvingas vi betala 30 pund i månaden för hyra av våra uniformer, samt full ersättning för mat ombord.

Piloterna har inte heller betalt för markstopp och pappersarbete, inte heller fritt vatten, mat eller hemresor.

"Nu tänker vi ta nya jobb som erbjuds, men innan vi slutar ska vi strejka- ett mardrömsscenario för Ryanair som går från motgång till motgång och nu riskerar att tappa mycket marknad främst till easyjet, men också till Norwegian.", säger kabinpersonalen. Piloterna har också fått nog att ett ledarskap som ser personalen som ett slags slavar. Michael O`Leary har bett dem om ursäkt och erbjuder bonus för dem som stannar. Men biollen är i rullning och det är gott om jobb för utbildade Boeing 737-800 piloter, även i Europa. Många flygbolag vill dessutom anställa kaptener.

Förnedringsflygets dagar kan vara räknade. Åtminstone måste Michael O`Leary's snart vara det. Ägarna- däriblamnd O`Leary- bör byta ut såväl ledning som arbetsmertyoder och filosofi.

Piloter beskriver flygbolagets metoder som "att leva under kommunismen".

Klart är att konkurrenterna nu även knaprar in på Ryanairs marknadsandelar, Wizzair i öst och Easyjet samt Norwegian i väst. Någon risk att ryanair går i konkurs är det inte. De är fortsatt det mest lönsamma flygbolaget. Men det är just pudelns kärna. De behöver minska sin vinst och investera mer i passagerarservice och i sin perrsonal, annars kommer de att falla.

En solskenshistoria till sist är att Easyjet dessutom erbjuder de flesta av 2400 arbetslösa från konkursade Monarch jobb. De hade samma flygplanstyp som Easyjet, så piloterna kan om de vill ta jobb imorgon, men även kabinkår och administration kan räkna på nya jobb i många fall. Surt för Ryanair som inte kan ta piloter från Monarch p g a flygplanstyp. För Ryanairs passagerare kan den nya vändningen innebära fler inställda flyg, med kort varsel, om hoten blir verklighet. Klart är att alltfler piloter slutar.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Akbar vill bli Roms kejsare

Meridiana vill ta Alitalias plats

Senast ändrad 10 Oktober 2017

Akbar vill bli Roms nye kejsare

Akbar vill bli Roms nye kejsare   Foto: wikimedia

Qatars köp av 49 procent av Sardiniens Meridiana kommer med perfekt timing.

Qatar Airways CEO, Akbar Al-Baker, mannen som inte skräder orden, har nu slutfört köpet av 49 procent av Sardinens Meridiana, medan prins Aga Kahn behåller 51 procent. Meridiana har ont om kapital och flottan på fyra äldre Boeing 767, 8 Boeing 737-800/700 och fortsatt fyra nära 30 år gamla MD-80  är inte konkurrenskraftig.

Akbar al-Baker lovar en snabb förändring på sex månader, med som lovat en beställning på Boeing 737MAX. Men nu toppad med Boeing 787 Dreamliners och Airbus A-330. Al-Baker säger att Meridiana ska ta Alitalias plats i Rom. Meridiana får dessutom hela IAG med British Airways och oneworld i ryggen.

Jan Ohlsson


Kategorier: Nyckelord:
Fokker 50 åter på Bromma

Senast ändrad 18 Oktober 2017

Back to Bromma, men nu i BRA:s färggrannare kulör.

Back to Bromma, men nu i BRA:s färggrannare kulör.   Foto: Jan Ohlsson

Tre linjer med Fokker 50 från Bromma.

Efter ett hastigt adjö till Saab 2000 har BRA ingen egen kapacitet för de linjer och turer där 70-stolar är för stort. Lösningen har blivit att ta in en tredje flygplanstyp på wet-lease.

Man kunde väntat sig ATR-42, men istället blir det Amapola, nattpostflyghet med 16 Fokker 50 i flottan som får uppdraget. Amapola är om man så vill den sista resten av Saléns flygimperium, där Skyways var kronan. Amapola har tre Fokker 50 i passagerarversion och två av dem målas nu i BRA:s färger för att flyga alla turer Trollhättan-Bromma samt vissa turer mellan Bromma och Halmstad samt Visby.

De två flygplanen är i 28-29 års åldern, men med god track-record. Ett av dem SE-LIB var f d Skyways "Gotland". Amapola flög tidigare för Svenskt Direktflyg med passagerare. BRA får viss kritik för att dra in ytterligare en flygplanstyp, men utan det steget är Trollhättan nedläggningshotad. 


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Next Jet med ryggen mot stupet

Senast ändrad 03 Oktober 2017

Äger 2 av de 5 ATP man flyger, men en av dem är redan avställd.

Äger 2 av de 5 ATP man flyger, men en av dem är redan avställd.   Foto: Jan Ohlsson

Höstormen närmar sig Next Jet som dock klarat blåsväder förr.

Den 17 november kan det operativa tillståndet dras in. Men Konsumentverkets uppmaning till Next Jets kunder att inte köpa biljetter är väl hårt. Att ansökan är inne redan nu är inget krav. Nextjets finansiärer, som lovat skjuta till 46,5 friska miljoner av de 70 som behövs gör klokt i att tänka sig noga för och känna av marknaden.

Nextjet verkar i en marknad som finns, men är nästan omöjlig att få lönsam. Nextjets flygplansflotta är föräldrad och därför dyr i underhåll. Nextjet lever av bidragsberoende linjer till Norrlands inland samt subsidietrafik på Nordkalotten och understöd från Finland. Nästa upphandling blir svår utan en modernare flotta. Nära 25 miljoner lovar de dessutom ta in genom försäljning av två flygplan. Det låter väl mycket och osäkert. Nextjets egna Saab 340 är fyller 30 år i år och för ATP finns bara en kund, det svenska fraktflygbolag som själva börjat avveckla dem. Den enda kommersiellt egna lönsamma linjen borde vara Örnsköldsvik-Arlanda som nu tas över av SAS, som samtidigt säger upp code-share samarbetet med SAS, ett dråpslag. Nexjets trafik Bromma-Trollhättan med Saab 340 för BRA övertas av BRA som hyrt in två Fokker 50 från Amapola. En lösning som kan ha diskuterats är att ta in Saab 2000, överblivna från BRA, för Norrlandstrafiken, ett snabbt och lämpligt flygplan, men dyrt i underhåll. Att Nextjet med kvarvarande trafik skulle göra ett hopp till ATR-72 verkar vara ett för stort steg. Den vore dessutom långsammare på Norrlands inlands långa linjer än ATP. Någon lätt lösning annat än ett nedskalat Nextjet är svårt att se. Då sitter man med de Saab 340 det finns ett behov av trafikalt, men som saknar lönsam framtid. Utan Örnsköldsvik hänger allt på subsidieberoende smålinjer. Varför ska forna Foppaflyg satsa på den gärdsgårdsserien? Men någon måste flyga dem och med vad? Att slänga goda pengar efter dåliga är dock sällan tillrådigt.


Kategorier: Nyckelord:
Stor hemtagningsoperation väntar

Monarch i inte oväntad konkurs

Senast ändrad 02 Oktober 2017

 Borde satsat på långdistans istället

Borde satsat på långdistans istället   Foto: Wikimedia Commons

Monarch lämnar 110 000 passagerare strandade och 200 000 kan få se sina biljettpengar för betalda resor framöver gå upp i rök.

Att 2017-2018 blir två år med utslagningar och sammanslagningar har Travel Insider slagit fast tidigare. Oktober inleds med att Monarch Airlines ställt in betalningarna och lämnat 110 000 resenärer strandade. Dessutom har 300 000 framtida biljetter bokats och betalats. Situatyionen förvärras ytterligare av att minst tre arrangörer, som sålt paketresor med Monarch, även de dras ned med konkursen.Monarch är UK:s femte största flygbolag och konkursen den största hittills i UK:s efterkrigshistoria.Detta i tillägg till de 143 000 som är strandade med ryska VIM-Airlines är det många passagerare i trängsel på flera flygplatser över Europa. I Monarchs fall är det ett anrikt charterflygbolag som klappat ihop på sitt 49:e år De nya ägarna, riskkapitalbolaget Greybull Captal, kastade långlinjerna överbord och gjorde om Monarch till ett lågprisbolag i den mest konkurensutsatta av marknader, intra-Europa. I våras öppnade man tre linjer från UK till Arlanda. Nyligen, intill stupet, planerade man en total kursändring för att återta långlinjerna och skrota Europaflyget. Livbojar kastades ut från Norwegian, Easyjet och WizzAir som ville ta över, men nu stöp man på mållinjen. Brittiska myndigheter har låtit chartra in drygt 30 flygplan bl a från Qatar för att flyga hem strandsatta resenärer. Även svenska resenärer lär finnas i UK.Orsakerna kan det spekuleras om, men förändringen mot lågprisbolag må sett bra ut på pappret, men är en marknad nästan utan marginaler. Innan dess förlorade bolaget enorma summor på tapp i Egypten, Tunisien och Turkiet. Sett i backspegeln skulle de ha satsat på långdistans och inte alls på Europa. Då hade de inte behövt gå i konkurs, utan köpts av Ryanair vid det här laget. Istället förlorade Monarch 261 miljoner pund i fjol. Monarch har drygt 2500 anställda. Eller snarare hade. British Airways moderbolag sägs vara intresserade av slots och piloterna lär snart också få nya jobb. Men först ska 110 000 människor hem, den största hemtagningsoperationen i brittisk flyghistoria sedan andra världskriget.


Kategorier: Nyckelord:
Enhetsflotta för Air Baltic

Air Baltic byter prop mot jet

Senast ändrad 01 Oktober 2017

   Foto: Jan Ohlsson

Air Baltic tar bort all propellertrafik och introducerar en enhetsflotta av CS-300 med ytterligare 14 nya flygplan.

Tur att lilla Lettland finns. Bombardier må ha problem med Trump och hårresande extraskatt på export till USA. Men i norra Europa går det desto bättre. BRA har re-konfirmerat sin tidigare order på i första hand tio, nu CS-100 med en option på lika många.

Första leverans sker 2020. Men nu kommer också Air Baltic som haft stora framgångar med sina hittills sju av 20 beställda CS-300. Nu beställer man ytterligare 14 för att ersätta de 12 Bombardier Q-400 man idag har på främst kortare linjer. Bytet kommer att ske när leasingavtalen går ut 2020-2022.

Därmed får air Baltic en stark enhetsflotta. I mellantiden kan vi förvänta oss en partner. För Bombardier är det här viktiga orders sedan Trump lagt en strafftull på drygt 200 procent på en första order till USA på CS-Serien. Bombardier kan under tiden också glädja sig åt en order på 25+25 nya förlängda Q-400, turboprop för 90 passagerare, till indiska SpiceJet.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Air Berlins olycka banar väg för SAS

Biljetterna säkra men blir dyrare

Senast ändrad 06 Oktober 2017

Air berlin på Tegel.

Air berlin på Tegel.   Foto: Jan Ohlsson

Lufthansa och Easyjet får dela på Air Berlin.

Resenärer som köpt biljetter med Air Berlin behöver inte vara oroliga. Men de som flyger på Berlin får vara beredda på förändringar och sannolikt prishöjningar p g a inledningsvis minskad konkurrens.

Mycket talar för en typisk tysk lösning av Air Berlins bankruttsituation. Bolaget delas troligen upp mellan Lufthansa/Eurowings och easyjet, en nödvändighet om inte tysk konkurrenslagstiftning ska sättas ur spel. Långlinjerna har redan avvecklats i stort och Lufthansa tar där över med att öppna trafik på USA från Berlin och Dusseldorf non-stop. Lufthansa sätter också in Boeing 747-8 mellan Frankfurt och Berlin.

Samtidigt vädrar bl a SAS, Finnair och Icelandair morgonluft. Berlin kan bli ett ökat upptagningsområde.. 80 procent av personalen på Air Berlin ser ut att få jobb hos nya ägarna. Troligen kommer easyjet att flyga Sverige-Berlin. Frågetecknen ligger mer för Air Berlins regionala trafik med 20 Bombardier Q-400, som ser ut att ha en mindre självklar framtid i de två övertagarna, som möjligen kan bli en separat enhet. Just nu ser det också ut som om Berlinflygplatsen Tegel blir kvar oavsett när den nya flygplatsen som försenats i mer än fem år blir klar, om den blir klar. 

UPPDATERING 4NOV: Trafiken med regionala 20 Q-400 tas över av Eurowings. Icelandair satsar på berlin sex gånger i veckan från mars 2018 med Boeing 737-8MAX.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Viking Line stärker greppet om Åbo

Ett flytande lyxhotell

Senast ändrad 01 Oktober 2017

Piazzan.

Piazzan.   Foto: Viking Line

Med sitt nya fartyg befäster Viking Line trenden att interiören blir alltmer lyxigt landlik, men fönstren ska vända sig till havet.

Viking Line har presenterat de första skisserna till inredningen av sin nya kvällsbåt mellan Stockholm och Åbo som levereras 2020. Det är arkitektbyrån Koncept i Stockholm som fått uppdraget att inreda henne. De har tidigare bl a inrett Scandics nya hotell Haymarket i Stockholm. Om Viking Grace kanske ger ett intryck av hotell i New York, så blir det nya fartyget mer svenskt, men fortsatt med denna populära korsning av hotell och kryssningsfartyg, som det ju också är frågan om. Viking Grace blev en trendsättare, även om bland de många stampassagerarna finns en del som fortsatt föredra Amorella. Men liksom Grace kommer det nya fartyget att erbjuda generösa däck och det mesta av publika utrymmen vänt föröver eller åtminstone mot havet. Vi talar ju om världens vackraste färjelinje, i konkurrens med Hurtigruten.

Det nya fartyget tar 2800 passagerare över sina 218 meter, lite längre än Viking Grace. Det byggs i Xiamen i Kina och ska förstås drivas på LNG. Därmed blir Amorella lös och ledig.

Travel Insider ska i höst spekulera vidare vad vi tror händer med färjetrafiken i Mellersta Östersjön de närmaste tio åren. Att det nya fartyget stärker Viking Lines dominans på Stockholm-Åbo är omedelbart troligt, liksom att hon nog kommer att stjäla en och annan passagerare från Mariehamnskryssningarna. Stockholm-Åbo kommer att stärka sina aktier som kryssningsresa på 24 timmar för den som inte vill gå av och den går ju dessutom att dela på hälften för den som vill byta båt och få en lång heldagskryss istället. Bild från Piazzan på nya Vikingfartyget.

Jan Ohlsson


Kategorier: Kryssning  Nyckelord:
Air Baltic får pris

Inte så vanligt

Senast ändrad 01 Oktober 2017

   Foto: Air Baltic

Prisat varumärke och arbetsgivare.

Det är svårt att bli profet i eget land, heter det ju. Men Air Baltic lyckas ganska bra på hemmaplan. De har just utsetts till det tredje mest älskade varumärket i Lettland. I många år, 2007 såväl som 2013-2016 har de också utsetts till bästa arbetsgivare i Lettland, respektive bästa arbetsgivare inom transport och logistik. Det är utmärkelser Ryanair aldrig får i Irland....

Jan Ohlsson


Kategorier: Nyckelord:
Vegetariskt på väg in på finkrogen

Viking Line gör första helt vegetariska menyn

Senast ändrad 19 Mars 2017

 

Den vegetariska maten är på väg in I finrummen. Efterfrågan växer och möts med smakrikare fantasi från kockarna. Viking Line blir nu först ut med en kött-fisk och fågelfri meny. Var kan det vara bättre att testa än på Vikingbåtarna mot en vårlik skärgårdsfond.

Viking Line har sedan lång tid varit bra att möta behovet av gluten-och laktosfria produkter, utan att kunden ens behöver särskilt fråga efter dem. En av Stockholms lokala nyhetstidningar, Mitt i, ställe häromveckan frågan om vegetarianer och köttätare kan samsas på samma krog, på lika villkor. Svaret efter att ha gått runt på Stockholms krogar var, ”sådär”. En luttrad kund svarade ”säger de att vegetariskt går att ordna vänder man ju i dörren”. Men på Viking Line går det utmärkt i april och maj, på samtliga fartyg. Den gröna á la cartemenyn om tre rätter och möjligt vinpaket, samsas med övriga menyer. Har ni olika åsikt i familjen är det som upplagt för ett test. På viking Line kan man ju inte heller lika lätt vända i dörren. Då är man på tunn is.

Veganbloggaren Gustav Johansson var med och valde ut från den tävling bland Viking Lines kockar som lade grunden för menyn Spring & Green. Han hade aldrig kryssat före och medger att han hade fördomar om maten ombord, men snabbt blev mycket imponerad av kvalitet och ambition hos köksmedarbetarna. Viking Line håller samma klass som de bästa finkrogarna i Stockholm, menar han.

Men nu är det ju inte bara veganer som ska övertygas om att ta Viking Line, utan även inbitna köttätare att pröva vegetariskt. Vi kan utlova ett äventyr i smaker.

Vad sägs om Rostad och picklad sparris med nässelpesto och citronskum samt rostade hasselnötter (Hanna Suonpää) eller Tofutataki med citron-sesamwasabi, glasnudlar och gurksallad (Joachim Sjöblom) som förrätt? Bara de där glasnudlarna kunde jag fortsatt länge med…

Huvudrätt kan vara Rågpolenta med västerbottenost, stuvad vårkål och mörk kumminsallad (Ilkka Laasio) eller Krispig seitan, hemlagad vegansk färskost, aubergine, puré på valnöt m m (Jouni Ukkonen). Ja enda svårigheten är att veta vad du beställer. Men någon kruskakli blir det inte det vill jag lova.

Som dessert kanske Äppelparfait med vitchoklad och kraftigt kamomillsmakande flarn eller Mandelmjölkskum, rabarbersorbet, sockrad rabarber, mandelkaramell (framträdande) och rostad mandel.

Till det finns en vinpaket som varmt rekommenderas. Fyra av fem viner är från det okända Jura och där förklarar man att 17 procent av produktionen nu är eko. Men de unga arvtagarna till vingårdarna i Jura ser det inte som en revolution. Tvärtom. Vi gör vinet som farfar och morfar gjorde. Ingen onödig gäst eller socker. Inga tillsatser lyfter tvärtom fruktighet och smak. Det handlar inte om renare, utan smakrikare. Den lokala druvan Savagnin gör inte det hela sämre. Dess hårda skal ger detta vita vin en kick av sälta- ett vin som vore perfekt för fisk och är det även vegetariskt. Inte heller den bubbliga Cremanten är som andra. Den lyfter med finess. Som alltid kan du köpa viner med dig direkt från bordet när nu går. Ett underbart rött spanskt till vinpaketet är värld sin egen historia för etiketten som visar en gris som äter pengar. Vinodlaren har dedicerat detta fylliga ekovin till de giriga bankirer som inte gav honom lån till produktionen av detsamma. En särskild eloge till Viking Line att ha valt ovanliga viner från nya distrikt som sannolikt aldrig når Systembolaget. Just jura är nu högvilt bland sommelier. Själv ska jag ge mig ut på jakt. Det får väl bli på Viking Line då.

Nu har allt detta samlats på Viking Lines fartyg i höga nord. Det är nästan så jag frestas låna rubriken ur ”Mitt i” som löd ”En rödgrön allians”.

