Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Insider Plus - Fördjupande nyheter och analys. Inget tjafs.

Borde vi vara flygrädda?

Jan Ohlsson om flygrädsla.

Otäcka bilder av flygkrasch skrämmer tittare. Diskussion på Aftonbladet TV med Insider Plus egen Jan Ohlsson och Dan Katz, psykolog.

Läs mer>>>

Flygolyckan i Kirgizistan


Jan Ohlsson diskutera flygolyckan i Kirgizistan. Se klippet här: tv.aftonbladet.se

Läs mer>>>

Viking Line gör första helt vegetariska menyn


Den vegetariska maten är på väg in I finrummen. Efterfrågan växer och möts med smakrikare fantasi från kockarna. Viking Line blir nu först ut med en kött-fisk och fågelfri meny. Var kan det vara bättre att testa än på Vikingbåtarna mot en vårlik skärgårdsfond.

Läs mer>>>

Affärsresande med flyt

Elegant lounge ingår i Commodorekonceptet.

Trots det i övrigt unga tonnaget har Tallink Group satsat stora summor på att renovera och uppdatera Helsingforslinjens två fartyg, Silja Symphony och Silja Serenade från 1991 0ch 1990. 

Läs mer>>>

Flygkaoset analyseras i DN av Jan Ohlsson

Svensk flygtrafik stod still i flera timmar.

Läs Jan Ohlssons analys av flygkaoset i Dagens Nyheter.

Läs mer>>>

Kinesisk köpare hade varit bra för SAS


Jan Ohlsson analyserar SAS för EFN. Se hela inslaget >>

Läs mer>>>

Det har blivit farligare att flyga

Malaysia airlines boeing 777-200er.

Det har blivit oändligt mycket farligare att flyga på senaste tiden. En nedskjutning var väntad, om än inte i Ukraina. Det finns fler och nya faror för terrorister i luften. I detta fall pekar mycket på statsterrorism.

Läs mer>>>

Fler Nyheter

Alla nyheter>>>Verkligheten är en thriller

Fritt fall

Jan Ohlsson, som ofta kommenterar flygolyckor i TV och press, har skrivit en bok i ämnet.

-Dagens flygolyckor är färre, men dödligare än förr. Olycksorsakerna är ofta helt nya och utvecklingen har inte hunnit med, menar Ohlsson. Därför heter boken "Fritt fall". Idag sker nämligen de flesta flygolyckor inte vid start och landning, utan under färd på marschhöjd. Orsakerna är svårare att komma åt än tidigare.

Köp boken enklast och billigast direkt från Travel Insider >>

Boken finns även hos Adlibris och Bokus. 

Barock i F dur med Wurst

Wien bäst med vin och flodfärd till grannlandet

Senast ändrad 14 Januari 2017

 

Wien är helt barock, men har blivit mer dur än moll. Det svänger om mer än Mozart.

En värdig arvtagare till det gamla Rom. Fast Rom ligger i ruiner. Wien däremot prålar med nyputsade fjädrar som Europas utan tvekan mest pompösa stad i vitt och guld, där det för 20 år sedan var mer sotsvart, grått och hotfullt. Barocka groteskerier och sirlig, men också borgerligt pampig, jugend, står som en bra gobeläng till ett yngre, mer rockigt och anarkistiskt Wien. Någonstans möter gotstilen de gröna jägarhattarna med fasanfjäder och storrutigt korrekta dräkter som ännu saluförs fyrkantiga Wiendamer. Om inte annorstädes möts de på kafé, där de gotiska bakverken, lika svulstiga som marängfasaderna och statyerna i staden, får en minsta gemensam nämnare i gotsvart sachertårta med oskuldsfull gräddvisp.

London har en del av detta; järnstaket som omger gröna parker och palats Fast i Wien är buskarna hårdare tuktade och ingen pensé hamnar av en slump utanför arrangemanget. Wienarna måste älska sina spårvagnar. De håller sig ju på spåret, rätlinjigt, inga utflykter. Fast ändå står de för frihet. När de börjar stånka, hur en spårvagn nu gör då, uppför backarna till vindistrikten, där man kan slå sig lös över rustika träbord och dricka lättrusande ungt, pärlande vin och där ölet skummar till och med över kanten.

I Wien finns också inkastare, men inte på restauranger, istället står de i rokokodräkter och söker övertala dig att gå på konsert, opera eller i vulgäraste fall operett. När Toyota och H&M tillåtits inta Champs Elysées så föredrar Kärnten Ring sin statusbutik för Steinwayflyglar.

Det här är kulturens vagga, på tyska. Goethe ler förnöjt från sin granitsockel över tingens ordning i det habsburgska kejsardömet med örnen som spanar såväl österut som västerut, Kaiserlich und Königlich för dubbelmonarkin Österrike-Ungern, som blev kejsardöme 1806 och såg sig som arvtagare till tysk-romerska riket. Men efter 1918 fick man bara kvar 82 000 kvadratkilometer av de 676 000 man haft och Wien blev känt som Röda Wien, ett rött skynke för borgerligheten. Nästa krig vill man helst glömma och förtränga. Av det röda Wien syns inte heller så mycket. Ett stänk anarkism måhända, men borgerligt tycks vara arvelotten. Studenterna utanför Universitetet, som liknar en spettekaka, bär snällt studentmössa med grön kulle.

