Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Insider Plus - Fördjupande nyheter och analys. Inget tjafs.

Viking Line gör första helt vegetariska menyn


Den vegetariska maten är på väg in I finrummen. Efterfrågan växer och möts med smakrikare fantasi från kockarna. Viking Line blir nu först ut med en kött-fisk och fågelfri meny. Var kan det vara bättre att testa än på Vikingbåtarna mot en vårlik skärgårdsfond.

Läs mer>>>

Borde vi vara flygrädda?

Jan Ohlsson om flygrädsla.

Otäcka bilder av flygkrasch skrämmer tittare. Diskussion på Aftonbladet TV med Insider Plus egen Jan Ohlsson och Dan Katz, psykolog.

Läs mer>>>

Kinesisk köpare hade varit bra för SAS


Jan Ohlsson analyserar SAS för EFN. Se hela inslaget >>

Läs mer>>>

Flygolyckan i Kirgizistan


Jan Ohlsson diskutera flygolyckan i Kirgizistan. Se klippet här: tv.aftonbladet.se

Läs mer>>>

Affärsresande med flyt

Elegant lounge ingår i Commodorekonceptet.

Trots det i övrigt unga tonnaget har Tallink Group satsat stora summor på att renovera och uppdatera Helsingforslinjens två fartyg, Silja Symphony och Silja Serenade från 1991 0ch 1990. 

Läs mer>>>

Flygkaoset analyseras i DN av Jan Ohlsson

Svensk flygtrafik stod still i flera timmar.

Läs Jan Ohlssons analys av flygkaoset i Dagens Nyheter.

Läs mer>>>

Det har blivit farligare att flyga

Malaysia airlines boeing 777-200er.

Det har blivit oändligt mycket farligare att flyga på senaste tiden. En nedskjutning var väntad, om än inte i Ukraina. Det finns fler och nya faror för terrorister i luften. I detta fall pekar mycket på statsterrorism.

Läs mer>>>

Fler Nyheter

Alla nyheter>>>Verkligheten är en thriller

Fritt fall

Jan Ohlsson, som ofta kommenterar flygolyckor i TV och press, har skrivit en bok i ämnet.

-Dagens flygolyckor är färre, men dödligare än förr. Olycksorsakerna är ofta helt nya och utvecklingen har inte hunnit med, menar Ohlsson. Därför heter boken "Fritt fall". Idag sker nämligen de flesta flygolyckor inte vid start och landning, utan under färd på marschhöjd. Orsakerna är svårare att komma åt än tidigare.

Köp boken enklast och billigast direkt från Travel Insider >>

Boken finns även hos Adlibris och Bokus. 

Svenskar klarar sig bra utan förmyndare

Terror, turister och töntar

Senast ändrad 09 April 2017

Sverige behöver justera färdplanen

Sverige behöver justera färdplanen   Foto: Jan Ohlsson

Inget ont som inte har något gott med sig. Terrordådet i Stockholm visar att vi stockholmare kan hålla ihop, hjälpa varandra och ta ansvar alldeles på egen hand Samt att vi har en pålitlig poliskår när det kommer till fotarbetet.

Det är en bild som nu kablas över världen. Och den kanske kan rädda turistsiffrorna från att rasa, vilket de annars nu kan göra, när vi inte visat oss vara det trygga hörnet av Europa längre..

De borde nämligen rasa brant utför. Men kanske ät terrordåden så många och platserna likaledes, så även turisterna biter ihop. Annars kan det stå Stockholm dyrt i uteblivna konferenser och färre turister, vilket betyder mycket mer än de flesta av oss tror.

Att samarbetet invandrare- svenskar var självklart, alla hjälpte alla, ger just den signal som kan tolkas som att vi har en gemensam grund att stå på.

Förmyndare i fritt fall

Samtidigt är det då sorgligt att höra och läsa alla retoriska blindstyren, främst från vänsterpopulismen i grön- röd och rosa form, som nu tjuter om att vi alla måste välja väg och stå upp för demokrati och det öppna samhället. Det är en signal till resten av flocken att fortsätta mobba sina motståndare, dem de så lättköpt kallar rasister och nazister och som är de, som egentligen står för just demokrati och öppet samhälle. Det är just här vänsterpopulismens akilleshäl finns. De anklagar sina motståndare för att vara det de själva är.

Ett demokratiskt och öppet Sverige är sekulärt. Så religion är var och ens privatsak.

Så nu har vi chansen. Att visa våra turister ett tryggt och demokratiskt samhälle.