Jan Ohlsson


Kategorier: Kryssning  Nyckelord:
Flygolyckan i Kirgizistan

Senast ändrad 16 Januari 2017

   Foto: Aftonbladet TV

Jan Ohlsson diskutera flygolyckan i Kirgizistan. Se klippet här: http://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/206870


Kategorier: Flyg  Nyckelord:


KommentarerJan Ohlsson på EFN

Flygexpert: Kinesisk köpare hade varit bra för SAS

Senast ändrad 18 Augusti 2016

   Foto: EFN

Jan Ohlsson intervjuas av EFN. Se hela inslaget här: Kinesisk köpare hade varit bra för SAS


Kategorier: Flyg  Nyckelord:


KommentarerJan Ohlsson i DN om flygkaoset

Senast ändrad 20 Maj 2016

Svensk flygtrafik stod still i flera timmar.

Svensk flygtrafik stod still i flera timmar.   Foto: Jan Ohlsson

Jan Ohlsson i Nettavisen

Senast ändrad 20 Maj 2016

   Foto: Nettavisen

Det är något mystiskt som har hänt

Jan Ohlsson om Westair-kraschen

Senast ändrad 11 Januari 2016

   Foto: Aftonbladet

Jan Ohlsson intervjuas i Aftonbladet om Westair-kraschen.

Expressen TV

Jan Ohlsson om flygolyckan i Egypten

Senast ändrad 31 Oktober 2015

Jan Ohlsson om flygolyckan i Egypten.

Jan Ohlsson om flygolyckan i Egypten.   Foto: Expressen

Jan Ohlsson svarar på Expressens frågor efter att ett ryskt passagerarflygplan kraschat i Egypten. Klicka här för att se inslaget.

Silja storsatsar på shopping

Senast ändrad 23 April 2014

Silja mot Helsingfors.

Silja mot Helsingfors.   Foto: Jan Ohlsson

Mer intäkter genom shopping. Tallink-Silja storsatsar på att bygga om Helsingforsbåtarna. Snart väntas nya svavelregler ge dramatiskt ökade bränslekostnader. Att höja biljettpriserna är svårt, utan att ge mer lyx för pengarna.

Femtio procent större utrymme för shopping är det nu det ombord på Silja Lines Helsingforsfartyg. En och annan bar och café har försvunnit. men framförallt korridorutrymme, när shoppingen inte längre blir något du går in i, utan helt omger dig, efter modell från moderna flygplatser.

Silja Serenade byggdes om i januari och Silja Symphony till sensommaren 2014. Priset 20 miljoner euro är en storsatsning på två 22 och 23 år gamla färjor. Ombyggnad sker i Åbo, tar fem veckor och ger enkelbåtstrafik under ombyggnadstiden.

-Men så är de inga fartyg vilka som helst, säger Tallink-Siljas svenska VD Kadri Land. Den uppskattade gallerian i mitten av fartygen blev stilbildande för kryssningsfartyg och gör dem dessutom tacksammare att bygga om.

Tallink-Silja är idag den elfte största detaljhandeln för taxfree i världen och den enda flytande. De som ligger före är internationella flygplatser. Sammanlagt står taxfreeförsäljningen för 54 procent av rederiets intäkter och det är mot den bakgrunden ombyggnaden ska ses. De pressade biljettpriserna utgör bara 26 procent av intäkterna. Sortimentet ska dessutom utökas och förfinas, fler lyxiga varumärken och provningsbarer t ex.

På samma gång får Commodorehytterna och dess lounge helt ny look och fyra sviter på 30-40 kvadratmeter med utsikt föröver tillkommer. Spaområdet Sun Flower högst upp, byggs helt om, med bl a nytt poolområde i anslutning till bar på utedäck. En helt ny restaurang, Tavolate, med italiensk mat, som kökschefen på Symphony gärna vill se så rustik, lantlig och äkta italiensk som möjligt tillkommer.

Grande Buffet får också ny miljö, mer internationell inriktning är redan inledd, som sushi och texmex uppvisningskök och särskild buffé för barnfamiljer tillkommer. Men visst kommer det klassiska smörgåsbordet också få plats. Allt annat vore självmord, det inser Tallink-Silja som dock lite här går i motsatt riktning mot konkurrenterna.

Koncepten ska bli mer lika på Tallinks 19 fartyg, varav sju byggdes så sent som 2002-2009. Ombyggnad kommer även på dem, sannolikt blir Galaxy först ut. Om de äldsta ska byggas om återstår att se. Silja Festival kan dock återkomma i Tallinktrafik 2014, sannolikt på Helsingfors-Tallinn.

En stor utmaning för Östersjörederierna är de nya bestämmelser som sänker svavelutsläppen från 0,5% till 0,1%. Märkligt nog blir det ingen global regel. Medelhavet har tråcklat sig ur, som vanligt. Bränslet väntas bli 30-50 procent dyrare, så intäkterna måste ökas, eller priserna upp.

Från 2016/2017 får också Silja-Tallink sin nya spektakulära superterminal i Värtan, där samtliga linjer samlas.

Jan Ohlsson


Kategorier: Kryssning  Nyckelord:


KommentarerResearrangörer startar Egypten efter nyår

Senast ändrad 03 November 2013

Lockfågel? Denna egyptiska häger har sin egen Nilenkryssare.

Lockfågel? Denna egyptiska häger har sin egen Nilenkryssare.   Foto: Jan Ohlsson

Flera svenska researrangörer börjar åter flyga på Egypten efter nyår. Priset blir lockfågel.

-  Det råder inget tvivel om att Egypten kommer tillbaka som ett stort turistland för svenska resenärer. Frågan är bara när. Det finns redan en trogen skara Egypten-älskare som är angelänga om att återvända. För dem finns inget alternativt resmål som kan mäta sig med Egypten, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Priserna på resor till Egypten är mycket attraktiva. I snitt ligger priserna 16 procent längre än resor till Kanarieöarna. Detta trots att många av resorna till Egypten är all inclusive.

-  Priset kommer att vara ett viktigt konkurrensmedel för Egypten när landet ska återta sin position som ett attraktivt resmål. Men det viktigaste är naturligtvis att läget i landet och på turistorterna fortsätter att vara stabilt.

För Egypten som land är turismen en oerhört viktig inkomstkälla. Den utgör cirka 25 procent av landets BNP och är en källa till försörjning för många egyptiska familjer.Men det kommer förmodligen att ta flera år innan antalet turister till Egypten når toppnoteringarna från år 2010. Då reste 210 000 svenskar till Egypten. Under 2013 var den siffran 80 000.

KLM pensionerar klassiker och skriver av Alitalia

Senast ändrad 03 November 2013

KLM MD-11 klar för start från lilla västindiska semesterparadiset Bonaire.

KLM MD-11 klar för start från lilla västindiska semesterparadiset Bonaire.   Foto: Leena Sekkat

Air France/KLM kommer inte att delta i Alitalias nyemission. Istället skrivs värdet av deras 25 procents ägande i Alitalia ned till noll, vilket betyder en förlust på en dryg miljard SEK. Alitalia hoppas klara sig med "mer tvingade" aktieägare i Italien.  

KLM passar på att öppna en sjätte destination i Italien; Florens, kanske ett tecken i sig. Rykten att kinesiska Hainan Airlines skulle vara intresserade av Alitalia möter den lakoniska kinesiska kommentaren; Nej.

Air France/KLM går styrkt ur tredje kvartalet med ökade intäkter, men stampande vinst. Rörelseresultatet växte med 29 procent. Prognosen talar om fortsatt vikande efterfrågan i Europa och på frakt. Det är ändå bättre än Lufthansa, Finnair och Ryanair som ser utvecklingen försvagas.

KLM bilr nu sista flygbolag i världen med MD-11 i reguljär passagerartrafik. Den har varit favorit hos piloterna och KLM är nästan det sista flygbolaget att ta den tremotoriga långdistansmaskinen ur trafik för passagerare efter 15-20 år. A-330-300 tar faktiskt något fler passagerare, men till mycket lägre bränslekostnad.

Tidigare hade MD-11 en garanti för långt liv med frakt efter att ha varit passagerarflygplan. Nu är det inte längre så. KLM har redan sänt sex av tio flygplan till upphuggning och den 25 oktober 2014 går de sista flygningarna till Montreal och Toronto, två år tidigare än först planerat. På slutet har de mest flugit på Västindien och just Kanada. Ny s k D-check, där i stort sett hela flygplanet plockas isär och ses över, är inte ekonomiskt motiverat, tycker KLM och ingen annan heller. 


Kategorier: Nyckelord:


KommentarerTillfälle till en riktigt dålig affär

Senast ändrad 03 November 2013

Inte så pigga PIA

Inte så pigga PIA   Foto: Wikimedia

Spekulanterna kommer inte att stå i kö när pakistanska staten ska begära in anbud på sina 26 procent av PIA, Pakistan International , som i fjol gick med en förlust på 320 miljoner US dollar.

Det är nog inte främst förlusten som kan skrämma bort spekulanterna, utan den aura av att vara ett av världens minst effektiva flygbolag, som omger PIA. Det går 500 anställda på varje flygplan, totalt 18 000 människor. Av de 36 flygplanen är det nio Boeing 777 som kan räknas som moderna. Samtliga övriga är äldre Boeing 747-200 och -300 och en hel drös Airbus A-310 samt några propellerflygplan, samtliga utan någotsomhelst andrahandsvärde.

Dessutom finns idag en del privata pakistanska flygbolag. Men man får många problem på köpet, det får man. Häromdagen blev en flygkapten på PIA arresterad i Leeds för flygfylla när han just skulle sätta sig vid spakarna på väg mot Islamabad med 180 passagerare. Flygningen fick ställas in.

Stororder och kommande tveksam PR

Senast ändrad 29 Oktober 2013

Bör synas närmare i sömmarna?

Bör synas närmare i sömmarna?   Foto: Jan Ohlsson

Under decennier uppmärksammades de årliga flygmässorna i växelvis London och Paris där alla viktiga flygplansorder och nya flygplan visades upp för pressen. Men köparens makt betyder också att allvarliga problem bakom kulisserna sopas under mattan.

Nu har flygmässan i Dubai tagit över stororderna och den hålls inom en månad. Emirates tänker, enligt sin CEO, Tim Clark inte missa tillfället. Troligen får Boeing en order som tryggar sysselsättningen för USA:s största flygindustri en tid framåt. 190 miljarder SEK sägs Emirates vara beredda att spendera på 100-175 Boeing 777X, för 350-400 passagerare. De kommer främst då att ersätta de 120 Boeing 777 man har idag. Men Emirates väntas också sträcka ut en hand mot Europa, antingen till Airbus A-350:s större modeller eller Airbus A-380 superjumbon.

För Airbus börjar det bli kritiskt med A-380, tillverkningstakten har skurits ned i brist på nya order, liksom Boeing får något av en ödestimme i Dubai vad gäller intresset för Boeing 787 Dreamliner. Qatar Airways dissar alla spekulationer om att man vill ha Boeing 777X, men har i gengäld 80 Airbus A-350 i orderboken. Men vill man också ha fler Dreamliners?

Etihad kommer att beställa såväl Boeing 777X som fler Dreamliners. Turkish Airlines förbereder också en ny tresiffrig order på långlinjeflygplan.

Samtidigt kommer nu kritik mot Qatar Airways från fackliga företrädare i Europa för sin kvinnliga personalpolitik vad gäller graviditeter och giftermål. Rättslöst och förnedrande. Och häri ligger en poäng. Samtliga tre arabbolag förtjänar en rejäl genomlysning vad gäller anställningspolitik, kvinnor och hemlighetsmakeri och om jag får gissa bör Turkish Airlines också hålla ögonen på sin personalpolitik.

Piloter har som regel bra betalt, även i bemanningsbolag, men kabinpersonalens förhållanden förtjänar bättre belysning, inte bara i Ryanair. Arabbolagen stora flygplansorder är idag också ett sätt att få tyst på kritiken, politiskt inte minst och det är hög tid att de granskas mer, inte mindre.

Redan 2020 ska Emirates vara världens största flygbolag och flyga 70 miljoner människor via ett ytterst odemokratiskt land. Etihad från det ledande emiratet bland de förenade, Abu Dhabi, köper in sig i alltfler andra flygbolag över världen, minoritetsposter som i dagens ekonomiska klimat, blir kontrollerande på ett sätt. Qatar Airways är det enda som satt in foten i en allians och styr hellre än blir styrt. Turkish Airlines vill också nosa på en tätplats, men den löst tänkta samgåendetanken med Lufthansa har skrotats. Under kvasiislamisten Erdogan vill Turkiet ha en ledande roll i arabvärlden.

Visst är detta fria företag, men inte som i väst, de medför även en politisk agenda, som vi blundar lite väl mycket för.


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Air Baltic lyfter mot vinst

Senast ändrad 29 Oktober 2013

Air Baltic har fått en specialmålad Boeing för vinterolympiaden i Sotji

Air Baltic har fått en specialmålad Boeing för vinterolympiaden i Sotji   Foto: Air Baltic

Ökad kostnadskontroll och effektivare utnyttjande av resurserna, såväl bland medarbetare som i material har vänt Air Baltic tidigare än planerat. Vändningen planerades till 2014. Det kan en nöjd CEO Martin Gauss konstatera.

Under de första nio månaderna har Air Baltic gjort en nettovinst på drygt 27 miljoner euro, varav 13 från tredje kvartalet. Det har emellertid även krävt personalnedskärningar och nedläggningar av linjer. 34 flygplan har blivit 25, men flyger totalt sett mer, bl a genom ett merutnyttjande med 15 procent per dygn och inmatning till navet Riga även tidigt om mornarna. Dessutom har stampassagerarna i högre grad än väntat visat sig trogna under den värsta turbulensen.

Regionalrutterna har fått en helt ny flygplanflotta och nu väntar Europaflyget på mer kostnadseffektiva flygplan 2014-2015, Bombardiers CS-serie, samma som Malmö Aviation. De nuvarande Boeing 737 är svåra att räkna hem på lite längre linjer. Intäkterna per passagerarkilometer ökade med fyra procent (RASK). Air Baltic flyger nu till 60 destinationer.

I grannlandet Estland tycks Estonian Air, genom drastiska nedskärningar och uthyrning av flygplan, radikalt minskat sina förluster, snart med en flotta krympt till fem eller drygt fem flygplan. Finnair har problem med sviktande valutaproblem och frakt, t ex Japan och ännu för höga kostnader i Europa, vilket kan leda till förluster för 2013. 

 

Ryanair inte längre billigast

Senast ändrad 29 Oktober 2013

Europas mest prisvärda lågprisflygbolag, här på Arlanda.

Europas mest prisvärda lågprisflygbolag, här på Arlanda.   Foto: Jan Ohlsson

Turkiska Pegasus, som bl a flyger Arlanda-Istanbul, är Europas billigaste lågprisflygbolag. Det slår jämförelsesajten WhichAirline.com fast i en undersökning som även tar hänsyn till extraavgifterna som tillkommer.

För den som vill flyga billigt och vem vill inte det, kan det därför vara bra att hålla reda på de tio billigaste i Europa som i tur och ordning, efter Pegasus, är WizzAir (stort på Sverige-Östeuropa), rumänska BlueAir, så på fjärde plats Ryanair, tätt följt av easyJet och så italienska AirOne, polska EuroLOT, Volotea från Mallorca, Vueling från Spanien och FlyBe.

Norwegian kom först på 16:e plats och slogs då även av Air Baltic på fjortonde.

Pegasus har 45 moderna Boeing 737-800 i flottan. Enligt en undersökning på Skyscanner är svenska resenärer så prismedvetna att 47 procent låter priset avgöra resmålet. Ännu ett skäl att studera Pegasus linjenät med andra ord.


Kategorier: Flyg  Nyckelord:


KommentarerIcelandair med två nya i Kanada

Senast ändrad 29 Oktober 2013

Av-Isning på väg till Island från Arlanda

Av-Isning på väg till Island från Arlanda   Foto: Jan Ohlsson

Sommarsäsongen 2014 blir den största i framgångsrika Icelandairs historia med en trafikökning på 18 procent. Icelandair satsar på två nya destinationer i Kanada, bägge i västra delen.

Nytt blir alltså Edmonton med fyra turer i veckan och Vancouver med två. Tänkta att bli sommardestinationer har Icelandair redan beslutat sig för att Edmonton blr året-runt sedan bokningarna snabbt skjutit i taket. Edmonton är underförsörjt med non-stop till Europa, samtidigt som man har många invånare med bl a skandinaviska rötter och en ovanligt stor isländsk koloni. Icelandair ansluter under sommaren med två dagliga från Stockholm och flyger även från Göteborg och givetvis Köpenhamn till Reykjavik och vidare.

I Kanada flyger man även på Halifax och redan 2013 kom Anchorage i Alaska in i flygprogrammet på Nordamerika som nu har 11 destinationer totalt. 2014 ökar Icelandair flottan från 18 till 21 Boeing 757.

Aegean ensam herre på grekiska täppan

Senast ändrad 29 Oktober 2013

Grekisk vinnare

Grekisk vinnare   Foto: Jan Ohlsson

Aegean är nu även formellt Greklands nationella flygbolag, medlem av Staralliansen och nära partner till Lufthansa. Aegean har nu även fått EU:s nådiga tillåtetelse att ta över Olympic som gått kräftgång sedan det återstartades 2009.

I realiteten har de sedan ett par år delat upp marknaden och Olympic har nu 14 Bombardier Q-400 i flottan vilket betyder inrikes- och regionaltrafik endast under eget namn fortsatt, men alltså nu ägt av Aegean, som tar hand om övrig Europatrafik med sina 30 Airbus 319/320/321.

Nu kan man gå vidare mot nästa steg, bl a är Turkish Airlines intresserat av delägarskap. Aegeans ägare betalade 72 miljoner euro för 100 procent av Olympic.

Vacker julmarknad i Tallinn

Senast ändrad 29 Oktober 2013

Julmarknaden i Tallinn har bland annat toppat den engelska tidningen Times lista över Europas bästa julmarknader.

Julmarknaden i Tallinn har bland annat toppat den engelska tidningen Times lista över Europas bästa julmarknader.   Foto: Visit Estonia

Den 22 november inleds årets julmarknad i hjärtat av Gamla stan i Tallinn. Temat är vintersaga där allt är möjligt. Runt julgranen på Rådhustorget trängs försäljningsstånd fyllda med hantverk och juldekorationer.

Under närmare 40 dagar fylls Rådhustorget i Gamla stan av små vackra försäljningsstånd med ett rikt utbud av estniskt konsthantverk. Till exempel honung, bivaxljus, varma ylletröjor, lapptäcken, raggsockor, filthattar, juldekorationer, glas och porslin. Lokala restauranger erbjuder estnisk julmat med allt från korv och surkål till ingefärsbröd.

–  Om man vill uppleva genuin julstämning är Tallinns julmarknad i Gamla stan helt rätt. Atmosfären är mysig, julmusik hörs i gränderna och det doftar glögg och brända mandlar. Den är perfekt för en weekendresa då flyget från Stockholm bara tar en dryg timme, säger Henrik Göthlin, turistchef för Estlands turistbyrå i Sverige.

Julsånger, danser och tävlingar i allt från vackraste ingefärsbrödet till juldikter är några av punkterna i det gedigna programmet.