Österike har många vinvägar och vindistrikt i vacker natur. Men ovanligt är att så många ligger i Wien eller omedelbart utanför. Där andra städer byggt trista betongghetton har Wien flera stadsdelar med pittoreska hus och vingårdar tillägnade Bacchus fröjder. Den första vingården anlades 1132. Der Wiener Heurige följer regler som lades av kejsar Josef år 1784 och idag finns cirka 300 vinproducenter inom Wiens hank och stör. Ofta kombineras rustika restauranger och vintunnor med hotell. Fast till många kan du ta spårvagnen. Hittar du bara spåret behöver du inte gå vill efter en vinrunda i Wien. Vindistrikten ligger på de kullar som egentligen inte syns från centrum. Men det är mitt i stan; som Neustift am Walde, Heligenstadt, Nussdorf, Ottakring, Stammersdorf m fl.

Wien är känt för sina kaffehus med söta och svulstiga bakverk. Hotel Sacher, ett av de flottaste är hem för tårtan med samma namn. Efter det kan ni ju alltid köpa en ask Mozartkugeln med nougat, pistage och marsipan och trycka i er som efter-efterrätten. Kaffe mit Schlagsahne rekommenderas. Staden är känd för sin wurst. Och sitt goda öl. Kanske behöver du snart en luftig tur med en av hundratals hästdroskor.

Wienersymfonikerna är världsberömda, liksom kören Wiener Sängerknaben. Konserter med musik av världens mest berömda klassiska kompositörer, varav de nästan alla en tid fanns i Wien, hålls dagligen och stundligen. Att åka från Wien utan åtminstone en konsert eller opera eller operett vore liksom okultiverat.

Wien är en stor museistad och de historiska byggnaderna är många.

Hofburg är inte ett slott, utan en hel stad av palats. Här finns Silverkammaren, det praktfulla (vad är inte praktfullt här) Nationalbiblioteket, Skattkammaren och förstås Spanska Ridskolan.

Stephansdomen och Votivkirche är de två mest ”utstuderade” kyrkorna.

Konstmuseerna är många med Kunsthistorisches Museum främst, mittemot Hofburg. Belvedere speglar österrikisk konst från förr till nu och MAK är Moderna Museet. Kunsthaus Wien är en permanent utställning över arkitekten, skulptören och målaren Hundertwasser med sin fullständigt egenartade stil.

Sommarpalatsen Schönbrunn visar de kejserliga praktvåningarna och i Irrgarten & Labyrinth har du chansen att bli rejält blöt. Här finns också ett museum för de kejserliga karosserna, Silversamlingen, Möbelsamlingen och PalmenHaus för den trädgårdsintresserade.

Det stora Pariserhjulet i nöjesparken Pratern är inte längre det största i Europa, men kult genom sin medverkan i filmen Tredje Mannen från den tid då Wien var en delad zon mellan stormakterna, även Ryssland. Filmen har ett eget museum; Dritte Man Museum.

Musikminnena är många Mozarthaus, Johann Strauss våning, Beethoven och Haydn husen.

Så finns en rad udda museer också. Schapsmuseum, Shokolademuseum, Patologiska och Anatomiska Museet, Globenmuseum för jordglober, Bestattungsmuseum för begravningar, Lippizanermuseum m fl

Nu hamnar Wien på Eurovisionkartan. Och det verkar faktiskt som det rätt konservativa Österrike tog Conchita Wurst till sitt hjärta, åtminstone sedan ryssarna sårat det habsburgska imperiets gamla stolthet. Dessutom kan ju hen sjunga.

Vienna Card ger dig fri kollektivtrafik och rabatter på museer m m för 18,50 euro. Gäller 72 timmar.

Snabbtåget CAT tar dig på 16 minuter till flygplatsen i Wien. Air Berlins syster Niki flyger hit från Arlanda, liksom SAS och Austrian Airlines. Andra väljer att resa från grannstaden Bratislava, Slovakiens huvudstad blott 50 kilometer bort. Den kan också besökas med flodbåt, snarare en flodracer dock även med delvis öppet däck i 60 km/tim på en timme och en kvart. Du kan också ta flodbåt till Budapest på drygt fyra timmar. Eller upp till Tyskland, Dresden bl a eller ända ut till Svarta Havet på en vecka.

Jan Ohlsson


Kategorier: Destination  Selected  Nyckelord:


Lägg till en kommentar

Namn:

Email:

Kom ihåg mig

Jag godkänner användningsvillkoren

Maila mig när nya kommentarer läggs till

Svara på frågan härunder - För att undvika att automatiska program fyller i formuläret

Vad är 3 gånger 4? (svara med siffror)Jan Ohlsson's photo

Jan Ohlsson