Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Insider Plus - Fördjupande nyheter och analys. Inget tjafs.

Kinesisk köpare hade varit bra för SAS


Jan Ohlsson analyserar SAS för EFN. Se hela inslaget >>

Läs mer>>>

Borde vi vara flygrädda?

Jan Ohlsson om flygrädsla.

Otäcka bilder av flygkrasch skrämmer tittare. Diskussion på Aftonbladet TV med Insider Plus egen Jan Ohlsson och Dan Katz, psykolog.

Läs mer>>>

Affärsresande med flyt

Elegant lounge ingår i Commodorekonceptet.

Trots det i övrigt unga tonnaget har Tallink Group satsat stora summor på att renovera och uppdatera Helsingforslinjens två fartyg, Silja Symphony och Silja Serenade från 1991 0ch 1990. 

Läs mer>>>

Det har blivit farligare att flyga

Malaysia airlines boeing 777-200er.

Det har blivit oändligt mycket farligare att flyga på senaste tiden. En nedskjutning var väntad, om än inte i Ukraina. Det finns fler och nya faror för terrorister i luften. I detta fall pekar mycket på statsterrorism.

Läs mer>>>

Flygkaoset analyseras i DN av Jan Ohlsson

Svensk flygtrafik stod still i flera timmar.

Läs Jan Ohlssons analys av flygkaoset i Dagens Nyheter.

Läs mer>>>

Viking Line gör första helt vegetariska menyn


Den vegetariska maten är på väg in I finrummen. Efterfrågan växer och möts med smakrikare fantasi från kockarna. Viking Line blir nu först ut med en kött-fisk och fågelfri meny. Var kan det vara bättre att testa än på Vikingbåtarna mot en vårlik skärgårdsfond.

Läs mer>>>

Flygolyckan i Kirgizistan


Jan Ohlsson diskutera flygolyckan i Kirgizistan. Se klippet här: tv.aftonbladet.se

Läs mer>>>

Fler Nyheter

Alla nyheter>>>Verkligheten är en thriller

Fritt fall

Jan Ohlsson, som ofta kommenterar flygolyckor i TV och press, har skrivit en bok i ämnet.

-Dagens flygolyckor är färre, men dödligare än förr. Olycksorsakerna är ofta helt nya och utvecklingen har inte hunnit med, menar Ohlsson. Därför heter boken "Fritt fall". Idag sker nämligen de flesta flygolyckor inte vid start och landning, utan under färd på marschhöjd. Orsakerna är svårare att komma åt än tidigare.

Köp boken enklast och billigast direkt från Travel Insider >>

Boken finns även hos Adlibris och Bokus. 

Storstadssemester om sommaren?

Dubrovnik ger stad och bad i ett

Senast ändrad 16 April 2015

 

Europas vackraste städer är en fråga om tycke och smak. Några höjer sig över snittet. Personligen anser jag St Petersburg, Venedig och Istanbul för några som är långt över snittet. Till dem kan läggas Dubrovnik i Kroatien. Även om storstadssemester ökar alltmer, kan de finnas de som drar sig under sommarhalvåret, då man vill ha sol och bad.

Där kan Stockholm framhävas, både bland de skönaste och du kan kasta dig i böljan mitt i stan. Det är mycket ovanligt. Men det går alldeles utmärkt också Dubrovnik.

Själva gamla staden i Dubrovnik kan göras på en halv dag, men gärna med en kväll därtill.

Den är ett perfekt weekendmål under en mycket lång säsong.

Men den lämpar sig också väldigt bra för en hel vecka, gärna mitt i sommaren. För inte bara staden, utan omgivningarna, kommer paradiset nära.

Jan Ohlsson

Havets frukter är billigare och bättre från Adriatiska havet än övriga Medelhavet.   Foto: Jan Ohlsson

Dubrovnik är som Venedig. Fast utan kanaler. Det fanns en, men den är igenfylld. Istället är den kuperad och de sköna vyerna är många, trots stadsmuren.

Här härskade greker, romare, ottomaner, illyrier och venetianare. Det var venetianarna som satte sin prägel på Dubrovnik, som troligen är äldre som handelsstad än man tidigare trodde. Den låg som en länk i en kedja av handelsstationer längs Adriatiska havet, på lagom dagsettaper från varandra, till skydd mot vassa klippor och ondsinta pirater.