Julmarknaden i Tallinn har bland annat toppat den engelska tidningen Times lista över Europas bästa julmarknader och pågår från den 22 november 2013 till 8 januari 2014.


Kategorier: Destination  Nyckelord:
Strömma tar över Djurgårdsfärjan

Senast ändrad 26 Oktober 2013

Får ett nytt skorstensemblem nästa år

Får ett nytt skorstensemblem nästa år   Foto: Jan Ohlsson

Strömma Turism & Sjöfart tar över Djurgårdsfärjan i Stockholm, som sedan 1970 drivits av Waxholmsbolaget. Det är den enda del av hela den nya upphandlingen av Stockholms skärgårdstrafik som blir av för tillfället, efter många och krokiga turer, kritik och ilsken debatt mellan olika skärgårdsaktörer, som i fullt historisk anda alla vill olika. I konkurrensen om skärgårdstrafik förr hände det att trossar kastades loss av konkurrerande fartygsbefäl eller t o m klipporna såpades så sommargäster skulle akta sig att välja fel rederi.

Djurgårdsfärjan är minsann inte heller någon liten angelägenhet bara för stockholmare, utan har 2,2 miljoner passagerare om året på sina turer Slussen-Allmänna Gränd-Nybroplan samt till Skeppsholmen och Fotografiska museet. Strömma ska köra dem från april 2014 i dotterbolaget Skeppsholmens Färjetrafik AB och åtta år framåt.

Hur priser och utbud påverkas återstår att se. Enkelpriset 45 kronor är idag i högsta laget, som på all kollektivtrafik i Stockholm som är en av de dyraste i världen (inte undra på att resandet sjunker). Men Strömma brukar ha fiffiga ideer och idag är Djurgårdsfärjan främst en turistlinje.

Hamntrafiken i Stockholm har också framtiden för sig. Strömma ägdes också ett tag av Wallenbergssfären via Stockholms Ångslups AB som grundades 1863 och då hade 54 ångslupar- och ångfärjor i trafik på ett 20-tal linjer och åt det hållet är Stockholm på väg tillbaks med att utnyttja vattnet för kollektivtrafik när det blir allt trängre på gatorna. Sjötrafiken har framtiden för sig i Stockholm och en rad nya linjer projekteras.

Djurgårdsfärjan i sig fick sin första ångfärja redan 1836, men hade då rotts- och vevats i flera decennier innan. En museal ångfärja, Djurgården 3, med över 100 år på nacken, finns bevarad, av Stiftelsen Skärgårdsbåten.

Stockholm får sin resemässa i Gallerian

Senast ändrad 26 Oktober 2013

Stockholm Travel Show hålls den 24 – 26 oktober i Gallerian mitt i stan. Mässan blir det stora gratisnöjet i hjärtat av Stockholm under tre hela dagar och en kvalitetsmässa med över 30 utställare och partners.

”Som besökare får man träffa alla och ta del av unika mässerbjudanden. Det blir mångsidigt med allt från exotiska destinationer till de stora rederierna på plats. Stockholm Travel Show är i stan för att stanna” säger Martin Ahlberg, CEO på FIN-S Marknad och Kommunikation, mässans huvudarrangör.

Inför mässans invigning är även den franske äventyraren Didier Vacher på plats. Didier kör tvåhjuligt från Luleå till Colombo med uppdraget att finansiera skolor och vattenreningsverk i Sri Lanka. Didier möter nyfikna besökare den 24 – 25 oktober vid Gallerians huvudentré på Hamngatan.

Besök Nationalmuseum medan du väntar på flyget

Senast ändrad 23 Oktober 2013

Nationalmuseum och Swedavia inleder ett samarbete för att visa konst och design på Stockholm Arlanda och Umeå Airport. Under våren invigs en fotoutställning på Arlanda med porträtt av internationellt kända svenskar. Därmed skapas möjligheter att njuta av museets konst i samband med flygresan.

Med temat Crossing Borders öppnar Nationalmuseum under våren en utställning i Terminal 5 vid Stockholm Arlanda Airport. Utställningen består av fotografiska porträtt av internationellt kända svenskar, som på olika sätt har utmanat och överskridit gränser. Under hösten fortsätter samarbetet på Umeå Airport som en del i Nationalmuseums uppdrag att medverka i kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014.

Samarbetet skapades som en del av Swedavias strävan att skapa upplevelser och mervärde på flygplatserna. Detta arbete sammanföll med att Nationalmuseums museibyggnad stängs för renovering under en period. Under renoveringen visas delar av samlingarna i tillfälliga lokaler på Konstakademien i Stockholm och genom samarbeten med länsmuseer och konsthallar runt om i landet. Nu har turen också kommit till flygplatsen som konstarena.

Sorgligt slut på något som inte ens fick börja

Senast ändrad 20 Oktober 2013

Ex-Linjeflyg, men en hök gör ingen sommar i Budapest.

Ex-Linjeflyg, men en hök gör ingen sommar i Budapest.   Foto: Wikimedia

Det bidde inte ens en tumme. Sólyom Airlines (Höken) skulle bli Ungerns nya nationella flygbolag efter Malév. Fem flygplan, Boeing 737-500 (ett egendomligt val) skulle snart bli 20 och fler med ett otal linjer över hela världen. Pengar skulle komma från Oman.

Första flygplanet hann levereras, men kom aldrig ur hangaren när det väl landat i Budapest. Tillstånden var inte klara. Och nu drog sig omanierna ur och bolaget gav upp sina stolta drömmar. Kuriosa är att förstlingen på bild och de flesta av de fem första öronmärkta ursprungligen kom från Linjeflyg och SAS, några från Braathens SAFE, även om det var länge sedan. Nu väntar dem en osäker framtid.

Idén var aldrig realistisk. Budapest är hemvist åt Östeuropas största egna lågprisbolag WizzAir, en viktig anledning till att redan Malév gick under.

Ännu ett slag mot egyptisk turism

Senast ändrad 20 Oktober 2013

Holländska flygbolagen Transavia och Arke (TUI) har med omdelbar verkan 19 oktober ställt in sina flygningar till Sharm-El-Sheikh på Sinaihalvön. Detta efter ett tips från holländska säkerhetspolisen om förberedelser för nedskjutning av ett holländskt trafikflygplan med missiler från marken.

Trafiken till övriga Egypten; Hurghada, Luxor och Marsa Alam påverkas inte och läget på samtliga turistorter är också lugnt. Just Sinai är dock hemvist för islamister/terrorister, som kan ha försett sig med vapen på rymmen från Syrien eller Libyen. Hotet ska närmare värderas under ett flygstopp på minst två veckor och är, åtminstone just nu, riktat just mot Holland.

Norwegian satsar på trafik Gatwick-USA

Senast ändrad 20 Oktober 2013

Norwegian dreamliner främre kabin.

Norwegian dreamliner främre kabin.   Foto: Jan Ohlsson

Norwegian överraskar med att lansera tre interkontinentala direktlinjer mellan London Gatwick och New York, Los Angeles och Fort Lauderdale med start sommaren 2014. Utöver långdistanslinjer lanseras även fem nya europeiska direktlinjer samt ökad kapacitet på befintliga linjer.

Satsningen ligger i linje med vad Travel Insider tidigare förutspått; att Norwegian inte gjort sina stora flygplanbeställningar och nya långlinjesatsning bara för en nordisk publik eller för kommunikation till och från Norden. Se t ex på Ryanairs många Europabaser och på Wizzair som nu bl a gått in i Ukraina och ska flyga Indien, via Dubai. Gatwick får ses som ett smart val, något underförsörjt med linjetrafik på USA.

– Det finns ett stort behov av flyg med hög komfort till låga priser mellan Storbritannien och USA, särskilt till och från London Gatwick eftersom inget annat flygbolag idag erbjuder direktflyg därifrån. Vi ser fram emot att välkomna nya kunder ombord. Lanseringen av interkontinentala linjer mellan London Gatwick och USA är strategiskt viktig för vår internationella expansion samt för att få starkare fotfäste utanför Skandinavien, säger Norwegians VD Björn Kjos. Att Norwegian snart kommer att knyta partners i USA närmare till sig är troligt. Jet Blue är en sådan kandidat.

Utöver nya interkontinentala linjer lanserar Norwegian fem nya destinationer i Europa från London Gatwick. Nya destinationer från och med nästa vår och sommar är: Santorini, Korfu, Sicilien (Catania), Cypern och Budapest. Norwegian utökar samtidigt kapaciteten till de befintliga destinationerna Malaga, Ibiza, Split, Dubrovnik, Mallorca, Faro, Teneriffa, Köpenhamn och Barcelona.

Norwegian erbjuder idag 320 flyg i veckan till 25 destinationer från London Gatwick.

En fråga många nu ställer sig är när Norwegian ska söka fler långdistansplan än de åtta man har på gång. För att få långdistanssatsningen att fungera på sikt behövs nog det två- eller tredubbla antalet på sikt.

Flyg kraschade i tropisk storm

Senast ändrad 20 Oktober 2013

Samma typ som det förolyckade

Samma typ som det förolyckade   Foto: Wikimedia

Plötsliga fallvindar i det kraftiga ovädret, s k wind-shear tros vara orsaken till flygkatastrofen i Laos.Ett modernt propellerflygplan, en ATR-72-600 levererad så sent som i mars i år, från nationella Lao Airlines störtade 16 oktober under inflygning till Pakse i södra Laos. Dåligt väder rådde och planet kraschade i Mekongfloden och bröts sönder. Mycket kyttiga vindar från slutänden av tyfonen Nari  påverkade området denna dag. Dagen efter sken solen.

Planet kom från huvudstaden Vientiane med 44 passagerare och fem i besättningen. Samtliga omkom, vilket tyder på en rätt våldsam och oväntad krasch,. Ombord fanns passagerare från bl a Thailand, Frankrike, Australien och Sydkorea.Många torde drunknat när flygplanet plötsligt förvandlades till en u-båt. Floden var översvämmad, med kraftig ström och strömvirvlar och det har gjort det svårt att ta sig ur flygplansvraket som kom helt under vatten redan vid nedslaget och det gör det också svårt att dyka efter offer. Tio hade bärgats döda dagen efter olyckan.

Flygsäkerheten 2013 är annars den bästa någonsin, hittills med fram t o m 16 oktober 146 döda i 21 olyckor världen över, mot ett snitt vid denna tid på 27 olyckor och 626 döda. Ovanligt många flygolyckor utan dödsoffer alls har inträffat.

Sydamerika hett för expansion

Senast ändrad 16 Oktober 2013

Liten vill bli stor. Air Europa vill växa urskuggan av Iberia.

Liten vill bli stor. Air Europa vill växa urskuggan av Iberia.   Foto: Jan Ohlsson

TAP Air Portugal börjar i juni 2014 flyga Lissabon-Manaus-Belim, vilket ger dem tolv destinationer i Sydamerika. Manaus är Amazonas stora stad med 2,3 miljoner invånare och Belem huvudstad i ekoturismområdet Para med drygt sju miljoner invånare också i norra Brasilien.

Air France öppnar redan 31 mars en ny linje till Brasilia och sätter även in superjumbon A-380 på Sao Paolo första halvan 2014, medan Rio de Janeiro uppgraderas till komfortablare Boeing 777-300ER från A-330.

Spaniens nästa största flygbolag; Air Europa har också ögonen på Sydamerika och Västindien dit merparten av deras tretton Airbus A-330 flyger. Nu ska linjenätet utökas och från 2016 får man in åtta Boeing 787-8 Dreamliner, samtidigt som man just lagt en option på åtta ytterligare Dreamliner 787-9. Nu börjar en kraftmätning mellan Iberia och Air Europa.

Nya flyg till vinter OS och ryskt lågprisflyg

Senast ändrad 16 Oktober 2013

Aeroflot puffar för vinter OS i Sochi.

Aeroflot puffar för vinter OS i Sochi.   Foto: Aeroflot

Ryska Aeroflot satsar på en luftbro från Frankfurt till Sochi med speciellt serviceuplägg och kommer nu även med ett lågprisflygbolag.

Vinter OS i Sochi 7-23 februari ger Aeroflot chans till en charmoffensiv. Förutom tolv dagliga flyg Moskva-Sochi, sätter man in en Boeing 777-300ER, långdistansmaskin från Frankfurt till Sochi dagligen före och i slutet/efter OS. Kända kockar tar fram specialmenyer och ombord kommer att kunna köpas specialsouvenirer med OS-motiv.

Även SAS satsar faktiskt på en Sochilinje från Oslo under OS.

Aeroflot ska också 2014 introducera sitt eget lågprisflygbolag, Dobrolet, vilket på engelska blir ungefär Goodflight, med 20- 40 procent lägre priser. Med början i Moskva ska man sträcka sina vingar till St Petersburg, Ekaterinburg och Samara, men från 2016 även utanför gränsen till bl a Istanbul och Kiev. Dobrolet ska locka nya resenärer från dagens tåg.

Tillväxten inom flyget beräknas bli drygt fyra procent om året. Dobrolets första flygplan ska bli åtta leasade Boeing 737-800. Dobrolet blir Rysslands enda lågprisflygbolag.

Tidigare försök har stupat på svårigheten med att förhandla ned flygplatskostnader och på fel flygplanstyper. Såväl SkyExpress som Avianova och RedWings har fått ge upp. Lågprisflyg på Ryssland finns dock redan från London med easyJet och från Budapest med wizz Air till Moskva.

Aeroflots passagerartillväxt årets första månader var 19 procent och för augusti enbart växte utrikespassagerarna med drygt 10 och inrikes med drygt 23 procent.


Kategorier: Nyckelord:
Soligare sommar för Strömma

Senast ändrad 16 Oktober 2013

Strömma är också bra på att förvalta kulturarvet och skapa levande museum till sjöss

Strömma är också bra på att förvalta kulturarvet och skapa levande museum till sjöss   Foto: Jan Ohlsson

Strömmas intensiva sommarsäsonG har slagit passagerarrekord  med 7 procent för högsäsongsmånaderna juni, juli, augusti jämfört med föregående år. Strömmas IT-strategi med målet att tillgängliggöra alla erbjudanden och upplevelser i nordiska webb-baserade butiker är snart i hamn.

Företagsmarknaden med möten, kongresser och event är dessvärre svag och år 2014 beräknas bli ytterligare ett svagt år. På grund av den nedgående företagsmarknaden, tillsammans kostnader för förvärv och konsolideringar, gjordes således ett svagt resultat år 2012. 

Trots den svaga företagsmarknaden gjordes dock ett kraftigt resultatlyft år 2013, efter förluståret 2012.

Etihad närmar sig Sverige från oväntat håll

Senast ändrad 16 Oktober 2013

Air Baltic inleder samarbete med Abu Dhabis Etihad

Air Baltic inleder samarbete med Abu Dhabis Etihad   Foto: Jan Ohlsson

Etihad har en unik strategi att öppna samarbeten med andra flygbolag, genom ett litet eller inget delägarskap. 

Senast är det Air Baltic i Riga som fått till en codeshare med fyra flygningar i veckan Riga-Abu Dhabi flugna med en Airbus A-319, som Air Baltic, enligt uppgift, kommer att få in från tjeckiska CSA, med plats för 14/102 passagerare. Två av flygen kommer in till Abu Dhabi före midnatt och de övriga två på morgonen. Code-share görs dessutom ända till bl a Stockholm och Oslo, där det blir Air Baltic som står för flygprodukten. 

Sedan tidigare har Etihad ett omfattande samarbete och delägarskap i Air Berlin som flyger från Stockholm och Göteborg. Frågan är nu om samarbetet med Air Baltic kan leda till något större och när Etihad till sist dyker upp i Skandinavien på egna vingar. Och var.

Som ett brev på posten

Senast ändrad 14 Oktober 2013

Italienska posten har en viss erfarenhet av frakt- och charterflyg.

Italienska posten har en viss erfarenhet av frakt- och charterflyg.   Foto: Jan Ohlsson

Det verkar som om italienska järnvägarna slapp undan med blotta förskräckelsen. Istället ser det ut som om den italienska posten tvingats punga ut med 75 miljoner euro för en kapitalinjektion som ger dem 10-15 procent av aktierna i Alitalia.

Den italienska regeringen, som även den hänger löst, vågar inte riskera att friställa 14 000 Alitaliaanställda. Under slutet av veckan har bränslebolagen varit tveksamma till att tanka Alitalias flygplan på kredit.

Sedan bildandet 1946 har vinståren kunnat räknas på ena handens fingrar. Excesser har varit desto vanligare. Armani designade uniformerna och på 1970-talet strejkade kabinpersonalen för att få chaufför att hämta dem till jobbet i hemmet. Fram till 2008 flög all personal helt gratis på Rom-Milano, där det emellertid var svårt att finna plats för betalande passagerare. Minst en linje inrättades för att en minister skulle få lättare att flyga från sitt sommarhus. 

21 italienska investerare räddade 2008 Alitalia från undergången och sedan dess har faktiskt kostnadsnivån sänkts och punktligheten ökat. Faktiskt är kostnaderna lägre än hos störste aktieägaren Air France och punktligheten bättre än hos British Airways och Lufthansa. Men vad hjälper det mot lågprisflyget som tålmodigt tuggar i sig marknaden och höghastighetstågen som tagit en stor andel av inrikestrafiken.

Misstaget anses vara att Alitalias reformer inriktats på att trygga Europa- och inrikestrafiken; dvs samma strategi som SAS har. Nu har det fört Alitalia till ruinens brant än en gång. Postens insats ska leda till att privata investerare kommer med ytterligare 150 miljoner euro och till att bankernas förtroende för Alitalia stärks. Tror regeringen. Det hela andas desperation fyra minuter i tolv. Förr eller senare måste Alitalia krympas. Och det rejält.


Kategorier: Nyckelord:
Den galne diktatorn vill ha fler turister

Senast ändrad 09 Oktober 2013

Glada miner i sjukt land

Glada miner i sjukt land   Foto: Wikimedia

En ny skidort och nya flygplan ska locka turister från Europa.

Nu ska Nordkorea bygga en skidsportort för att locka turister. De har bergen och snön, men klarar de infrastruktur och service? Är Nordkorea verkligen ett lämpligt resmål överhuvudtaget eller skulle turisterna till sist bli droppen som urholkar stenen?

Dåren som styr och nyligen lät sin f d flickvän bli avrättad med k-pist, menar i alla fall allvar. Nu ska också det lokala flygbolaget Air Koryo rustas upp och flyga in turister även från Europa med hjälp av tolv nya Airbusflygplan, varav minst ett par Airbus A-330 tänkta att gå till London, Madrid, Paris och framförallt Berlin.

Idag ligger Air Koryo längst ned i de flesta servicebarometrar på nätet, men läser man kommentarer på Skyscanner är också många positivt överraskade. Bolaget är eftersatt, diktatorns far var ju dessutom flygrädd. TU-204 är bolagets modernaste flygplan och linjenätet omfattar utanför Nordkorea egentligen bara Beijing och Vladviostok. Så nog blir besättningarna glada om de får luft under vingarna. Övriga plan beställda lär vara A-320/319.

Den asiatiska marknaden är viktigast. Men något rejält töväder kan inte väntas, till det är regimen för brutal och sjuk. Senast bytte man ju arméchef genom att avrätta den tidigare med handgranater. Men freak travelling lockar många.