Det kräver bara några mindre justeringar i färdplanen. Ett öppet och demokratiskt Sverige har ingen plats för religiösa friskolor, har ingen plats för skilda badtider för män och kvinnor eller att de senare sitter längst bak i skolbussen . Det har ingen plats för statsbidrag utan kontroll till kulturella och religiösa föreningar som bjuder in imamer som vill förtrycka kvinnor. Det har ingen plats för gängbildning av förortsfundamentalister eller icke ID-kontrollerade våldtäktsmän.

Sverige har en given plats för alla utifrån som kan bidra, kan  få jobb och etablera sig i en gemensam svensk, låt oss säga det, även om jag avskyr klyschan, svensk värdegrund. Det är vi som ska bygga Sverige starkt. Tillsammans. Arbetet visade sin styrka i fredags.

Folk mer eniga utan företrädare

Jag tror Sverige och dess invandrare till 98 procent både förväntar sig och är redo för det. Men det går inte när vissa fundamentalistiska vänsterpopulister, alltså inte alla, har total formuleringsdiarré i upprepade anfall av självförhärligande och upplevelse av sanningsmonopol. Här finns höga befattningshavare inom polisen, ministrar, oppositionspolitiker och chefredaktörer. Alla med en lönenivå som placerar dem en bit ovanför verkligt vardagsliv, i ett slags gemensamt ryggkliande sektbeteende. De utgör i själva verket ett lika stort hot mot ett öppet och demokratiskt samt tryggt och välmående Sverige, som ett gäng klåpar-terrorister.

Dessa befattningshavare, med sitt felfokuserade rättspatos och neurotiska konflikträdsla är ingen vacker syn för Sverige. Och de bidrar inte annat än till att förlöjliga Sverigebilden utomlands. Dessutom är de, vi såg det i fredags, en försvinnande liten minoritet med alldeles för mycket att säga till om. För vad vi såg i fredags var ett Sverige som klarade sig väldigt bra utan detaljerade instruktioner och grötmyndiga förmyndare. Så om de inte fanns där i nödens stund, vad ska vi då ha dem till i vardagen?

Låt oss minimera dem. Låt oss exkludera dem. Låt oss välja bort dem. Låt oss kräva deras avsked. Och det nu.

Turisterna, ja de borde komma för att se ett tryggt och integrerat samhälle som bäst. Till det behövs individer, inte ett gäng populister, varken till vänster eller höger. För att nå dit behövs en ny och i grunden mycket enkel färdplan. Vi kan starta med att respektera folks sunda bondförstånd. Vi är alla rätt lika.

När det gäller turism är ett folk som lever i fred och frihet, men samtidigt med lag och ordning, det alla vill komma till. Det har Sverige chansen att leda. Givet att vi ser till att det blir brottsligt att tillhöra en terrororganisation eller resa på IS-utbildning. eftersom det inte är det idag. Skulle turisterna veta om det uteblir de nog mangrant. Det tyder på svag statsledning och stora brister i säkerheten. Vänsterpopulisternas snyftande i kulisserna inger också obehag, de som fullständigt missat innebörden av demokrati och sunda värderingar, trots att de flesta människor delar dem automatiskt. Ett mångkulturellt samhälle har givetvis också en gemensam värdegrund om det inte ska bli fullständigt disfunktionellt.Om man med mångkulturellt menar att paralellsamhällen tillåts  växa fram, packar nog såväl affärsmän som turister väskan och lämnar landet. Också detta "låt gå tänkande" antyder en svag statsledning och en praktfull aningslöshet. 

En sista ironisk anmärkning må vara att just polisens bild med s a s fullt signalement, på den misstänkte terroristen ledde till ett rekordsnabbt gripande genom vittnens hjälp, som vågade följa efter.. Ytterligare ett bevis för att verkligheten inte ska förskönas eller döljas för allmänheten, även om signalementet tyder på att någon har annorlunda utseende.Nu fick enskilda individers rättspatos helt avgörande betydelse för ett snabbt gripande.

Kanske är det ett argument även i frågan om turism. Den 7 februari 2017 besegrade det svenska civilsamhället terrorismen. Även om priset blev högt..

Jan Ohlsson


Kategorier: Nyckelord:


Lägg till en kommentar

Namn:

Email:

Kom ihåg mig

Jag godkänner användningsvillkoren

Maila mig när nya kommentarer läggs till

Svara på frågan härunder - För att undvika att automatiska program fyller i formuläret

Vad är 5 gånger 2? (svara med siffror)