Dubrovniks stora tillgång var diplomatiska talanger. Man bedrev sitt eget spel och lyckades trots motstånd från de stora dominerande spelarna, genom att spela ut dem mot varandra, driva en egen stadsstat så framgångsrikt att den till slut hade världens tredje största handelsflottor och drev handel så långt bort som i Indien. Det var faktiskt inte en erövrare, utan en jordbävning, som ändade Dubrovniks gyllene era från 1300 och in i 1600-talet.

I en tid då ett kilo salt betalades med två kilo silver eller ett kilo guld, var det i sanning en gyllene tid.

Jan Ohlsson

Det fattas bara en sak; en gräddigt italiensk glass från Dubrovnik.   Foto: Jan Ohlsson

Jordbävningen 1667, som dödade stadens styresmän och 5000 medborgare samt förstörde två tredjedelar av alla byggnader blev slutet för den fria republiken Ragusa. Den var den värsta jordbävningen i området på 2400 år. Staden skulle långsamt återta sin prakt, men aldrig sin makt.

Men den är långtifrån bara en praktfull fästning och museum.

Bara atmosfären är underbar. Mycket folk javisst. Men inte en bil så långt örat kan öra. Desto fler fåglar kvittrar och katter jamar.

Det är en levande stad, med vanliga vardagliga invånare även innanför murarna och många små pensioner där man kan hyra in sig, mellan ett otal restauranger, konstgallerier, museer och inte minst högst gräddglassiga italienska glassbarer. På några ställen, alltså inte bara ett, finns det små passager ut genom muren på utsidan. Här öppnar Adriatiska havet sin palett av alla nyanser av blått från klippornas ölbarer på själva klipporna och här kan man kasta sig ut direkt från bordet i flera fall rakt i havet fyllt av segelskepp och kanoter.

Jan Ohlsson

Här kan du ta en öl vid ringmuren och hoppa direkt i havet.   Foto: Jan Ohlsson

Det här är inte tänkt som en fullständig guide till alla Dubrovniks sevärdheter. Denna artikel är mer tänkt som en inspiration, en rekommendation eller en ren hyllning till en av Europas läckraste städer.

Visst finns det turistfällor bland restauranger och barer. Men här finns också vackra miljöer, otroliga fiskmenyer och fantastiska viner i de romantiska gränderna.

Dubrovnik är större än sin innerstad. Utanför finns stora och små öar. Den som alltså inte vill slänga sig ut från ölkafeernas klippor; rätt hisnande bitvis, kan nå den första av stränderna utanför stan; Banje Beach med klappersten och sand, på promenadavstånd öster om ringmuren. Lapadhalvön har gott om mindre och medelstora stränder som kan nås till fots, eller varför inte med kanot. Men många väljer båt till närbelägna Elafitiöarna, med kyrkor, ingen biltrafik och mer eller mindre förfallna gamla sommarpalats, lugnt tempo och fina stränder. Mljet är en nationalpark på en ö som t o m har saltvattensjöar. En given utflykt är de omgivande vindistriktens pittoreska (världens mest missbrukade ord) byar. Rödviner är vad man är mest kända för på halvön Peljesac t ex.

Jan Ohlsson

Dubrovnik är omgivet av kristallklart vatten och en liten skärgård av badöar.   Foto: Jan Ohlsson

Andra populära utflykter från Dubrovnik är vackra Montenegro och den berömda bron i Mostar som sprängdes i kriget. Den ligger i Bosnien-Hercegovina, även detta ett vinproducerande land du liksom bara måste prova. Bron är återuppbyggd, historien djupt tragiskt, men lite hoppfullt är det att Kroatien och Bosnien-Hercegovina är sams igen. Det var kroatiska armén som sprängde bron.

Också Dubrovnik råkade illa ut i Balkankriget. Dubrovniks strategiska värde var litet. Men i ett anfall som bäst kan förklaras av ett hat mot det romersk-katolska arvet från det mer grekortodoxa Serbien-Montenegro bombarderade dessa länders trupper Dubrovnik med mer än 2000 artillerigranater runt nyåret 1991-92, vilket orsakade svåra skador på staden och kulturminnen; en del är synliga än idag och somligt har inte kunnat återställas. Ändå kom Dubrovnik relativt lindrigt undan, jämfört med t ex Sarajevo som var belägrat i fyra år.

Jan Ohlsson


Kategorier: Destination  Selected  Nyckelord:


Lägg till en kommentar

Namn:

Email:

Kom ihåg mig

Jag godkänner användningsvillkoren

Maila mig när nya kommentarer läggs till

Svara på frågan härunder - För att undvika att automatiska program fyller i formuläret

Vad är 5 gånger 2? (svara med siffror)