Kategorier: Destination  Nyckelord:


KommentarerSeptembersiffror hos SAS tyder på tuff konkurrens

Senast ändrad 09 Oktober 2013

SAS septembersiffror imponerar inte

SAS septembersiffror imponerar inte   Foto: Jan Ohlsson

SAS redovisade 1,6 procent fler passagerare i september. Men medan man satte in 5,2 procent mer kapacitet svalde inte marknaden den ökningen, utan beläggningen sjönk med 2,6 procent ned till låga 73,9 procent.

Intäkten per passagerare, som redovisas med en månads fördröjning, var 6,1 procent lägre för SAS i augusti än året innan och den spås bli lägre även för september, då andelen affärstrafik är större än i augusti. Att man satsar på fritidstrafik i augusti ger lägre intäkter per passagerare förklarar SAS och säger att det är normalt. Men det var ju samma kategori passagerare i augusti 2012?

En stark ökning visade dock SAS i september på inrikes i Sverige och intraskandinaviskt; hela fyra procent, men det var i antal inte i intäkt. En inte alltför djärv gissning är att en relativt dålig nyhet presenterats och svalts i stora delar av media som positivt.

Planen går alltså tommare och med lägre intäkt än fjolårets.


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Luxair börjar flyga från Arlanda

Senast ändrad 08 Oktober 2013

Luxair 737-700, men ett så stort flygplan får inte Arlanda.

Luxair 737-700, men ett så stort flygplan får inte Arlanda.   Foto: Jan Ohlsson

Luxemburgs flygbolag, Luxair, gör ett andra försök med Sverige från 30 mars 2014. Det blir fyra non-stop i veckan; måndag, onsdag, fredag och söndag med ett mindre plan än det på bilden; en EMB-145 regionaljet för 49 passagerare. Luxemburg saknar idag non-stoptrafik från Stockholm och detta blir Luxairs andra försölk på linjen.

Luxair är ett av Europas mindre reguljärflygbolag.

Barnsjukdomar fortsätter på Dreamliner

Senast ändrad 29 September 2013

Dreamlinern har blivit en Nightmareliner för sina användare.

Dreamlinern har blivit en Nightmareliner för sina användare.   Foto: Jan Ohlsson

Nu väljer Norwegian att parkera sin två Dreamliners och ta in andra flygplan tillfälligt, som antagligen Boeing kommer att få betala. Polska LOT hotar att dra Boeing inför domstol.

Boeing har lovat lägga upp reservdelsager på Norwegians destinationer och sända in reparationsteam. Under några dagar kommer HiFlys Airbus A-340-300 att ta över trafiken igen, innan Dreamlinerplanen åter tas i bruk.

Norwegians CEO Björn Kjos beskriver situationen som förfärlig. Hälften av alla Norwegians flygningar med sina hittills två Dreamliners har varit försenade; några upp till mer än ett dygn.

Felen varierar, men är inte ett hot mot flygsäkerheten på sikt. Senast fredag 27 september fallerade en bränslepump i Bangkok och planet fick flygas till Skandinavien tomt. Boeing anklagas nu för brister i sin support och  har sitt närmaste reservdelslager i London. Inga långlinjeflygbolag har idag reservflygplan att sätta in, utan de får hyras in från specialbolag och det går inte på sekunden.

Krismöte har hållits och Boeing har i dagarna fullt upp med krismöten. Polska LOT har gett Boeing tre månader för att fixa alla fel, annars dras de inför polsk domstol. LOT har bl a fått två Dreamliners utan bränslefilter. Japanska ANA har haft det värst, följt av Japan Airlines. En av Ethiopian Airlines nylevererade Dreamliners förstördes efter en brand på marken. Nu har de skaffat in en äldre Boeing 767 i flottan, en f d SAS-maskin.

Flera flygbolag ser uit att tveka inför att beställa nya Dreamliners. Qatar Airways har uttryckligen sagt att de inte beställer fler förrän problemen är över. Flera flygbolag, inklusive Norwegian och LOT, kräver ekonomisk kompensation. Man ska dock hålla i minne att liknande problem förekommit med andra flygmaskiner. T ex har SAS haft stora problem med trasiga Airbus A-340 i sin långlinjeflotta under två år, med stora förseningar som följd och vem minns inte propellerplanet Q-400 som SAS till sist kastade ut ur flottan, men som idag är ett populärt och väl fungerande flygplan i många flygbolag, sedan barnsjukjdomarna övervunnits.

När det fungerar är Dreamliner en flygupplevelse. Men för Norwegian, som ska etablera kund förtroende i en helt ny marknad är problemen allvarliga.


Kategorier: Flyg  Nyckelord:


KommentarerKLM öppnar linje till Chile

Senast ändrad 29 September 2013

Nästa år öppnar KLM en ny linje från Amsterdam till Santiago de Chile, ett land med stabil och växande trafik från Sverige, där Amsterdam blir ett uppskattat nav.

Alitalia hänger på en skör tråd

Senast ändrad 29 September 2013

Alitalia är på väg in för ännu en hård landning

Alitalia är på väg in för ännu en hård landning   Foto: Jan Ohlsson

Alitalia har slut på kontanterna igen och vädjar till bankerna via industriminstern.

Sedan 2009 har Alitalia bränt 840 miljoner euro i förluster, trots omfattande rationaliseringar. Air France/KLM äger 25 procent och spekulationerna går ånyo höga om en ökad andel. Men det är inte sannolikt. Alitalia behöver desperat och snabbt 200 miljoner euro i tillskott. Den italienska industriministern Flavio Zanonato vädjar till bankernas känsla för nationen.

-Det är inte givet att det blir dagens finansiärer, som Air France, som sätter in mer pengar, säger Zanonato i italiensk press och får det att låta som om han inte heller vill det, när han vidareutvecklar;

- Vi måste definitivt undvika partners som har ett annat strategiskt fokus än vår nations intressen, säger han på pompöst sätt och menar att inköp för ytterligare nedskärningaqr och ett nav annat än i Rom måste undvikas.

Frågan är varifrån han ska få de rara karamellerna. Alitalia år fortsatt i dåligt skick och på ruinens brant och kostymen måste krympas med lägre kostnader. Air France varken har kapitalet eller pengarna eller viljan att ställa upp på de villkoren. Air France har redan nav i Paris och Amsterdam och vill ha Alitalias pasagerare, inte Rom som ännu ett nav. Frågan är vad Etihad säger, men med de villkor industriministerna sätter upp kommer han sannolikt få nobben.


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Palma mest populärt

Weekendresan kombineras allt oftare med sol och bad

Senast ändrad 29 September 2013

En ny resetrend bland svenska resenärer är att kombinera weekendsresan med sol och bad.

– Nu ökar efterfrågan på resor till solen och kortare weekendsresor till storstäder. Destinationer som Barcelona, Palma och Nice är exempel på städer som både bjuder på avkoppling på stranden och storstadspuls, säger Stefan Chatzopoulos informationschef på Airtours.

De tre mest bokade cityweekenddestinationerna under 2013 fram till idag är Palma, Prag och Berlin, medan de tre mest bokade sol-och baddestinationerna är Rhodos, Zakynthos och Kreta.

– Kombinationen storstadspuls och sol och bad är den enskilt största anledningen till varför Palma är så populärt. Många av våra kunder pratar om hur skönt det är att slappa i en solstol vid poolen på dagen för att sedan ta en shoppingtur och en kaffe på stan innan middagen.

Finnair anlitar stjärnkockar för asiatisk touch

Senast ändrad 29 September 2013

Klassiskt nordiskt och det moderna asiatiska köket står på menyn när Finnair uppgraderar maten på långlinjerna i Business Class inför den kommande vintertidtabellen. Stjärnkocken Pekka Teräva, som driver Michelinbelönade Olo (1 stjärna) i Helsingfors och Tomi Björk, som äger de prisbelönta asienkrogarna Frang och Gaijin står bakom den nya matsedeln.

Tomis meny har inspirerats av den finländska naturens renhet, med inhemska råvaror samt fokus på fisk och vilt. Pekka satsar på både köttbaserade rätter och vegetariska alternativ, med influenser från japanskt och thailändskt kök.

Fram till den 31 augusti i år har 1 171 893 passagerare valt Helsingfors flygplats som sin gateway till Asien. Det är 125 800 fler än under samma period 2012. Helsingfors behåller därmed sin ställning som norra Europas i särklass största gateway till Asien och Europas fjärde största till Japan. Det visar flygplatsägaren Finavias officiella statistik för augusti 2013.

Mest ökade trafiken till Kina +20,6 %, Sydkorea +9,7 %, Indien + 7,3 %, Hongkong +7,3 %, Japan 4,3 % och Thailand +2,5 %. Finnairs nya destination Hanoi, som startade den 14 juni, har hittills haft 12400 resenärer. Flest passagerare flög till Japan, Kina och Thailand. Av det skälet kan det nu bli aktuellt med en utbyggnad av Asienterminalen på Vandaaflygplatsen, som kostnadsberäknats till 200 miljoner euro och ska betalas av finska staten.

I slutet av oktober flyger Finnair nonstop mellan Helsingfors och Seoul fem avgångar per vecka i vardera riktningen enligt den nya vintertidtabellen. Det är den snabbaste förbindelsen från norra Europa. Flygtiden från Helsingfors är 8 timmar 45 minuter och från Seoul 10 timmar 5 minuter, med perfekta anslutningar från Stockholm, Göteborg, Norrköping och Köpenhamn. Rutten trafikeras med branschens mest klimatsmarta tvåmotoriga långdistansplan i sin klass – Airbus A330-300.

 


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Lufthansa gör storsatsning på nya långlinjeflygplan

Senast ändrad 23 September 2013

Dreamlinerns värsta rival; Airbus A-350-900

Dreamlinerns värsta rival; Airbus A-350-900   Foto: Airbus

Lufthansa har slopat aktieutdelningen i år för att bidra till nya flygplansköp. Det behövs. Notan enligt listpris går på 14 miljarder euro. För det får man flygplan som drar 25 procent mindre bränsle, faktiskt bara 2,9 liter per passagerare och 100 kilometer, samt motsvarande mindre utsläpp och buller. Men även underhållskostnaden ligger 20 procent lägre.

Lufthansa blir därmed första kund på Boeing 777-9X, för 409 passagerare, en upphottad version (märk väl att man inte valde Dreamliner) som Lufthansa nu får 34 av om alla optioner också utnyttjas. Desutom har man beställt 25 Airbus A-350-900, samma som SAS.

Totalt har Lufthansa beställt 295 nya flygplan med leverans fr o  m nu till 2025. De nu beställda börjar levereras från 2016 och ersätter i första hand Boeing 747-400 och Airbus A-340-300, samt 340-600. Beställningen nu spiller även över till Swiss och Austrian Airlines.

Malmö Aviation ökar trafiken

Senast ändrad 23 September 2013

Malmö aviation tror på citynära och korta inchecknings-och bytestider.

Malmö aviation tror på citynära och korta inchecknings-och bytestider.   Foto: Jan Ohlsson

Malmö Aviation sätter in 24 nya avgångar i veckan från Bromma från 30 september. Det blir främst för- och eftermiddagar samt några på helger mellan Bromma och Malmö, Göteborg och Umeå.

En av anledningarna är ökad efterfrågan på navet Bromma med korta bytestider. Malmö Aviation/Sverigeflyg och partners når idag tretton inrikesdestinationer och två utrikes.

Nyligen startade Malmö Avation också Östersund/Åre. Gotlandsflyg, som ingår i gruppen, kommer från 1 november också att öka på Visby genom att två ATR-72 med 72 stolar tar all trafik Visby-Bromma, medan Gotlandsflyg helt lämnar Arlanda, där istället Next Jet tar över. Detta ligger helt i linje med satsningen på Bromma som nav.

Island här kommer vi

Senast ändrad 23 September 2013

Nu snart även till Stockholm Arlanda.

Nu snart även till Stockholm Arlanda.   Foto: Wikimedia

Framgångsrika  och lönsamma Icelandair utökar nästa år trafiken Stockholm-Reykjavik under sommaren upp till tre gånger om dagen med Boeing 757 för 178-211 passagerare.

Förutom nyas resmålet Alaska kommer sannolikt fler destinationer i Kanada att ingå i det växande ruttnätet från Reykjavik. Men många stannar givetvis på Island helt eller på kort stopover. Icelandair flyger även från Göteborg och Köpenhamn.

Nu kommer även lågprisbolaget WOW att angöra Stockholm från Reykjavik från 2 juni 2014 på måndagar, onsdagar och fredagar. Det betyder tillsammans billigare pris till Island. Grattis konsument.

Jan Ohlsson


Kategorier: Flyg  Nyckelord:

Jan Ohlsson's photo

Jan Ohlsson


Thomas Cook återtar Egypten

Senast ändrad 23 September 2013

Thomas Cook återtar Egypten men bara från Tyskland, där rivalen TUI dock stannar på marken.

Från slutet av september börjar dock Thomas Cook Tyskland åter flyga på semesterorterna vid Röda Havet som förblivit lugna under krisen.

Kurder får eget flygbolag från Arlanda

Senast ändrad 23 September 2013

Erbil växer ut över det platta sandlandskapet och på höjden.

Erbil växer ut över det platta sandlandskapet och på höjden.   Foto: Jan Ohlsson

ZagrosJet heter det autonoma Kurdistans första egna flygbolag, med bas i Erbil. Det har startats av kurdiska Zagros Group tillsammans med turkiska Atlasjet Airlines från Antalya som också hyrt in Zagros Jet:s första egna flygplan, en Airbus A-321.

En av de första linjerna som startas är Stockholm-Arlanda som ska trafikeras fr o m 11 oktober. Det finns ett stort underlag i Sverige för trafik både till och från, sedan många återflyttat, det oljerika Kurdistans främsta städer Erbil och Sulemaniya. Den senare kan kanske längre fram, med sin vackra berg, bli en turistdestination.

Kurdistan fungerar i praktiken som en egen stat på många sätt, med egen regering, egen polis, egen flagga, egna lagar. Många kristna från övriga Irak har flytt till Kurdistan, som spås en mineral- och oljerik framtid och där levnadsstandsarden redan är relativt hög och byggboom råder. Problemet är att några av de rikaste oljeförekomsterna ligger i Mosul, som är en Irakisk enklav mitt inne i Kurdistan.

Kurdistan samarbetar idag främst med Turkiet, trots PKK-problematiken och även med Iran, där det också finns en stor kurdisk befolkning. Kurdistan vill få ut sin olja och gas via Turkiet och ett omfattande samarbete ekonomiskt förekommer.

Det finns omkring 100.000 kurder i Sverige idag, många har dessutom flyttat tillbaks, många efter mer än 20 år i Sverige och behåller kontakten med det svenska samhället, kommer hit även på semester undan det tuffa kurdiska klimatet med mycket het sommar. I den kurdiska regeringen har funnits flera svenskspråkiga ministrar. Tyvärr har svenskt näringsliv varit lite trögt att hänga på de stora affärsmöjligheterna som gynnats av svenska band.

Framgångsrika men okända för resenärerna

Senast ändrad 17 September 2013

Mycket snabb tillväxt för inhoppande dansk.

Mycket snabb tillväxt för inhoppande dansk.   Foto: Jan Ohlsson

Ett danskt flygbolag växer i rasande takt, men dess tillvaro är rätt anonym som underleverantör åt bl a SAS och charterarrangörer. Det här är en stor nisch för flera flygbolag, bl a från Baltikum.

Vet du vad du flyger med? Ja inte många i Sverige känner till JetTime, men alltfler har flugit med dem.

Det framgångsrika Jettime, grundat så sent som 2006, har idag hela 14 Boeing 737-700 och några lite äldre -300, som flyger en hel del charter, framförallt regionalt, även från Sverige. Snart börjar man även med frakt när Boeing 737-400 och nummer 15 kommer i trafik efter ombyggnad.

Därtill har man fått ett bra kontrakt med SAS om att flyga upp till sex fabriksnya ATR 72-600 propellerplan för 70-talet passagerare på SAS kortare intraskandinaviska och Nordeuropeiska flygningar. Där finns redan bl a Braathens Regional som med Saab 2000 för 50 passagerare också flyger en del för SAS.

Ibland kallas de ACMI-flygbolag, de flyger ofta med egna besättningar och flygplan åt andra, men nu alltoftare under eget namn. Danmark har även DAT och dess dotterbolag i Litauen som gör samma sak.

I Litauen finns också Avion Express och Small Planet Airlines som med drygt tio Airbus A-320 respektive Boeing 737 vardera gör samma sak. Avion uppträder t ex som lågprisbolaget WOW till Island. Men de flyger över hela Europa. Lettland har Smart Lynx (Den smarta lokatten) som gör samma sak.

Sverige har varit betydligt sämre på att skapa nya flygjobb på detta sätt. Men förutom Braathens Regional har vi istället två stora fraktflygbolag West Air Sweden och Amapola, som är verksamma i West Airs fall över stora delar av Europa. Anställningsförhållandena har ibland diskuterats; såväl DAT som Smart Lynx och Small Planet har anklagats för svältlöner, för timanställning med liten framförhållning m m. JetTime och Braathens Regional (f d Golden Air) och de två svenska fraktflygbolagen har inte anklagats för missbruk av anställda. 


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Malmö Aviations framtida plan

Bombardier testflyger nya CS100

Senast ändrad 17 September 2013


Igår testflög kanadensiska flygplanstillverkaren Bombardier sitt nya flygplan CSeries för första gången. Malmö Aviation har beställt 10 CSeriesplan, fem av modellen CS100 med plats för 125 passagerare och fem CS300 med plats för 145 passagerare. Planen ska levereras med start hösten 2014 och kommer att användas i Malmö Aviations ordinarie inrikestrafik.

”Bullernivån är bara hälften av dagens bullernivå och flygplanet har 30-35 % lägre bränsleförbrukning än våra nuvarande plan”, säger Knut A Solberg, vd Malmö Aviation.

Bombardier har satsat på en helt ny flygplanstyp, det är alltså ingen vidareutveckling av tidigare modeller. Utmärkande är bland annat att planet är byggt i lättviktsmaterial och har en revolutionerande motorteknik i sina två Pratt & Whitneymotorer.

Bo Sjösten


Kategorier: Flyg  Nyckelord:

Bo Sjösten's photo

Bo Sjösten


Också Tallink-Silja blir allt svenskare

Senast ändrad 19 September 2013

Linda Bengtzing är en av de första artisterna ut i Galaxys svenskyra.

Linda Bengtzing är en av de första artisterna ut i Galaxys svenskyra.   Foto: Frankie Fouganthin

Hej Sverige, Svenska höjdpunkter ombord är fram t o m 14 november servicekoncept ombord på Tallink-Silja. Det blir Made in Sweden show mellan Helsingfors och Stockholm vid midnatt och Swedish Party på väg i andra riktningen.

Det blir fler svenska artister som Linda Bengtzing, Shirley Clamp, Nordman, Uno Svenningson och Charlotte Perrelli på Party Weekends med Galaxy till Åbo (ett fartyg som blivit Tallink Siljas motsvarighet och konkurrent till Cinderellas Mariehamnskryss med Viking Line).  

I god tid före jul plockar man ombord hela Gala Jul konceptet ( en variant i samarbete med  Julgalan som många känner till) på Galaxy med Arvingarna, Charlotte Perrelli, Robin Stjernberg m fl olika dagar. På Helsingforsfartygen är det Svenska Kocklandslaget som gjort Menu Signature i Bon Vivantrestaurangerna. Kanske är det ett trendbrott för rederiet som tidigare alltid omfattat mer glittershower och balett a la Molin Rouge.

Och hur ser det ut på andra sidan? Blir det Heja Finland härnäst? Den enda finländare som skymtar i Gala Jul är Markoolio och det är just nu så finskt det blir ombord. Men det handlar inte bara om konkurrensen och kärnkunder. Sverige har blivit alltmer inne; Abba, Eurovision, Obamabesöket. Dessutom är ju förstås svensk resenär och konferensgäst i europeisk jämförelse just nu relativt sett stadd vid kassa.  

Dreamliner med Fritidsresor

Senast ändrad 17 September 2013

Nu även dreamliner för Fritidsresors resenärer.

Nu även dreamliner för Fritidsresors resenärer.   Foto: Jan Ohlsson

Sugen på att flyga Dreamliner? Tredje flygbolag att göra det från Arlanda blir TUI Fly Nordic som kommer att flyga för Fritidsresor från mitten av december.

Varför så intressant med Dreamliner? Läs vårt reportage "Qatar Airways tar till Drömflyget i konkurrensen".

TUI Fly Nordic kommer från mitten av december att flyga sin Boeing 787 Dreamliner från Stockholm/Arlanda till Phuket, Puero Plata, Montego Bay och Mombasa, via Helsingfors, dessutom från Köpenhamn till Puerto Plata.


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Air Baltic visar oväntat snabb vinst

Senast ändrad 10 September 2013

Air Baltic använder Boeing 737-300 i Europatrafik och rusningstid.

Air Baltic använder Boeing 737-300 i Europatrafik och rusningstid.   Foto: Jan Ohlsson

Air Baltic har under nye CEO Martin Gauss satts på spar- och omstrukturering med målet att gå med vinst 2014, efter en svår tid. Sparpaketet innefattade linjenedläggningar och färre flygplan, bl a togs Fokker 50 helt bort och personalen minskades.

Nu visar det sig att sparprogrammet gett resultat redan 2013 kvartal två, då Air Baltic redovisar 1,37 miljoner euro i vinst. En offensiv del i planen är att de kortare linjerna nu flygs med hela tolv Bombardier Q400, därutöver finns tretton Boeing 737-300/500 kvar i flottan för att från 2015 ersättas med Bombardiers nýa C-serie, samma jetflygplan som Malmö Aviation beställt.

Två Boeing 757-200 som återlämnats för tidigt från en lease i Sydostasien har också flugit hemma i sommar.

Norwegian flyger spansk inrikes

Senast ändrad 10 September 2013

Snart även i spansk inrikestrafik

Snart även i spansk inrikestrafik   Foto: Jan Ohlsson

Nu kan du snart boka Norwegian även inrikes i Spanien. Norwegian, som också öppnat spansk personalbas, har nu också ansökt om att få flyga spansk inrikestrafik från årsskiftet på Teneriffe Sur till Madrid och till Barcelona El Prat samt från Teneriffe till Berlin.

Norwegian flyger ju även från Storbritannien till Medelhavet. Det kommer att bli mer av Norwegian mellan olika EU-länder framöver.


Kategorier: Flyg  Nyckelord:


KommentarerStorheter i det fördolda

Senast ändrad 10 September 2013

Iran Aseman nonstop från Teheran till Arlanda.

Iran Aseman nonstop från Teheran till Arlanda.   Foto: Jan Ohlsson

Arlanda längtar efter långdistansmaskiner och fick ju häromdagen en ny linje Arlanda-Dubai med Emirates. Efter den mottagits med sedvanlig vattenbegjutning stod ännu en långlinjemaskin, en Airbus A-340, på tur att rulla in till F-piren. Det var Iran Aseman Airlines från Teheran, Irans andraflygbolag.

Iran Air flyger här då och då med Boeing 747. Men liksom mer välkända Turkish airlines och Emirates och även Qatar Airways är en icke obetydlig del av trafikunderlaget invandrare i första och andra generation samt släktingar och vänner till dem. Det är en stor anledning till att Ethiopian Airlines går på Arlanda, Iraqi Airways mellanlandar i Malmö och Syrian Arab Airlines gick och säkert en dag åter går på Arlanda. Emirates, Qatar Airways och Turkish Airlines har stor trafik på Iran, Irak, Syrien, Sudan och så vidare. Att Oslo trafikeras av Pakistan International har också en anledning, liksom att de inte trafikerar Arlanda. Det glöms ofta bort.

Flygplanet på bilden är f ö den andra maskin som byggdes av Airbus A-340-300, för nära 22 år sedan och såldes till Virgin Atlantic Airways, välkänt för lyx och sexigt klädda flygvärdinnor, samt lättklädda damer som galjonsfigurer på flygkroppen. De följde inte med till Iran.

Egentligen kan planet inte ens säljas till Iran p g a handelsblockad. Men på omvägar har detta och många andra flygplan hamnat i Iran. Att få tag i reservdelar är svårt. Med den fritt fallande valutan i ekonomiskt misskötta Iran är det också svårt att tanka utomlands, men som långlinjeflygplan kan man ju faktiskt ta med sig bränsle hemifrån för hemflygningarna.

Irans regim hotade före senaste valet ta bort flygbolagens kraftiga bränslesubvention, men det kan rasera hela den iranska infrastrukturen som är kraftigt beroende av flyg. Men Iran Aseman har, liksom övriga iranska flygbolag, svårigheter med regulariteten och med reservdelar, som då riskerar bli piratkopierade.


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Finnair får bränslesnålare charterflygplan

Senast ändrad 10 September 2013

Snart slutfluget med Boeing 757 för Finnair.

Snart slutfluget med Boeing 757 för Finnair.   Foto: Jan Ohlsson

Finnair har fått den första av fem och den först levererade överhuvudtaget av Airbus A-321-200 med "hajfenor". Det är större, uppåtvikta fenor längst ut på vingen som i detta fall gör att varje passagerare ombord faktiskt reser med sju procent lägre bränsleförbrukning och gör ett mindre fotavtryck i miljöhistorien än tidigare.

De nya flygplanen tar 209 passagerare i en seating 3+3 och avlöser först och främst de fyra Boeing 757 som Finnair hittills använt på charter och för vissa långlinjer som till Kanada och Indien. Den nya A-321 sätts också in på Finnairs nya linje till Dubai från Helsingfors.

757:orna är cirka 16 år gamla och återlämnas till leasingföretag, men är eftertraktade på andrahandsmarknaden.

Åbo växer som Vikingmål

Senast ändrad 10 September 2013

Viking Grace lämnar Åbo en sommarkväll i juni

Viking Grace lämnar Åbo en sommarkväll i juni   Foto: Jan Ohlsson

Sommarmånaderna har visat en ökning med hela 19,4 procent för Viking Line på linjen Stockholm-Åland-Åbo och det tillskrivs till stor del en Viking Graceeffekt. Det nya flaggskeppet är mycket populärt. Se Insider Plus resereportage "Åbo har blivit mer Turku exotiskt" och vårt reportage från Viking Grace "Lyx är nyckeln".

Totalt ökade Viking Lines sommartrafik med 3,7 procent. Cinderella har kryssat till Visby och Riga, något som också blivit en stor framgång.

- De lite längre kryssningarna är ett koncept vi kommer att vidareutveckla, säger Viking Lines VD Skandinavien Peter Hellgren.

Eftersom Birka tänker i samma banor kan vi nog vänta oss mer rörlighet för sommarens Östersjöfärjor framöver.

Nu har Emirates landat och ned kom även priserna

Senast ändrad 05 September 2013

Emirates togs emot på Arlanda med sedvanligt dopvatten för ny linje.

Emirates togs emot på Arlanda med sedvanligt dopvatten för ny linje.   Foto: Jan Ohlsson

I nästan samma ögonblick som Barack Obama lyft med Air Force No 1 landade Air Line No 1 på Stockholm-Arlanda; Emirates för första gången från Dubai.

Brandkåren sprutade vatten och handelsminister Ewa Björling höll tal, betygande hur länge man väntat och hur mycket det betyder, med växande handel mellan Emiraten och Sverige, 250 svenska företag verksamma där, alltfler svenskar bosatta där och själv hade hon packat för premiärturen, för att efter två dagar i Dubai åka direkt till New York med Emirates och senare i höst tillbaks till dubai för ett möte i Dubai, med Emirates. Mycket reklam där.

Också Torborg Chetkovich, Swedavias koncernchef såg dagen som slutet på en drygt fem år lång kamp för att övertyga Emirates om behovet av en linje (illa döljande besvikelsen att Emirates gick in på Köpenhamn först).

När de väl kom blev det lite brådstörtat. Hela organisationen är inte på plats ännu; chefen, som hämtats från SAS, kommer först om 14 dagar t ex. Försäljningen har legat lite efter och Emirates har valt att gå in med en Boeing 777-200 första månaden.

Jan Ohlsson

Hubert Frach kom med den nya linjen från Dubai i present till Torborg Chetkovich, Swedavias koncernchef. Flygvärdinnan t h är f ö från Trollhättan.   Foto: Jan Ohlsson

-Men redan från vintertidtabellen blir det 84 stolar till varje dag med Boeing 777-300, lovade Hubert Frach, Emirates chef för ”västra hemisfären”. Han är själv exalterad. I fyra år var han Lufthansas chef för Nordeuropa i Stockholm och ”det var de bästa i mitt liv”, sade han. De 84 stolarna ser vi redan nu behövs. Den första tiden har vi bokat mycket bra t ex på Bangkok, Kina, Indien och Australien.

Priserna har aldrig varit lägre kan tilläggas och Frach medger att Emirates inte är främmande för att använda prisvapnet. Qatar Airways har svarat. SAS är liksom inte med i denna matchen och det är tur för dem.

För även om Emirates vill hålla fram serviceprofilen i guld är det ju främst ekonomipassagerarna man tjänar vinsten på- precis som de gamla Amerikanlinjerna till havs tjänade sin förmögenhet inte i första, utan i tredje klass. Emirates framhåller dock gärna sin och arabbolagens överlägsenhet i service även i ekonomiklass.

Trafiken Stockholm-Dubai har växt 600 procent på tio år. Trafik föder trafik. 19 ton frakt får också plats varje dag.

Det blir åtta privatsviter i första klass. Det är f ö därför man tagit till en extra 777-200LR för första tiden på Stockholm. Den har en räckvidd på 18 timmar och skuttet till Stockholm tar bara drygt fem. Men den har första klass och det vill Emirates prova på Stockholm, till skillnad från på Köpenhamn. Målgrupen är dock främst rika araber och kineser som likt Barack Obama fått upp ögonen för det vackra Stockholm och kanske även dess affärsmöjligheter. Första klass ska även finnas på de större 777-300.

Frakt är också viktigt och på Arlanda hoppas man snart även få hit Emirates Boeing 747F, fraktjumbo som redan idag även angör Göteborg tre gånger i veckan.

Emirates EK 157 lyfter från Dubai 07.15 och landar på Arlanda vid tolvslaget, för att återvända 13.55 och vara hemma 22.55. Varje dag. Och med egen ny lounge på Arlanda för affärsklass och uppåt. 30 kilo fritt i ekonomiklass, 40 i affärsklass.

Så ägnade man sig åt drömmar och tårta. Drömmen är Airbus A-380 superjumbo på Arlanda i Emirates färger. Den dagen kan komma, i synnerhet om Emirates väljer att utöka experimentet med ”vidare över Atlanten” och väljer Stockholm som provplats.

Emirates har 145 svenskar anställda, 50 i kabin, en av dagens värdinne-flygvärdinnor var från Trollhättan, och 64 piloter, därtill drygt 20 nyanställda på försäljning- och station i Stockholm och några i Göteborg.

Emirates har 202 flygplan, samtliga bredbukiga och världens största flotta världens största flygplan A-380. Man har 36 och har beställt 54 till och 137 andra bredbukiga plan för den delen. Närmaste nyinvigningar i år är Conakry i Guinea, Warszawa har just öppnats, på tur står Kiev. Milano-New York blir första ”hoppa vidare” linjen 1 oktober och så kommer Sialkot i Pakistan och Taipei i februari. 2012 invigdes 15 nya destinationer.

Jan Ohlsson


Kategorier: Nyckelord:
Qatar Airways tar till Drömflyget i konkurrensen

Senast ändrad 06 September 2013

Mycket personligt utrymme i Qatar Airways drömflygplan.

Mycket personligt utrymme i Qatar Airways drömflygplan.   Foto: Qatar Airways

Qatar Airways motdrag till att Emirates börjar trafikera Stockholm är Dreamlinern, ett trumfkort i komfort och frisk luft ombord. Med Qatar Airways serviceupplägg och specialdesignade stolar är detta naturligtvis dessutom komfortklass en bit högre än Norwegians Dreamliner och Emirates Boeing 777. Av 254 stolar finns 22 i business.

Boeing 787 Dreamliner drar 20% mindre bränsle än genomsnittsplanet i den här storleksklassen och därmed också 20% mindre koldioxidutsläpp.

Den har större fönster för passagerarna, alltså lättare att se ut dessutom går det att mörka glaset i olika steg med en knapp. Precis som ett sätta på sig ett par solglasögon. De stora  fönstren gör att planet kan uppfattas som mindre än vad det är utifrån. Men inifrån upplevs kabinen rymligare jämfört med andra flygplan. Mycket arbete har lagts på belysningen för att skapa luftighet och rymd, dessutom går det att skapa skymning och gryningsbelysning i kabinen. Luftens kvalité ska dessutom vara bättre och mindre torr under hela resan.

Unikt för Qatar och Dreamlinern är snabbt trådlöst internet under resan för alla. Det medför att det även går att sms:a via GSM-nätet men ej ringa. Alla har en egen bildskärm med tillhörande touchscreen-kontroll.

Trevligt för oss som reser i turistklass förutom uppkoppling är fri champagne hela 30 kg incheckat bagage.

Fredrik Rydbeck


Kategorier: Flyg  Nyckelord:
Hur många engångsintäkter finns kvar för SAS?

Senast ändrad 04 September 2013

SAS klarar kortsiktiga mål, men har enorma utmaningar framför sig.

SAS klarar kortsiktiga mål, men har enorma utmaningar framför sig.   Foto: Jan Ohlsson

SAS har lyckats bra i sin jakt på snabba cash under sommaren. Ett resultat på 1 120 miljoner SEK före skatt är bättre än de 784 marknadsanalytikerna väntade sig som minimum. Men då har man ånyo lagt in en hel del intäkter från engångsposter, som försäljning av flygplan, som sedan återhyrts t ex.

Det egentliga resultatet är alltså 973 miljoner SEK före skatt, men även det är bra jobbat. Särskilt bra är att enhetskostnaderna kunnat sänkas med 5,8 procent och flygplansutnyttjandet ökats med 30 minuter per dygn och flygplan. Dock räknas bränslepriset inte in i enhetskostnaderna.

Yielden, intäkten per passagerare, sjönk 0,6 procent, fullt förståeligt under sommarens rabattsäsong med mycket charter. Trafikinsatsen ökade med 5,6 procent och passagerarintäkterna ökade 5,3 procent.

SAS känner sig nu någorlunda säker på en helårsvinst och det är ett överlevnadsvillkor att det blir 2-3 miljarder för de pensionsåligganden och investeringar på mångdubbla summor som ligger framför SAS. Året beräknas ge 2,7 miljarder SEK i engångsintäkter. Men dessa hör delvis till utförsäljning av core business (flygplan och flygbolaget Wideröe) som därmed stryper intäktsflöden. Och hur blir det när alla engångsposter är sålda?

Oron långsiktigt måste framförallt riktas mot att halva långdistansflottan nu snabbt blir väldigt dyr i drift. Inom Nordeuropa ökar användningen av underleverantörer och äldre flygplanstyper, som MD-80, försvinner till hösten. Från 2015 får SAS fyra nya Airbus A-330 till enhetsflottan. De kan användas till expansion, eller för att avlösa fyra allt olönsammare Airbus A-340, men då blir det räckviddsproblem på de längsta linjerna. SAS har snart åtta A-340 att byta ut snarast möjligt.

Nu går status på auktion

Senast ändrad 04 September 2013

Slutat kråma sig och säljer ut inkråmet.

Slutat kråma sig och säljer ut inkråmet.   Foto: Wikimedia

Lyxhotell som betalar för sin egen renovering med inkråmet. Ja till en del lär Hotel de Crillons auktion av interiörer betala för dess återfödelse. Sedan ska Ritz göra likadant, sedan de tidlösa lyxhotellen hotats av nykomlingar som Shangri-La.

Paris är Europas största turiststad och våldsamt populärt bland kinesiska turister, de bäst betalande av alla statistiskt sätt. Men de är krävande. Hotel de Crillons har levt länge på att Maria Antoinette tog musiklektioner i bottenplanet i sin ungdom och Leonard Bernstein brukade hyra hela övervåningen, med utsikt över Triumfbågen. Kinesiska turister har inte samma historia. Och imponeras inte lika lätt av den. 3500 föremål väntas inbringa miljontals kronor och mycket PR. 2015 ska man öppna igen. Även klassiska Ritz planerar något liknande. De två känner av konkurrensen från bl a Shangri-La som öppnade 2010 och är ett mer välkänt varumärke i Kina. Men Hotel de Crillons Black Pearl Remy Martin Cognac kan för den skull mycket väl hamna i kinesiska händer. Utropspris 7000 euro per flaska. De silverpläterade cocktail shakers som fanns i baren lär också bli ett hett byte.

I mars stängde de Crillon, byggt 1758 och nu går målningar, stolar, en fantastisk berömd spegel, barinredningen, äkta mattor, vinkällaren och ända ned till badrockar och anställdas uniformer under klubban.


Kategorier: Hotell  Nyckelord:
Fler Notiser:


Travel Insider läggs ned

Jan Ohlsson ombord på Norwegians Dreamliner.

Jan Ohlsson ombord på Norwegians Dreamliner.   Foto: Privat

Travel Insider i sin nuvarande form läggs ned.

Läs mer>>>

Saab 2000 oväntat trögsåld

Saab 2000 har för få spekulanter

Saab 2000 har för få spekulanter   Foto: Jan Ohlsson

Ett antal oförutsägbara händelser har gjort att BRA:s f d Saab 2000 blivit svårare än väntat att avyttra.

Läs mer>>>

NextJet ändrar sig i sista stund

Astras BaE 146 som inledde sin flygande karriär i Thai Airways.

Astras BaE 146 som inledde sin flygande karriär i Thai Airways.   Foto: Jan Ohlsson

NextJet sätter in jet på Arlanda-Örnsköldsvik-Gällivare.

Läs mer>>>

Passagerarrekord på flera linjer

Passagerarantalet är i medvind, men det ekonomiska resultatet i motvind.

Passagerarantalet är i medvind, men det ekonomiska resultatet i motvind.   Foto: Jan Ohlsson

För första gånger mer än en miljon passagerare mellan Tallinn och Stockholm 2017. Men också Viking Line växer kraftigt med all time high.

Läs mer>>>

Embraer och Boeing blir ett par?

Embraer 195

Embraer 195   Foto: Jan Ohlsson

Boeing måste göra ett motdrag.

Läs mer>>>

Wideröe allt mer konkurrent till SAS

Wideröe blir först i världen med nya E 190 E2.

Wideröe blir först i världen med nya E 190 E2.   Foto: Embraer

Dotterbolaget som var komplement blir konkurrent.

Läs mer>>>

Niki återföds som Vueling

F d Lauda Air, Niki, har slutat flyga.

F d Lauda Air, Niki, har slutat flyga.   Foto: Wikimedia Commons

Det tredje större flygbolaget på några månader kastar in handduken. Men nu ser det ut att få en mindre handduk tillbaks.

Läs mer>>>

Strejker och brexit ger Ryanair växtvärk

Ryanair är i kris

Ryanair är i kris   Foto: Jan Ohlsson

Lönsammast och stöddigast. Men nu är Ryanair i rejält blåsväder.

Läs mer>>>

SAS gör ett starkt lyft

SAS lyfter i turbulenta tider.

SAS lyfter i turbulenta tider.   Foto: Jan Ohlsson

SAS har gjort en remarkabel återhämtning, men är den hållbar?

Läs mer>>>

Ny gourmetmat på långdistans

Mumin gör entré på Finnair.

Mumin gör entré på Finnair.   Foto: Jan Ohlsson

Finnair satsar på nordiskt på tallriken, även i ekonomiklass.

Läs mer>>>

Nordisk känsla med kanelbullar

Nu ska Finnair slå mynt av fikastunden.

Nu ska Finnair slå mynt av fikastunden.   Foto: Jan Ohlsson

Det är detaljerna som gör det. Finnair lyckas bra med att fylla sina flyg i Asien.

Läs mer>>>

Ökad Asienefterfrågan ger fler Europalinjer

Finnair behåller åtta Airbus A-330 när efterfrågan på Asienresor ökar.

Finnair behåller åtta Airbus A-330 när efterfrågan på Asienresor ökar.   Foto: Wikimedia Commons

Trafik föder trafik heter det ju. Det gäller just nu i hög grad Finnair.

Läs mer>>>

Lufthansa möter mothugg i EU

Blir det Lufthansa eller hem till husse, Niki Lauda?

Blir det Lufthansa eller hem till husse, Niki Lauda?   Foto: Wikicommons

Den stora och invecklade Air Berlin affären går inte helt smärtfritt hem hos EU:s konkurrensmyndighet.

Läs mer>>>

SJ med årets sämsta undersökning

Blir inga pengar över till att också reparera det som redan nu inte fungerar.

Blir inga pengar över till att också reparera det som redan nu inte fungerar.   Foto: Jan Ohlsson

I snuttifierings tidevarv tar SJ ändå citronpriset.

Läs mer>>>

Ny flyglinje till St Petersburg

Grön konkurrent på St Petersburg.

Grön konkurrent på St Petersburg.   Foto: S7

Ett flygplan som syns kommer till Arlanda.

Läs mer>>>

Elflygplanet i luften om tre år

Provflygplanet för eldrift

Provflygplanet för eldrift   Foto: Airbus

Elflygplan för mer än 100 passagerare lär slå tåget i den gröna kampen.

Läs mer>>>

Kan bli flygsäkraste året någonsin?

Än så länge ett enastående år.

Än så länge ett enastående år.   Foto: Jan Ohlsson

Men säkrast är nog att behålla frågetecknet lite till.

Läs mer>>>

Ethiopian förtätar linjenätet

Ethiopian flyger Dreamliner Addis Abbeba-Arlanda-Oslo.

Ethiopian flyger Dreamliner Addis Abbeba-Arlanda-Oslo.   Foto: Wikimedia

Det här är Afrikas största och mest framgångsrika flygbolag.

Läs mer>>>

Chockhöjda avgifter hotar färjetrafiken

Mariella går Helsingfors-Stockholm.

Mariella går Helsingfors-Stockholm.   Foto: Jan Ohlsson

Svenska sjöfartsverket chockhöjer farledsavgifterna, utan samråd och utan motiv av förbättring. Detta sker med sex veckors varsel.

Läs mer>>>

BRA tvingades till oväntat flygplansbyte

En krock med SAS ledde till utfasning.

En krock med SAS ledde till utfasning.   Foto: Jan Ohlsson

BRA:s flotta av RJ-100 har föryngrats med en ny oväntad medlem.

Läs mer>>>

Tyska biljettpriser rekordhöga

Höll tyska flygpriser nere.

Höll tyska flygpriser nere.   Foto: wikicommons

Air Berlins snabba hädanfärd har gjort att tyska biljettpriser skjutit i höjden.

Läs mer>>>

Tveksamt långdistansflygbolag i USA

Upp som en sol och ned som en...

Upp som en sol och ned som en...   Foto: Jan Ohlsson

Det här sättet att starta flygbolag har inte fungerat tidigare.

Läs mer>>>

Måndagsexemplaren du inte vill flyga med

En flygplanstyp flera länder förbjudit är MA-60.

En flygplanstyp flera länder förbjudit är MA-60.   Foto: Wikimedia commons

Finns det måndagsexemplar även inom trafikflyget?

Läs mer>>>

Det blir mer konkurrens från Berlin

Konkurrensen på Berlin är en god nyhet för resenärerna

Konkurrensen på Berlin är en god nyhet för resenärerna   Foto: Wikimedia commons

Samma dag som Air Berlin gjorde sin sista flygning såg det ut som konkurrensen består.

Läs mer>>>

SAS gamla MD-80 lämnar Allegiant

Tidigare Isulv Viking i SAS har varit l luften i snart 32 år.

Tidigare Isulv Viking i SAS har varit l luften i snart 32 år.   Foto: Allegiant

Utan dessa gamla flygplan hade Allegiant inte blivit så framgångsrika.

Läs mer>>>

Första flygbolaget att lämna Katalonien

 Volotea ska snart unföra en ren Airbusflotta och ta bort 17 Boeing 717.

Volotea ska snart unföra en ren Airbusflotta och ta bort 17 Boeing 717.   Foto: Wikicommons

Ett självständigt Katalonien lockar inte många företag.

Läs mer>>>

Ännu ett nordiskt långdistansbolag

Atlantlinjer från Storbritannien från nästa år.

Atlantlinjer från Storbritannien från nästa år.   Foto: Jan Ohlsson

Airbus A321Neo ser ut att öka konkurrensen över Nordatlanten.

Läs mer>>>

Höstkaos när Air Berlin kastar handduken

Så här ska det se ut, såsmåningom...

Så här ska det se ut, såsmåningom...   Foto: Eurowings

Nu sätts tysk organisationsförmåga på ett tufft test.

Läs mer>>>

Aegean framgångsrikt mot alla odds

Framgångsrik CEO i peronalpopulärt flygbolag

Framgångsrik CEO i peronalpopulärt flygbolag   Foto: Jan Ohlsson

Där många flygbolag bara sparar och skär ned servicen satsar grekiska Aegean Airlines offensivt i en extremt tuff omgivning.

Läs mer>>>

Skaldjursplateau med gott samvete

Siljas skaldjursplatau.

Siljas skaldjursplatau.   Foto: Jan Ohlsson

Är allt som är rött rödlistat?

Läs mer>>>

Nytt avtal öppnar för Bombardier i USA

Trump går på pump

Delta står fast vid Bombardier

Delta står fast vid Bombardier   Foto: Bombardier

Vi står fast vid vår order på 75 Bombardier CS säger Deltas CEO. Det blir inte tal om att betala 300 procent i importskatt. Nu vet vi varför.

Läs mer>>>

Rekordmånga kryssningsturister hur länge?

Många tar båten från båten.

Många tar båten från båten.   Foto: Jan Ohlsson

Kryssningsindustrin i Stockholm blomstrar, men alla blundar för hoten.

Läs mer>>>

Franska flygledare i särklass

Kostbara lyxstrejker

Flamingoflyget.

Flamingoflyget.   Foto: Jan Ohlsson

Franska flygledare kostar resenärerna miljarder.

Läs mer>>>

Lufthansas monopolställning oroar

Air Berlin tar snabbt adjö

Tyskland blir monopol. Hur länge?

Tyskland blir monopol. Hur länge?   Foto: Wikimedia Commons

Air Berlin slutar flyga redan före 28 oktober. För gott. Här med de senaste tilläggen efter 12 oktober.

Läs mer>>>

Skulder som ständigt avskrivs

En av tre ej flygdugliga.

En av tre ej flygdugliga.   Foto: Wikimedia commons

Visst är det viktigt att ett land har ett flygbolag. Men var går gränsen?

Läs mer>>>

Världens femte äldsta flygbolag upphör

CSA:s dagar är räknade

CSA 1923-2017

CSA 1923-2017   Foto: Wikimedia

CSA tas över av rivalen Travel Service och de bägge blir en del av Smart Wings som i praktiken kontrolleras från Kina.

Läs mer>>>

Ryanair hotas med vilda strejker

Ryanair tappar både passagerare och anställda samt marknadsandelar.

Ryanair tappar både passagerare och anställda samt marknadsandelar.   Foto: Jan Ohlsson

Nu vill även kabinpersonalen lämna Ryanair.

Läs mer>>>

Akbar vill bli Roms kejsare

Meridiana vill ta Alitalias plats

Akbar vill bli Roms nye kejsare

Akbar vill bli Roms nye kejsare   Foto: wikimedia

Qatars köp av 49 procent av Sardiniens Meridiana kommer med perfekt timing. 

Läs mer>>>

Fokker 50 åter på Bromma

Back to Bromma, men nu i BRA:s färggrannare kulör.

Back to Bromma, men nu i BRA:s färggrannare kulör.   Foto: Jan Ohlsson

Tre linjer med Fokker 50 från Bromma.

Läs mer>>>

Next Jet med ryggen mot stupet

Äger 2 av de 5 ATP man flyger, men en av dem är redan avställd.

Äger 2 av de 5 ATP man flyger, men en av dem är redan avställd.   Foto: Jan Ohlsson

Höstormen närmar sig Next Jet som dock klarat blåsväder förr.

Läs mer>>>

Stor hemtagningsoperation väntar

Monarch i inte oväntad konkurs

 Borde satsat på långdistans istället

Borde satsat på långdistans istället   Foto: Wikimedia Commons

Monarch lämnar 110 000 passagerare strandade och 200 000 kan få se sina biljettpengar för betalda resor framöver gå upp i rök.

Läs mer>>>

Enhetsflotta för Air Baltic

Air Baltic byter prop mot jet

   Foto: Jan Ohlsson

Air Baltic tar bort all propellertrafik och introducerar en enhetsflotta av CS-300 med ytterligare 14 nya flygplan.

Läs mer>>>

Air Berlins olycka banar väg för SAS

Biljetterna säkra men blir dyrare

Air berlin på Tegel.

Air berlin på Tegel.   Foto: Jan Ohlsson

Lufthansa och Easyjet får dela på Air Berlin.

Läs mer>>>

Viking Line stärker greppet om Åbo

Ett flytande lyxhotell

Piazzan.

Piazzan.   Foto: Viking Line

Med sitt nya fartyg befäster Viking Line trenden att interiören blir alltmer lyxigt landlik, men fönstren ska vända sig till havet.

Läs mer>>>

Air Baltic får pris

Inte så vanligt

   Foto: Air Baltic

Prisat varumärke och arbetsgivare.

Läs mer>>>

Vegetariskt på väg in på finkrogen

Viking Line gör första helt vegetariska menyn

   Foto: Jan Ohlsson

Den vegetariska maten är på väg in I finrummen. Efterfrågan växer och möts med smakrikare fantasi från kockarna. Viking Line blir nu först ut med en kött-fisk och fågelfri meny. Var kan det vara bättre att testa än på Vikingbåtarna mot en vårlik skärgårdsfond.

Läs mer>>>

Flygolyckan i Kirgizistan

   Foto: Aftonbladet TV

Jan Ohlsson diskutera flygolyckan i Kirgizistan. Se klippet här: tv.aftonbladet.seJan Ohlsson på EFN

Flygexpert: Kinesisk köpare hade varit bra för SAS

   Foto: EFN

Jan Ohlsson intervjuas av EFN. Se hela inslaget här: Kinesisk köpare hade varit bra för SASJan Ohlsson i DN om flygkaoset

Svensk flygtrafik stod still i flera timmar.

Svensk flygtrafik stod still i flera timmar.   Foto: Jan Ohlsson

Läs Jan Ohlssons analys av flygkaoset i Dagens Nyheter.

Läs mer>>>

Jan Ohlsson i Nettavisen

   Foto: Nettavisen

Läs Jan Ohlssons artikel om Egyptairolyckan i Nettavisen.

Läs mer>>>

Det är något mystiskt som har hänt

Jan Ohlsson om Westair-kraschen

   Foto: Aftonbladet

Jan Ohlsson intervjuas i Aftonbladet om Westair-kraschen.

Läs mer>>>

Expressen TV

Jan Ohlsson om flygolyckan i Egypten

Jan Ohlsson om flygolyckan i Egypten.

Jan Ohlsson om flygolyckan i Egypten.   Foto: Expressen

Jan Ohlsson svarar på Expressens frågor efter att ett ryskt passagerarflygplan kraschat i Egypten. Klicka här för att se inslaget.Silja storsatsar på shopping

Silja mot Helsingfors.

Silja mot Helsingfors.   Foto: Jan Ohlsson

Mer intäkter genom shopping. Tallink-Silja storsatsar på att bygga om Helsingforsbåtarna. Snart väntas nya svavelregler ge dramatiskt ökade bränslekostnader. Att höja biljettpriserna är svårt, utan att ge mer lyx för pengarna.

Läs mer>>>

Researrangörer startar Egypten efter nyår

Lockfågel? Denna egyptiska häger har sin egen Nilenkryssare.

Lockfågel? Denna egyptiska häger har sin egen Nilenkryssare.   Foto: Jan Ohlsson

Flera svenska researrangörer börjar åter flyga på Egypten efter nyår. Priset blir lockfågel.

-  Det råder inget tvivel om att Egypten kommer tillbaka som ett stort turistland för svenska resenärer. Frågan är bara när. Det finns redan en trogen skara Egypten-älskare som är angelänga om att återvända. För dem finns inget alternativt resmål som kan mäta sig med Egypten, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Priserna på resor till Egypten är mycket attraktiva. I snitt ligger priserna 16 procent längre än resor till Kanarieöarna. Detta trots att många av resorna till Egypten är all inclusive.

-  Priset kommer att vara ett viktigt konkurrensmedel för Egypten när landet ska återta sin position som ett attraktivt resmål. Men det viktigaste är naturligtvis att läget i landet och på turistorterna fortsätter att vara stabilt.

För Egypten som land är turismen en oerhört viktig inkomstkälla. Den utgör cirka 25 procent av landets BNP och är en källa till försörjning för många egyptiska familjer.Men det kommer förmodligen att ta flera år innan antalet turister till Egypten når toppnoteringarna från år 2010. Då reste 210 000 svenskar till Egypten. Under 2013 var den siffran 80 000.KLM pensionerar klassiker och skriver av Alitalia

KLM MD-11 klar för start från lilla västindiska semesterparadiset Bonaire.

KLM MD-11 klar för start från lilla västindiska semesterparadiset Bonaire.   Foto: Leena Sekkat

Air France/KLM kommer inte att delta i Alitalias nyemission. Istället skrivs värdet av deras 25 procents ägande i Alitalia ned till noll, vilket betyder en förlust på en dryg miljard SEK. Alitalia hoppas klara sig med "mer tvingade" aktieägare i Italien.  

KLM passar på att öppna en sjätte destination i Italien; Florens, kanske ett tecken i sig. Rykten att kinesiska Hainan Airlines skulle vara intresserade av Alitalia möter den lakoniska kinesiska kommentaren; Nej.

Air France/KLM går styrkt ur tredje kvartalet med ökade intäkter, men stampande vinst. Rörelseresultatet växte med 29 procent. Prognosen talar om fortsatt vikande efterfrågan i Europa och på frakt. Det är ändå bättre än Lufthansa, Finnair och Ryanair som ser utvecklingen försvagas.

KLM bilr nu sista flygbolag i världen med MD-11 i reguljär passagerartrafik. Den har varit favorit hos piloterna och KLM är nästan det sista flygbolaget att ta den tremotoriga långdistansmaskinen ur trafik för passagerare efter 15-20 år. A-330-300 tar faktiskt något fler passagerare, men till mycket lägre bränslekostnad.

Tidigare hade MD-11 en garanti för långt liv med frakt efter att ha varit passagerarflygplan. Nu är det inte längre så. KLM har redan sänt sex av tio flygplan till upphuggning och den 25 oktober 2014 går de sista flygningarna till Montreal och Toronto, två år tidigare än först planerat. På slutet har de mest flugit på Västindien och just Kanada. Ny s k D-check, där i stort sett hela flygplanet plockas isär och ses över, är inte ekonomiskt motiverat, tycker KLM och ingen annan heller. Tillfälle till en riktigt dålig affär

Inte så pigga PIA

Inte så pigga PIA   Foto: Wikimedia

Spekulanterna kommer inte att stå i kö när pakistanska staten ska begära in anbud på sina 26 procent av PIA, Pakistan International , som i fjol gick med en förlust på 320 miljoner US dollar.

Det är nog inte främst förlusten som kan skrämma bort spekulanterna, utan den aura av att vara ett av världens minst effektiva flygbolag, som omger PIA. Det går 500 anställda på varje flygplan, totalt 18 000 människor. Av de 36 flygplanen är det nio Boeing 777 som kan räknas som moderna. Samtliga övriga är äldre Boeing 747-200 och -300 och en hel drös Airbus A-310 samt några propellerflygplan, samtliga utan någotsomhelst andrahandsvärde.

Dessutom finns idag en del privata pakistanska flygbolag. Men man får många problem på köpet, det får man. Häromdagen blev en flygkapten på PIA arresterad i Leeds för flygfylla när han just skulle sätta sig vid spakarna på väg mot Islamabad med 180 passagerare. Flygningen fick ställas in.Stororder och kommande tveksam PR

Bör synas närmare i sömmarna?

Bör synas närmare i sömmarna?   Foto: Jan Ohlsson

Under decennier uppmärksammades de årliga flygmässorna i växelvis London och Paris där alla viktiga flygplansorder och nya flygplan visades upp för pressen. Men köparens makt betyder också att allvarliga problem bakom kulisserna sopas under mattan.

Läs mer>>>

Air Baltic lyfter mot vinst

Air Baltic har fått en specialmålad Boeing för vinterolympiaden i Sotji

Air Baltic har fått en specialmålad Boeing för vinterolympiaden i Sotji   Foto: Air Baltic

Ökad kostnadskontroll och effektivare utnyttjande av resurserna, såväl bland medarbetare som i material har vänt Air Baltic tidigare än planerat. Vändningen planerades till 2014. Det kan en nöjd CEO Martin Gauss konstatera.

Under de första nio månaderna har Air Baltic gjort en nettovinst på drygt 27 miljoner euro, varav 13 från tredje kvartalet. Det har emellertid även krävt personalnedskärningar och nedläggningar av linjer. 34 flygplan har blivit 25, men flyger totalt sett mer, bl a genom ett merutnyttjande med 15 procent per dygn och inmatning till navet Riga även tidigt om mornarna. Dessutom har stampassagerarna i högre grad än väntat visat sig trogna under den värsta turbulensen.

Regionalrutterna har fått en helt ny flygplanflotta och nu väntar Europaflyget på mer kostnadseffektiva flygplan 2014-2015, Bombardiers CS-serie, samma som Malmö Aviation. De nuvarande Boeing 737 är svåra att räkna hem på lite längre linjer. Intäkterna per passagerarkilometer ökade med fyra procent (RASK). Air Baltic flyger nu till 60 destinationer.

I grannlandet Estland tycks Estonian Air, genom drastiska nedskärningar och uthyrning av flygplan, radikalt minskat sina förluster, snart med en flotta krympt till fem eller drygt fem flygplan. Finnair har problem med sviktande valutaproblem och frakt, t ex Japan och ännu för höga kostnader i Europa, vilket kan leda till förluster för 2013. 

 Ryanair inte längre billigast

Europas mest prisvärda lågprisflygbolag, här på Arlanda.

Europas mest prisvärda lågprisflygbolag, här på Arlanda.   Foto: Jan Ohlsson

Turkiska Pegasus, som bl a flyger Arlanda-Istanbul, är Europas billigaste lågprisflygbolag. Det slår jämförelsesajten WhichAirline.com fast i en undersökning som även tar hänsyn till extraavgifterna som tillkommer.

För den som vill flyga billigt och vem vill inte det, kan det därför vara bra att hålla reda på de tio billigaste i Europa som i tur och ordning, efter Pegasus, är WizzAir (stort på Sverige-Östeuropa), rumänska BlueAir, så på fjärde plats Ryanair, tätt följt av easyJet och så italienska AirOne, polska EuroLOT, Volotea från Mallorca, Vueling från Spanien och FlyBe.

Norwegian kom först på 16:e plats och slogs då även av Air Baltic på fjortonde.

Pegasus har 45 moderna Boeing 737-800 i flottan. Enligt en undersökning på Skyscanner är svenska resenärer så prismedvetna att 47 procent låter priset avgöra resmålet. Ännu ett skäl att studera Pegasus linjenät med andra ord.Icelandair med två nya i Kanada

Av-Isning på väg till Island från Arlanda

Av-Isning på väg till Island från Arlanda   Foto: Jan Ohlsson

Sommarsäsongen 2014 blir den största i framgångsrika Icelandairs historia med en trafikökning på 18 procent. Icelandair satsar på två nya destinationer i Kanada, bägge i västra delen.

Nytt blir alltså Edmonton med fyra turer i veckan och Vancouver med två. Tänkta att bli sommardestinationer har Icelandair redan beslutat sig för att Edmonton blr året-runt sedan bokningarna snabbt skjutit i taket. Edmonton är underförsörjt med non-stop till Europa, samtidigt som man har många invånare med bl a skandinaviska rötter och en ovanligt stor isländsk koloni. Icelandair ansluter under sommaren med två dagliga från Stockholm och flyger även från Göteborg och givetvis Köpenhamn till Reykjavik och vidare.

I Kanada flyger man även på Halifax och redan 2013 kom Anchorage i Alaska in i flygprogrammet på Nordamerika som nu har 11 destinationer totalt. 2014 ökar Icelandair flottan från 18 till 21 Boeing 757.Aegean ensam herre på grekiska täppan

Grekisk vinnare

Grekisk vinnare   Foto: Jan Ohlsson

Aegean är nu även formellt Greklands nationella flygbolag, medlem av Staralliansen och nära partner till Lufthansa. Aegean har nu även fått EU:s nådiga tillåtetelse att ta över Olympic som gått kräftgång sedan det återstartades 2009.

I realiteten har de sedan ett par år delat upp marknaden och Olympic har nu 14 Bombardier Q-400 i flottan vilket betyder inrikes- och regionaltrafik endast under eget namn fortsatt, men alltså nu ägt av Aegean, som tar hand om övrig Europatrafik med sina 30 Airbus 319/320/321.

Nu kan man gå vidare mot nästa steg, bl a är Turkish Airlines intresserat av delägarskap. Aegeans ägare betalade 72 miljoner euro för 100 procent av Olympic.Vacker julmarknad i Tallinn

Julmarknaden i Tallinn har bland annat toppat den engelska tidningen Times lista över Europas bästa julmarknader.

Julmarknaden i Tallinn har bland annat toppat den engelska tidningen Times lista över Europas bästa julmarknader.   Foto: Visit Estonia

Den 22 november inleds årets julmarknad i hjärtat av Gamla stan i Tallinn. Temat är vintersaga där allt är möjligt. Runt julgranen på Rådhustorget trängs försäljningsstånd fyllda med hantverk och juldekorationer.

Läs mer>>>

Strömma tar över Djurgårdsfärjan

Får ett nytt skorstensemblem nästa år

Får ett nytt skorstensemblem nästa år   Foto: Jan Ohlsson

Strömma Turism & Sjöfart tar över Djurgårdsfärjan i Stockholm, som sedan 1970 drivits av Waxholmsbolaget. Det är den enda del av hela den nya upphandlingen av Stockholms skärgårdstrafik som blir av för tillfället, efter många och krokiga turer, kritik och ilsken debatt mellan olika skärgårdsaktörer, som i fullt historisk anda alla vill olika. I konkurrensen om skärgårdstrafik förr hände det att trossar kastades loss av konkurrerande fartygsbefäl eller t o m klipporna såpades så sommargäster skulle akta sig att välja fel rederi.

Djurgårdsfärjan är minsann inte heller någon liten angelägenhet bara för stockholmare, utan har 2,2 miljoner passagerare om året på sina turer Slussen-Allmänna Gränd-Nybroplan samt till Skeppsholmen och Fotografiska museet. Strömma ska köra dem från april 2014 i dotterbolaget Skeppsholmens Färjetrafik AB och åtta år framåt.

Hur priser och utbud påverkas återstår att se. Enkelpriset 45 kronor är idag i högsta laget, som på all kollektivtrafik i Stockholm som är en av de dyraste i världen (inte undra på att resandet sjunker). Men Strömma brukar ha fiffiga ideer och idag är Djurgårdsfärjan främst en turistlinje.

Hamntrafiken i Stockholm har också framtiden för sig. Strömma ägdes också ett tag av Wallenbergssfären via Stockholms Ångslups AB som grundades 1863 och då hade 54 ångslupar- och ångfärjor i trafik på ett 20-tal linjer och åt det hållet är Stockholm på väg tillbaks med att utnyttja vattnet för kollektivtrafik när det blir allt trängre på gatorna. Sjötrafiken har framtiden för sig i Stockholm och en rad nya linjer projekteras.

Djurgårdsfärjan i sig fick sin första ångfärja redan 1836, men hade då rotts- och vevats i flera decennier innan. En museal ångfärja, Djurgården 3, med över 100 år på nacken, finns bevarad, av Stiftelsen Skärgårdsbåten.Stockholm får sin resemässa i Gallerian

Stockholm Travel Show hålls den 24 – 26 oktober i Gallerian mitt i stan. Mässan blir det stora gratisnöjet i hjärtat av Stockholm under tre hela dagar och en kvalitetsmässa med över 30 utställare och partners.

”Som besökare får man träffa alla och ta del av unika mässerbjudanden. Det blir mångsidigt med allt från exotiska destinationer till de stora rederierna på plats. Stockholm Travel Show är i stan för att stanna” säger Martin Ahlberg, CEO på FIN-S Marknad och Kommunikation, mässans huvudarrangör.

Inför mässans invigning är även den franske äventyraren Didier Vacher på plats. Didier kör tvåhjuligt från Luleå till Colombo med uppdraget att finansiera skolor och vattenreningsverk i Sri Lanka. Didier möter nyfikna besökare den 24 – 25 oktober vid Gallerians huvudentré på Hamngatan.Besök Nationalmuseum medan du väntar på flyget

Nationalmuseum och Swedavia inleder ett samarbete för att visa konst och design på Stockholm Arlanda och Umeå Airport. Under våren invigs en fotoutställning på Arlanda med porträtt av internationellt kända svenskar. Därmed skapas möjligheter att njuta av museets konst i samband med flygresan.

Med temat Crossing Borders öppnar Nationalmuseum under våren en utställning i Terminal 5 vid Stockholm Arlanda Airport. Utställningen består av fotografiska porträtt av internationellt kända svenskar, som på olika sätt har utmanat och överskridit gränser. Under hösten fortsätter samarbetet på Umeå Airport som en del i Nationalmuseums uppdrag att medverka i kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014.

Samarbetet skapades som en del av Swedavias strävan att skapa upplevelser och mervärde på flygplatserna. Detta arbete sammanföll med att Nationalmuseums museibyggnad stängs för renovering under en period. Under renoveringen visas delar av samlingarna i tillfälliga lokaler på Konstakademien i Stockholm och genom samarbeten med länsmuseer och konsthallar runt om i landet. Nu har turen också kommit till flygplatsen som konstarena.Sorgligt slut på något som inte ens fick börja

Ex-Linjeflyg, men en hök gör ingen sommar i Budapest.

Ex-Linjeflyg, men en hök gör ingen sommar i Budapest.   Foto: Wikimedia

Det bidde inte ens en tumme. Sólyom Airlines (Höken) skulle bli Ungerns nya nationella flygbolag efter Malév. Fem flygplan, Boeing 737-500 (ett egendomligt val) skulle snart bli 20 och fler med ett otal linjer över hela världen. Pengar skulle komma från Oman.

Första flygplanet hann levereras, men kom aldrig ur hangaren när det väl landat i Budapest. Tillstånden var inte klara. Och nu drog sig omanierna ur och bolaget gav upp sina stolta drömmar. Kuriosa är att förstlingen på bild och de flesta av de fem första öronmärkta ursprungligen kom från Linjeflyg och SAS, några från Braathens SAFE, även om det var länge sedan. Nu väntar dem en osäker framtid.

Idén var aldrig realistisk. Budapest är hemvist åt Östeuropas största egna lågprisbolag WizzAir, en viktig anledning till att redan Malév gick under.Ännu ett slag mot egyptisk turism

Holländska flygbolagen Transavia och Arke (TUI) har med omdelbar verkan 19 oktober ställt in sina flygningar till Sharm-El-Sheikh på Sinaihalvön. Detta efter ett tips från holländska säkerhetspolisen om förberedelser för nedskjutning av ett holländskt trafikflygplan med missiler från marken.

Trafiken till övriga Egypten; Hurghada, Luxor och Marsa Alam påverkas inte och läget på samtliga turistorter är också lugnt. Just Sinai är dock hemvist för islamister/terrorister, som kan ha försett sig med vapen på rymmen från Syrien eller Libyen. Hotet ska närmare värderas under ett flygstopp på minst två veckor och är, åtminstone just nu, riktat just mot Holland.Norwegian satsar på trafik Gatwick-USA

Norwegian dreamliner främre kabin.

Norwegian dreamliner främre kabin.   Foto: Jan Ohlsson

Norwegian överraskar med att lansera tre interkontinentala direktlinjer mellan London Gatwick och New York, Los Angeles och Fort Lauderdale med start sommaren 2014. Utöver långdistanslinjer lanseras även fem nya europeiska direktlinjer samt ökad kapacitet på befintliga linjer.

Satsningen ligger i linje med vad Travel Insider tidigare förutspått; att Norwegian inte gjort sina stora flygplanbeställningar och nya långlinjesatsning bara för en nordisk publik eller för kommunikation till och från Norden. Se t ex på Ryanairs många Europabaser och på Wizzair som nu bl a gått in i Ukraina och ska flyga Indien, via Dubai. Gatwick får ses som ett smart val, något underförsörjt med linjetrafik på USA.

– Det finns ett stort behov av flyg med hög komfort till låga priser mellan Storbritannien och USA, särskilt till och från London Gatwick eftersom inget annat flygbolag idag erbjuder direktflyg därifrån. Vi ser fram emot att välkomna nya kunder ombord. Lanseringen av interkontinentala linjer mellan London Gatwick och USA är strategiskt viktig för vår internationella expansion samt för att få starkare fotfäste utanför Skandinavien, säger Norwegians VD Björn Kjos. Att Norwegian snart kommer att knyta partners i USA närmare till sig är troligt. Jet Blue är en sådan kandidat.

Utöver nya interkontinentala linjer lanserar Norwegian fem nya destinationer i Europa från London Gatwick. Nya destinationer från och med nästa vår och sommar är: Santorini, Korfu, Sicilien (Catania), Cypern och Budapest. Norwegian utökar samtidigt kapaciteten till de befintliga destinationerna Malaga, Ibiza, Split, Dubrovnik, Mallorca, Faro, Teneriffa, Köpenhamn och Barcelona.

Norwegian erbjuder idag 320 flyg i veckan till 25 destinationer från London Gatwick.

En fråga många nu ställer sig är när Norwegian ska söka fler långdistansplan än de åtta man har på gång. För att få långdistanssatsningen att fungera på sikt behövs nog det två- eller tredubbla antalet på sikt.Flyg kraschade i tropisk storm

Samma typ som det förolyckade

Samma typ som det förolyckade   Foto: Wikimedia

Plötsliga fallvindar i det kraftiga ovädret, s k wind-shear tros vara orsaken till flygkatastrofen i Laos.Ett modernt propellerflygplan, en ATR-72-600 levererad så sent som i mars i år, från nationella Lao Airlines störtade 16 oktober under inflygning till Pakse i södra Laos. Dåligt väder rådde och planet kraschade i Mekongfloden och bröts sönder. Mycket kyttiga vindar från slutänden av tyfonen Nari  påverkade området denna dag. Dagen efter sken solen.

Planet kom från huvudstaden Vientiane med 44 passagerare och fem i besättningen. Samtliga omkom, vilket tyder på en rätt våldsam och oväntad krasch,. Ombord fanns passagerare från bl a Thailand, Frankrike, Australien och Sydkorea.Många torde drunknat när flygplanet plötsligt förvandlades till en u-båt. Floden var översvämmad, med kraftig ström och strömvirvlar och det har gjort det svårt att ta sig ur flygplansvraket som kom helt under vatten redan vid nedslaget och det gör det också svårt att dyka efter offer. Tio hade bärgats döda dagen efter olyckan.

Flygsäkerheten 2013 är annars den bästa någonsin, hittills med fram t o m 16 oktober 146 döda i 21 olyckor världen över, mot ett snitt vid denna tid på 27 olyckor och 626 döda. Ovanligt många flygolyckor utan dödsoffer alls har inträffat.Sydamerika hett för expansion

Liten vill bli stor. Air Europa vill växa urskuggan av Iberia.

Liten vill bli stor. Air Europa vill växa urskuggan av Iberia.   Foto: Jan Ohlsson

TAP Air Portugal börjar i juni 2014 flyga Lissabon-Manaus-Belim, vilket ger dem tolv destinationer i Sydamerika. Manaus är Amazonas stora stad med 2,3 miljoner invånare och Belem huvudstad i ekoturismområdet Para med drygt sju miljoner invånare också i norra Brasilien.

Air France öppnar redan 31 mars en ny linje till Brasilia och sätter även in superjumbon A-380 på Sao Paolo första halvan 2014, medan Rio de Janeiro uppgraderas till komfortablare Boeing 777-300ER från A-330.

Spaniens nästa största flygbolag; Air Europa har också ögonen på Sydamerika och Västindien dit merparten av deras tretton Airbus A-330 flyger. Nu ska linjenätet utökas och från 2016 får man in åtta Boeing 787-8 Dreamliner, samtidigt som man just lagt en option på åtta ytterligare Dreamliner 787-9. Nu börjar en kraftmätning mellan Iberia och Air Europa.Nya flyg till vinter OS och ryskt lågprisflyg

Aeroflot puffar för vinter OS i Sochi.

Aeroflot puffar för vinter OS i Sochi.   Foto: Aeroflot

Ryska Aeroflot satsar på en luftbro från Frankfurt till Sochi med speciellt serviceupplägg och kommer nu även med ett lågprisflygbolag.

Läs mer>>>

Soligare sommar för Strömma

Strömma är också bra på att förvalta kulturarvet och skapa levande museum till sjöss

Strömma är också bra på att förvalta kulturarvet och skapa levande museum till sjöss   Foto: Jan Ohlsson

Strömmas intensiva sommarsäsonG har slagit passagerarrekord  med 7 procent för högsäsongsmånaderna juni, juli, augusti jämfört med föregående år. Strömmas IT-strategi med målet att tillgängliggöra alla erbjudanden och upplevelser i nordiska webb-baserade butiker är snart i hamn.

Företagsmarknaden med möten, kongresser och event är dessvärre svag och år 2014 beräknas bli ytterligare ett svagt år. På grund av den nedgående företagsmarknaden, tillsammans kostnader för förvärv och konsolideringar, gjordes således ett svagt resultat år 2012. 

Trots den svaga företagsmarknaden gjordes dock ett kraftigt resultatlyft år 2013, efter förluståret 2012.Etihad närmar sig Sverige från oväntat håll

Air Baltic inleder samarbete med Abu Dhabis Etihad

Air Baltic inleder samarbete med Abu Dhabis Etihad   Foto: Jan Ohlsson

Etihad har en unik strategi att öppna samarbeten med andra flygbolag, genom ett litet eller inget delägarskap. 

Senast är det Air Baltic i Riga som fått till en codeshare med fyra flygningar i veckan Riga-Abu Dhabi flugna med en Airbus A-319, som Air Baltic, enligt uppgift, kommer att få in från tjeckiska CSA, med plats för 14/102 passagerare. Två av flygen kommer in till Abu Dhabi före midnatt och de övriga två på morgonen. Code-share görs dessutom ända till bl a Stockholm och Oslo, där det blir Air Baltic som står för flygprodukten. 

Sedan tidigare har Etihad ett omfattande samarbete och delägarskap i Air Berlin som flyger från Stockholm och Göteborg. Frågan är nu om samarbetet med Air Baltic kan leda till något större och när Etihad till sist dyker upp i Skandinavien på egna vingar. Och var.Som ett brev på posten

Italienska posten har en viss erfarenhet av frakt- och charterflyg.

Italienska posten har en viss erfarenhet av frakt- och charterflyg.   Foto: Jan Ohlsson

Det verkar som om italienska järnvägarna slapp undan med blotta förskräckelsen. Istället ser det ut som om den italienska posten tvingats punga ut med 75 miljoner euro för en kapitalinjektion som ger dem 10-15 procent av aktierna i Alitalia.

Läs mer>>>

Den galne diktatorn vill ha fler turister

Glada miner i sjukt land

Glada miner i sjukt land   Foto: Wikimedia

En ny skidort och nya flygplan ska locka turister från Europa.

Läs mer>>>

Septembersiffror hos SAS tyder på tuff konkurrens

SAS septembersiffror imponerar inte

SAS septembersiffror imponerar inte   Foto: Jan Ohlsson

SAS redovisade 1,6 procent fler passagerare i september. Men medan man satte in 5,2 procent mer kapacitet svalde inte marknaden den ökningen, utan beläggningen sjönk med 2,6 procent ned till låga 73,9 procent.

 

Läs mer>>>

Luxair börjar flyga från Arlanda

Luxair 737-700, men ett så stort flygplan får inte Arlanda.

Luxair 737-700, men ett så stort flygplan får inte Arlanda.   Foto: Jan Ohlsson

Luxemburgs flygbolag, Luxair, gör ett andra försök med Sverige från 30 mars 2014. Det blir fyra non-stop i veckan; måndag, onsdag, fredag och söndag med ett mindre plan än det på bilden; en EMB-145 regionaljet för 49 passagerare. Luxemburg saknar idag non-stoptrafik från Stockholm och detta blir Luxairs andra försölk på linjen.

Luxair är ett av Europas mindre reguljärflygbolag.Barnsjukdomar fortsätter på Dreamliner

Dreamlinern har blivit en Nightmareliner för sina användare.

Dreamlinern har blivit en Nightmareliner för sina användare.   Foto: Jan Ohlsson

Nu väljer Norwegian att parkera sin två Dreamliners och ta in andra flygplan tillfälligt, som antagligen Boeing kommer att få betala. Polska LOT hotar att dra Boeing inför domstol. 

Läs mer>>>

KLM öppnar linje till Chile

Nästa år öppnar KLM en ny linje från Amsterdam till Santiago de Chile, ett land med stabil och växande trafik från Sverige, där Amsterdam blir ett uppskattat nav.Alitalia hänger på en skör tråd

Alitalia är på väg in för ännu en hård landning

Alitalia är på väg in för ännu en hård landning   Foto: Jan Ohlsson

Alitalia har slut på kontanterna igen och vädjar till bankerna via industriminstern.

Läs mer>>>

Palma mest populärt

Weekendresan kombineras allt oftare med sol och bad

En ny resetrend bland svenska resenärer är att kombinera weekendsresan med sol och bad.

– Nu ökar efterfrågan på resor till solen och kortare weekendsresor till storstäder. Destinationer som Barcelona, Palma och Nice är exempel på städer som både bjuder på avkoppling på stranden och storstadspuls, säger Stefan Chatzopoulos informationschef på Airtours.

De tre mest bokade cityweekenddestinationerna under 2013 fram till idag är Palma, Prag och Berlin, medan de tre mest bokade sol-och baddestinationerna är Rhodos, Zakynthos och Kreta.

– Kombinationen storstadspuls och sol och bad är den enskilt största anledningen till varför Palma är så populärt. Många av våra kunder pratar om hur skönt det är att slappa i en solstol vid poolen på dagen för att sedan ta en shoppingtur och en kaffe på stan innan middagen.Finnair anlitar stjärnkockar för asiatisk touch

Klassiskt nordiskt och det moderna asiatiska köket står på menyn när Finnair uppgraderar maten på långlinjerna i Business Class inför den kommande vintertidtabellen. Stjärnkocken Pekka Teräva, som driver Michelinbelönade Olo (1 stjärna) i Helsingfors och Tomi Björk, som äger de prisbelönta asienkrogarna Frang och Gaijin står bakom den nya matsedeln.

Läs mer>>>

Lufthansa gör storsatsning på nya långlinjeflygplan

Dreamlinerns värsta rival; Airbus A-350-900

Dreamlinerns värsta rival; Airbus A-350-900   Foto: Airbus

Lufthansa har slopat aktieutdelningen i år för att bidra till nya flygplansköp. Det behövs. Notan enligt listpris går på 14 miljarder euro. För det får man flygplan som drar 25 procent mindre bränsle, faktiskt bara 2,9 liter per passagerare och 100 kilometer, samt motsvarande mindre utsläpp och buller. Men även underhållskostnaden ligger 20 procent lägre.

Lufthansa blir därmed första kund på Boeing 777-9X, för 409 passagerare, en upphottad version (märk väl att man inte valde Dreamliner) som Lufthansa nu får 34 av om alla optioner också utnyttjas. Desutom har man beställt 25 Airbus A-350-900, samma som SAS.

Totalt har Lufthansa beställt 295 nya flygplan med leverans fr o  m nu till 2025. De nu beställda börjar levereras från 2016 och ersätter i första hand Boeing 747-400 och Airbus A-340-300, samt 340-600. Beställningen nu spiller även över till Swiss och Austrian Airlines.Malmö Aviation ökar trafiken

Malmö aviation tror på citynära och korta inchecknings-och bytestider.

Malmö aviation tror på citynära och korta inchecknings-och bytestider.   Foto: Jan Ohlsson

Malmö Aviation sätter in 24 nya avgångar i veckan från Bromma från 30 september. Det blir främst för- och eftermiddagar samt några på helger mellan Bromma och Malmö, Göteborg och Umeå.

En av anledningarna är ökad efterfrågan på navet Bromma med korta bytestider. Malmö Aviation/Sverigeflyg och partners når idag tretton inrikesdestinationer och två utrikes.

Nyligen startade Malmö Avation också Östersund/Åre. Gotlandsflyg, som ingår i gruppen, kommer från 1 november också att öka på Visby genom att två ATR-72 med 72 stolar tar all trafik Visby-Bromma, medan Gotlandsflyg helt lämnar Arlanda, där istället Next Jet tar över. Detta ligger helt i linje med satsningen på Bromma som nav.Island här kommer vi

Nu snart även till Stockholm Arlanda.

Nu snart även till Stockholm Arlanda.   Foto: Wikimedia

Framgångsrika  och lönsamma Icelandair utökar nästa år trafiken Stockholm-Reykjavik under sommaren upp till tre gånger om dagen med Boeing 757 för 178-211 passagerare.

Förutom nyas resmålet Alaska kommer sannolikt fler destinationer i Kanada att ingå i det växande ruttnätet från Reykjavik. Men många stannar givetvis på Island helt eller på kort stopover. Icelandair flyger även från Göteborg och Köpenhamn.

Nu kommer även lågprisbolaget WOW att angöra Stockholm från Reykjavik från 2 juni 2014 på måndagar, onsdagar och fredagar. Det betyder tillsammans billigare pris till Island. Grattis konsument.Thomas Cook återtar Egypten

Thomas Cook återtar Egypten men bara från Tyskland, där rivalen TUI dock stannar på marken.

Från slutet av september börjar dock Thomas Cook Tyskland åter flyga på semesterorterna vid Röda Havet som förblivit lugna under krisen.Kurder får eget flygbolag från Arlanda

Erbil växer ut över det platta sandlandskapet och på höjden.

Erbil växer ut över det platta sandlandskapet och på höjden.   Foto: Jan Ohlsson

ZagrosJet heter det autonoma Kurdistans första egna flygbolag, med bas i Erbil. Det har startats av kurdiska Zagros Group tillsammans med turkiska Atlasjet Airlines från Antalya som också hyrt in Zagros Jet:s första egna flygplan, en Airbus A-321.

En av de första linjerna som startas är Stockholm-Arlanda som ska trafikeras fr o m 11 oktober. Det finns ett stort underlag i Sverige för trafik både till och från, sedan många återflyttat, det oljerika Kurdistans främsta städer Erbil och Sulemaniya. Den senare kan kanske längre fram, med sin vackra berg, bli en turistdestination.

Kurdistan fungerar i praktiken som en egen stat på många sätt, med egen regering, egen polis, egen flagga, egna lagar. Många kristna från övriga Irak har flytt till Kurdistan, som spås en mineral- och oljerik framtid och där levnadsstandsarden redan är relativt hög och byggboom råder. Problemet är att några av de rikaste oljeförekomsterna ligger i Mosul, som är en Irakisk enklav mitt inne i Kurdistan.

Kurdistan samarbetar idag främst med Turkiet, trots PKK-problematiken och även med Iran, där det också finns en stor kurdisk befolkning. Kurdistan vill få ut sin olja och gas via Turkiet och ett omfattande samarbete ekonomiskt förekommer.

Det finns omkring 100.000 kurder i Sverige idag, många har dessutom flyttat tillbaks, många efter mer än 20 år i Sverige och behåller kontakten med det svenska samhället, kommer hit även på semester undan det tuffa kurdiska klimatet med mycket het sommar. I den kurdiska regeringen har funnits flera svenskspråkiga ministrar. Tyvärr har svenskt näringsliv varit lite trögt att hänga på de stora affärsmöjligheterna som gynnats av svenska band.Framgångsrika men okända för resenärerna

Mycket snabb tillväxt för inhoppande dansk.

Mycket snabb tillväxt för inhoppande dansk.   Foto: Jan Ohlsson

Ett danskt flygbolag växer i rasande takt, men dess tillvaro är rätt anonym som underleverantör åt bl a SAS och charterarrangörer. Det här är en stor nisch för flera flygbolag, bl a från Baltikum.

Läs mer>>>

Malmö Aviations framtida plan

Bombardier testflyger nya CS100


Igår testflög kanadensiska flygplanstillverkaren Bombardier sitt nya flygplan CSeries för första gången. Malmö Aviation har beställt 10 CSeriesplan, fem av modellen CS100 med plats för 125 passagerare och fem CS300 med plats för 145 passagerare. Planen ska levereras med start hösten 2014 och kommer att användas i Malmö Aviations ordinarie inrikestrafik.

”Bullernivån är bara hälften av dagens bullernivå och flygplanet har 30-35 % lägre bränsleförbrukning än våra nuvarande plan”, säger Knut A Solberg, vd Malmö Aviation.

Bombardier har satsat på en helt ny flygplanstyp, det är alltså ingen vidareutveckling av tidigare modeller. Utmärkande är bland annat att planet är byggt i lättviktsmaterial och har en revolutionerande motorteknik i sina två Pratt & Whitneymotorer.Också Tallink-Silja blir allt svenskare

Linda Bengtzing är en av de första artisterna ut i Galaxys svenskyra.

Linda Bengtzing är en av de första artisterna ut i Galaxys svenskyra.   Foto: Frankie Fouganthin

Hej Sverige, Svenska höjdpunkter ombord är fram t o m 14 november servicekoncept ombord på Tallink-Silja. Det blir Made in Sweden show mellan Helsingfors och Stockholm vid midnatt och Swedish Party på väg i andra riktningen.

Det blir fler svenska artister som Linda Bengtzing, Shirley Clamp, Nordman, Uno Svenningson och Charlotte Perrelli på Party Weekends med Galaxy till Åbo (ett fartyg som blivit Tallink Siljas motsvarighet och konkurrent till Cinderellas Mariehamnskryss med Viking Line).  

I god tid före jul plockar man ombord hela Gala Jul konceptet ( en variant i samarbete med  Julgalan som många känner till) på Galaxy med Arvingarna, Charlotte Perrelli, Robin Stjernberg m fl olika dagar. På Helsingforsfartygen är det Svenska Kocklandslaget som gjort Menu Signature i Bon Vivantrestaurangerna. Kanske är det ett trendbrott för rederiet som tidigare alltid omfattat mer glittershower och balett a la Molin Rouge.

Och hur ser det ut på andra sidan? Blir det Heja Finland härnäst? Den enda finländare som skymtar i Gala Jul är Markoolio och det är just nu så finskt det blir ombord. Men det handlar inte bara om konkurrensen och kärnkunder. Sverige har blivit alltmer inne; Abba, Eurovision, Obamabesöket. Dessutom är ju förstås svensk resenär och konferensgäst i europeisk jämförelse just nu relativt sett stadd vid kassa.  Dreamliner med Fritidsresor

Nu även dreamliner för Fritidsresors resenärer.

Nu även dreamliner för Fritidsresors resenärer.   Foto: Jan Ohlsson

Sugen på att flyga Dreamliner? Tredje flygbolag att göra det från Arlanda blir TUI Fly Nordic som kommer att flyga för Fritidsresor från mitten av december.

Läs mer>>>

Air Baltic visar oväntat snabb vinst

Air Baltic använder Boeing 737-300 i Europatrafik och rusningstid.

Air Baltic använder Boeing 737-300 i Europatrafik och rusningstid.   Foto: Jan Ohlsson

Air Baltic har under nye CEO Martin Gauss satts på spar- och omstrukturering med målet att gå med vinst 2014, efter en svår tid. Sparpaketet innefattade linjenedläggningar och färre flygplan, bl a togs Fokker 50 helt bort och personalen minskades.

Nu visar det sig att sparprogrammet gett resultat redan 2013 kvartal två, då Air Baltic redovisar 1,37 miljoner euro i vinst. En offensiv del i planen är att de kortare linjerna nu flygs med hela tolv Bombardier Q400, därutöver finns tretton Boeing 737-300/500 kvar i flottan för att från 2015 ersättas med Bombardiers nýa C-serie, samma jetflygplan som Malmö Aviation beställt.

Två Boeing 757-200 som återlämnats för tidigt från en lease i Sydostasien har också flugit hemma i sommar.Norwegian flyger spansk inrikes

Snart även i spansk inrikestrafik

Snart även i spansk inrikestrafik   Foto: Jan Ohlsson

Nu kan du snart boka Norwegian även inrikes i Spanien. Norwegian, som också öppnat spansk personalbas, har nu också ansökt om att få flyga spansk inrikestrafik från årsskiftet på Teneriffe Sur till Madrid och till Barcelona El Prat samt från Teneriffe till Berlin.

Norwegian flyger ju även från Storbritannien till Medelhavet. Det kommer att bli mer av Norwegian mellan olika EU-länder framöver.Storheter i det fördolda

Iran Aseman nonstop från Teheran till Arlanda.

Iran Aseman nonstop från Teheran till Arlanda.   Foto: Jan Ohlsson

Arlanda längtar efter långdistansmaskiner och fick ju häromdagen en ny linje Arlanda-Dubai med Emirates. Efter den mottagits med sedvanlig vattenbegjutning stod ännu en långlinjemaskin, en Airbus A-340, på tur att rulla in till F-piren. Det var Iran Aseman Airlines från Teheran, Irans andraflygbolag.

Läs mer>>>

Finnair får bränslesnålare charterflygplan

Snart slutfluget med Boeing 757 för Finnair.

Snart slutfluget med Boeing 757 för Finnair.   Foto: Jan Ohlsson

Finnair har fått den första av fem och den först levererade överhuvudtaget av Airbus A-321-200 med "hajfenor". Det är större, uppåtvikta fenor längst ut på vingen som i detta fall gör att varje passagerare ombord faktiskt reser med sju procent lägre bränsleförbrukning och gör ett mindre fotavtryck i miljöhistorien än tidigare.

De nya flygplanen tar 209 passagerare i en seating 3+3 och avlöser först och främst de fyra Boeing 757 som Finnair hittills använt på charter och för vissa långlinjer som till Kanada och Indien. Den nya A-321 sätts också in på Finnairs nya linje till Dubai från Helsingfors.

757:orna är cirka 16 år gamla och återlämnas till leasingföretag, men är eftertraktade på andrahandsmarknaden.Åbo växer som Vikingmål

Viking Grace lämnar Åbo en sommarkväll i juni

Viking Grace lämnar Åbo en sommarkväll i juni   Foto: Jan Ohlsson

Sommarmånaderna har visat en ökning med hela 19,4 procent för Viking Line på linjen Stockholm-Åland-Åbo och det tillskrivs till stor del en Viking Graceeffekt. Det nya flaggskeppet är mycket populärt. Se Insider Plus resereportage "Åbo har blivit mer Turku exotiskt" och vårt reportage från Viking Grace "Lyx är nyckeln".

Totalt ökade Viking Lines sommartrafik med 3,7 procent. Cinderella har kryssat till Visby och Riga, något som också blivit en stor framgång.

- De lite längre kryssningarna är ett koncept vi kommer att vidareutveckla, säger Viking Lines VD Skandinavien Peter Hellgren.

Eftersom Birka tänker i samma banor kan vi nog vänta oss mer rörlighet för sommarens Östersjöfärjor framöver.Nu har Emirates landat och ned kom även priserna

Emirates togs emot på Arlanda med sedvanligt dopvatten för ny linje.

Emirates togs emot på Arlanda med sedvanligt dopvatten för ny linje.   Foto: Jan Ohlsson

I nästan samma ögonblick som Barack Obama lyft med Air Force No 1 landade Air Line No 1 på Stockholm-Arlanda; Emirates för första gången från Dubai.

Läs mer>>>

Qatar Airways tar till Drömflyget i konkurrensen

Mycket personligt utrymme i Qatar Airways drömflygplan.

Mycket personligt utrymme i Qatar Airways drömflygplan.   Foto: Qatar Airways

Qatar Airways motdrag till att Emirates börjar trafikera Stockholm är Dreamlinern, ett trumfkort i komfort och frisk luft ombord. Med Qatar Airways serviceupplägg och specialdesignade stolar är detta naturligtvis dessutom komfortklass en bit högre än Norwegians Dreamliner och Emirates Boeing 777. Av 254 stolar finns 22 i business.

En helt ny flygplats ska öppnas i Doha och stå helt färdig 2015.

Qatar Airways sätter nu även in Dreamliner från Köpenhamn. Boeing 787 Dreamliner fortsätter succétåget. Ethiopian Airlines har lagt tillägsbeställning. Hainan Airlines och Aeromexico är de senaste att få sin första och Uzbekistan Airlines är senaste kund.

Läs mer>>>

Hur många engångsintäkter finns kvar för SAS?

SAS klarar kortsiktiga mål, men har enorma utmaningar framför sig.

SAS klarar kortsiktiga mål, men har enorma utmaningar framför sig.   Foto: Jan Ohlsson

SAS har lyckats bra i sin jakt på snabba cash under sommaren. Ett resultat på 1 120 miljoner SEK före skatt är bättre än de 784 marknadsanalytikerna väntade sig som minimum. Men då har man ånyo lagt in en hel del intäkter från engångsposter, som försäljning av flygplan, som sedan återhyrts t ex.

Det egentliga resultatet är alltså 973 miljoner SEK före skatt, men även det är bra jobbat. Särskilt bra är att enhetskostnaderna kunnat sänkas med 5,8 procent och flygplansutnyttjandet ökats med 30 minuter per dygn och flygplan. Dock räknas bränslepriset inte in i enhetskostnaderna.

Yielden, intäkten per passagerare, sjönk 0,6 procent, fullt förståeligt under sommarens rabattsäsong med mycket charter. Trafikinsatsen ökade med 5,6 procent och passagerarintäkterna ökade 5,3 procent.

SAS känner sig nu någorlunda säker på en helårsvinst och det är ett överlevnadsvillkor att det blir 2-3 miljarder för de pensionsåligganden och investeringar på mångdubbla summor som ligger framför SAS. Året beräknas ge 2,7 miljarder SEK i engångsintäkter. Men dessa hör delvis till utförsäljning av core business (flygplan och flygbolaget Wideröe) som därmed stryper intäktsflöden. Och hur blir det när alla engångsposter är sålda?

Oron långsiktigt måste framförallt riktas mot att halva långdistansflottan nu snabbt blir väldigt dyr i drift. Inom Nordeuropa ökar användningen av underleverantörer och äldre flygplanstyper, som MD-80, försvinner till hösten. Från 2015 får SAS fyra nya Airbus A-330 till enhetsflottan. De kan användas till expansion, eller för att avlösa fyra allt olönsammare Airbus A-340, men då blir det räckviddsproblem på de längsta linjerna. SAS har snart åtta A-340 att byta ut snarast möjligt.Nu går status på auktion

Slutat kråma sig och säljer ut inkråmet.

Slutat kråma sig och säljer ut inkråmet.   Foto: Wikimedia

Lyxhotell som betalar för sin egen renovering med inkråmet. Ja till en del lär Hotel de Crillons auktion av interiörer betala för dess återfödelse. Sedan ska Ritz göra likadant, sedan de tidlösa lyxhotellen hotats av nykomlingar som Shangri-La.

Läs mer>>>